Adını bir balerinden alan tatlı: İki ülkenin paylaşamadığı Pavlova'nın hikayesi

Pavlova pastasını muhtemelen duymuşsunuzdur. Bugün hem Avustralya hem Yeni Zelanda pastanın kendisine ait olduğunu söylüyor. Ancak tarifle ilgili yorumlar sadece 2 ülkeyle de sınırlı değil. Peki, Pavlova tatlısı adı nereden geliyor? İşte Pavlova'nın kısa hikayesi...
Adını bir balerinden alan tatlı: İki ülkenin paylaşamadığı Pavlova'nın hikayesi
28 Ekim 2022, 11:42

Hem Türkiye hem de dünyada bazı tarifler adeta paylaşılamaz. Yani tarifi ilk kimin bulduğu ya da hangi yöreye, şehre, ülkeye ait olduğu konusunda farklı görüşler vardır. Bu tarifler arasında Pavlova tarifi de var. Pavlova tarifinin ismi ve kısa hikayesine birlikte bakalım.

pavlova

Pavlova Nedir?

Pavlova beze bazlı, genellikle krem şanti ve meyve ile süslenen bir tatlıdır. Tarifin kökeni ile ilgili görüşler farklı. Bugün hem Avustralya hem Yeni Zelanda mutfağında özel bir yere sahip. Hatta iki ülke arasında pastayı ilk kimin bulduğu konusunda tartışma var.

anne pavlova

Kaynak: museumoflondon.org.uk

Pavlova Adı Nereden Geliyor?

Peki, Pavlova pastası adı nereden geliyor? En başta da söylediğimiz gibi iki ülke arasında Pavlova tarifi konusunda yıllardır süren bir rekabet var. Ancak araştırmalar tarifin köklerinin daha eskiye dayanıyor olabileceğini de söylüyor. Tatlının adı ise Rus balerin Anna Matveyevna Pavlova'dan (1881-1931) gelir. Pavlova, zamanın en ünlü balerinidir. 1911'de dünya çapında ilk bale turu yapan şirketini kurar. Pavlova 1910'da Amerika, Avrupa ve Birleşik Krallık'ı gezer; Amerika'da Metropolitan Opera Binası'nda dans eder. 1926'da hem Avustralya'yı hem de Yeni Zelanda'yı ve 1929'da tekrar Avustralya'yı gezer. Öyle ki Anna Pavlova'nın Yeni Zelanda'ya yaptığı ziyaret “1926'nın en önemli olayı” tanımlanır. Ünlü balerin hakkında, “O dans etmez; kanatları üzerinde süzülüyor" yorumu yapılır... Muhtemeldir ki tarifin adında giydiği balerin tütüsünden esinlenmiştir. Bu anlamıyla Pavlova tatlısı da bir balerin kadar hafif ve narin olmayı vurgular...


pavlova

Peki Tarif Nerenin, İlk Kim Yaptı?

İşin düğümlendiği nokta da burası... Pavlova pastası nereye ait? İlk kim yaptı?  

  1. Hem Avustralya, hem de Yeni Zelanda, pavlovayı icat ettiğini iddia ediyor.
  2. Avustralya gazetesi Queenslander'ın bir kopyası 1906'da pavlovaya benzeyen bir tarif yayınlarken tarife 'kremalı pasta' demekle yetinmiş.
  3. Yeni Zelanda halkı, balerin Anna Pavlova'nın 1929'da Yeni Zelanda ziyaretinde "Wellington otelinin şefinin" onun onuruna icat ettiğini söylüyor.
  4. Avustralya'da ise Pavlova'nın şef Herbert “Bert” Sachse tarafından Perth's Esplanade Hotel'de icat ettiği ve  onun kadar hafif olduğu için balerin adının verildiği iddia ediliyor.

pavlova

Daha Eskiye Dayanıyor Olabilir!

Hem Avustralya, hem Yeni Zelanda'da Pavlova tarifine ilgi büyük. Ancak bazı araştırmalar tarifin kökeninin daha eskiye dayanıyor olabileceği görüşünde. Bir görüşe göre Pavlova'nın kesin kökenlerini belirlemek zordur çünkü bazı tarifler zaman içinde, genellikle birden fazla yerde gelişir.


BBC'nin 2020'de yayınladığı bir habere göre Pavlova'nın kökenlerini tartışan Yeni Zelandalı Dr Andrew Paul Wood ve Avustralyalı Annabelle Utrecht araştırmalarında pavlova tarihinin çok daha geriye gittiğini görmüş.


Utrecht, "18. yüzyıla gelindiğinde, Almanca konuşulan ülkelerdeki aristokrat mutfaklarda krema ve meyve unsurları içeren büyük beze yapıları bulunabilirdi, bu yüzden bugün pavlova dediğimiz şey aslında iki yüzyıldan daha eski" diyor.

pavlova

Pavlova Adını Taşıyan Onlarca Tarif Var

İsme gelince araştırma ilginç bir şeyi daha ortaya çıkartmış. İkili araştırmada kuzey yarımkürede Anna Pavlova'nın adını taşıyan yüzlerce tatlı ve tuzlu yemek tarifi keşfetti. Utrecht, 1911'de daha da eskilere giderseniz, Amerika Birleşik Devletleri'nde sadece Pavlova'nın adı altında sınırlı bir süre için elde edilebilecek bir beze bileşenini içeren bir pavlova tatlısı vardı” diyor.


Dr Wood, 13. Yüzyıl Suriye yemek kitabı Kitab al-Wusla ilà al-Habib fi Wasf al-Tayyibat wa al-Tib'ta beze olmasa da yumurta beyazlarının üzerine şeker şurubu dökülerek yapılan bir İtalyan bezesine benzer bir tarif olduğunu söylüyor.

Pavlova tariflerine göz atmayı unutmayın.


Şunlara da göz atın;

  1. Kalburabastı adı nereden geliyor?
  2. Köstebek pasta nasıl ortaya çıktı?
  3. Volovan nedir?
  4. Tantuni nasıl ortaya çıktı?
  5. Etimek tarihçesi
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo