Peaberry, deneyenlerin üstün kahve olarak yorumladığı bir kahve çekirdeğidir. Doğal mutasyona uğrayan bu çekirdek, kısıtlı üretime sahip olduğu ve işlenmesi zor olduğu için pahalıdır. Bu çekirdek, diğer çekirdeklerden daha büyük veya küçük olabilir. Peaberry çekirdekleri daha lezzetli, yoğun ve tatlı bir tada sahiptir. Dünyadaki kahvelerin yalnızca %5'inde bu çekirdek türü gözlemlenir.
Kahve kirazında 2 tohum taslağı bulunur. Bu tohumlar tozlaşarak kirazın içinde birbirine yapışık bir halde 2 farklı kahve çekirdeğini oluşturur. Nadir durumlarda bu tohumlardan sadece biri döllenir. Bu sayede bir çekirdek gelişir ve ortaya yuvarlağa yakın bir şekle sahip olan peaberry çıkar. İkinci tohum gelişmediği için, tek tohum daha fazla alana sahip olur. Bu da normal kahve çekirdeklerinden daha büyük ve yuvarlak olmasına yol açar. Peaberry çekirdeklerinin kalitesi, rakım, yetiştiği ortam ve işlenme yöntemine göre değişiklik gösterir.
Kahve çekirdekleri hala kirazın içindeyken, peaberry çekirdeklerini ayırmak mümkün değildir. Bu çekirdeklerin kirazı, diğerleri ile aynı görünüme sahiptir. Ancak kirazlar toplanıp işlendikten sonra, tek çekirdekler elle kontrol edilir ve ayrıştırılır. Üreticiler, mutasyona uğrayan peaberry çekirdeğini ayırarak özel bir kavurma işleminden geçirir. Bu sebeple, daha pahalıya satılır.
Nadiren bulunan bu çekirdekler, normal kahve çekirdeklerinden ayrıştırılır. Çekirdekler kavrulmadan önce, kavurma profili belirlenir. Yuvarlak şekle sahip olduğu için, genelde tamburlu kavurma makinelerinde kavurma işlemi yapılır. Kavurma esnasında çekirdeklere dikkat etmek gerekir. İlk çatlak ortaya çıktığında diğer aşamalara geçilmesi gerekir. Yuvarlak oldukları için, dışarıdan gelen ısının çekirdeğin içine ulaşması daha fazla vakit alabilir.
Bu çekirdekler, kirazdaki yerini başka bir çekirdekle paylaşmak zorunda olmadığı için lezzet bakımından daha üstündür. Yüksek yoğunluk seviyesine sahip olduğu için, demleme işleminden sonra daha parlak, daha yüksek asidite ve konsantre oranına sahiptir. Kaliteli koşullarda yetiştirilen bu çekirdekler, daha zor işlenir ve uzun süre kavrulur. Bu yüzden deneyenler, lezzet ve kalite olarak daha üstün olduğunu söyler.
Şunlara da göz atın;