Patates Haşlamak İçin En İyi 9 İpucu

Patatesler Dünya’da en sık kullanılan sebzelerden biridir. Patatesi en klasik pişirme yollarından biri de patatesi haşlamaktır. Sizlere patates haşlamanın iyi yollarından bahsettik. İşte, patates haşlamanın 9 ipucu:
Patates Haşlamak İçin En İyi 9 İpucu
12 Aralık 2023, 16:41

Patatesin kökeni Güney Amerika'dır, ancak o zamandan beri küresel mutfağın temel malzemesi haline geldi; bunun nedeni, pek çok farklı şekilde hazırlanabilmeleri ve pek çok farklı mutfağa kusursuz bir şekilde uyum sağlayabilmeleridir. Patates hazırlamanın en kolay yollarından biri onları haşlamaktır.

Patatesleri eski yöntemlerle kaynatmak kötü bir sonuç doğurmaz, ancak yiyecek tüketme keyfini en üst düzeye çıkarmak için sizlere ipuçlarımız var. İşte, patates haşlamanın 9 ipucu:

haşlanmış patates

  1. Soğuk Suda Başlayın

Birçoğumuz patatesleri kaynatmak için bir tencereye sıcak su ekler sonrasında sıcak su ile haşlarız. En iyi tadı ve dokuyu ortaya çıkarmak istiyorsanız bunun pişirmenin en etkili yolu olmadığını unutmamak önemlidir.

Bunun yerine patateslerin, özellikle de bütün olarak pişiriyorsanız, soğuk suyla başlatılması gerekir. Bunun nedeni patateslerin yoğun olmasıdır, bu da pişmeleri için çok zamana ihtiyaç duydukları anlamına gelir. Kaynar su, patatesin dışının hızla pişmesine neden olurken, içi sert kalır. Sonuç olarak, iç kısım henüz yumuşamadan dış kısım yumuşak hale gelecektir. Daha eşit bir dağılım için soğuk su kullanın.

  1. Bunları Aşırı Kaynatmaktan Kaçının

Patatesleri haşlarken fazla pişirmek imkansız gibi görünebilir. Bu kadar su dahil olduğundan kesinlikle yanmazlar. Ancak patates haşlarken karşılaştığımız en büyük hata olan pelte faktörünü her zaman göz önünde bulundurmanız gerekir. Belki de onları hiç kaynatmamalıyız. En azından tam kaynama değil. 98 derecede düzenli bir kaynatma muhtemelen yeterli olacaktır, çünkü bundan daha fazlası patatesin dışının aşırı pişmesine ve içi çiğ kalmasına neden olabilir - patates kaynatmada yaygın bir sorun. Ve "düzenli kaynatma" kuşkusuz belirsiz bir terim olduğundan, suyun sıcaklığını kontrol etmek için bir termometre kullanmanızı veya suyu kaynatıp ardından ısıyı daha sürdürülebilir bir kaynama noktasına düşürmenizi öneririz.

patates haşlamak

  1. Onlara Tuzlu Bir Kabuk Oluşturun

Haşlanmış patatesler kulağa fazlasıyla basit ve sıkıcı gelebilir. Çoğu zaman bu doğrudur. Çoğu zaman, bir patatesin kaynatılması daha büyük bir tarifin sadece ilk adımıdır; burada yumru daha sonra ek malzemelerle birleştirilir ve başka bir şekilde pişirilir. Ancak, doğru zamanda doğru türde tuz eklemek dışında, fazladan hiçbir şey yapmanıza gerek kalmadan, haşlanmış patateslerinize çeki düzen vermenin bir yolu olduğunu söylemek için buradayız.

Bu işlem, başlangıçta yeterince tuz eklediğiniz sürece, su kaynadıktan sonra patateslerin üzerinde oluşan lezzetli bir tuz kabuğu oluşturur. Aslında, bu tarif için muhtemelen alışık olduğunuzdan daha fazla tuza ihtiyacınız olacak - tam patatesin poundu başına ½ bardak kadar tuz ve yalnızca patatesleri kaplayacak kadar su. Daha sonra tencerenin, tüm su buharlaşana kadar ve bunun ötesinde birkaç dakika daha ateşte tutulması gerekir; bu, tuzun patateslerin üzerinde kristalleşmesi için yeterli zamanı verecektir. Dışı çıtır ve tuzlu, içi ise hafif ve yumuşak yumrular elde edeceksiniz.

  1. Bir Miktar Sirke Ekleyin

Patatesleri haşlamak, haşlanmış yumurta yapmaya benzemez ama yine de sirke işe yarayabilir. Tıpkı yumurtalarda olduğu gibi sirke de patateslerin sıcak suda pişerken şeklini korumasına yardımcı olabilir. Bunun nedeni, sirkenin, patatesin dış tabakasında bir tür kalkan oluşturmasına ve ısıya rağmen patatesin geri kalanını bir arada tutmasına neden olmasıdır.

Bu numara için, kaynatma işlemine yaklaşık on dakika ekleyerek istediğiniz türde sirkeyi kullanabilirsiniz. İşi yapan asittir, yani limon suyu bile yardımcı olabilir. Bonus olarak asit, patateslerin renginin solmasını da engelleyerek, tencereden çıktıktan sonra kahverengileşmelerini önleyecektir. Özellikle bazı patates salatası tarifleri yaparken kötü bir şey olmayabilir, sirkemsi tadı korumak istemiyorsanız, pişirdikten sonra duruladığınızdan emin olun.

Patates Haşlamanın Püf Noktaları ve Teknikleri

  1. Pişirme Suyunuzu Tekrar Kullanın

Patatesin haşlanma suyunu kullanmak, makarna soslarınızı süslemek için makarna suyunu kullanmakla eşdeğerdir; her iki durumda da, yaptığınız diğer her şeye doku eklemek için malzemeden suya aktarılan nişastaya güveniyorsunuz.

Örneğin, haşlanmış patatesleri ezdikten sonra kesmek için, ekleyebileceğiniz süt veya kremanın bir kısmı yerine bu suyu kullanabilirsiniz. Aslında patates suyu birçok farklı tarifte koyulaştırıcı madde olarak kullanılabilir. Örneğin bir dahaki sefere sos yaptığınızda, mısır nişastası yerine koyulaştırmak için haşlanmış patateslerinizin suyunu kullanın (çünkü sos varsa yakınlarda patates olması gerekir).

  1. Suyu Tuzlayın

Herhangi bir şeyi kaynatırken, işlem sırasında bir noktada suyu tuzlamak önemlidir, aksi takdirde malzemeniz tamamen yumuşak bir tada sahip olacaktır. Bu patatesler için de geçerlidir, çünkü tuzun patatesin içine ulaşması biraz zaman alacaktır ve zaten haşlanmış patatesin dışını tuzlamak onu kesmeyecektir.

Bunun yerine, suya bir bardak dolusu tuz eklenmesi önerilir; bunun çoğunun boşaltma aşamasında tekrar döküleceği akılda tutulmalıdır. İyi bir dozda tuz, patates püresinde olduğu gibi, herhangi bir tereyağı veya süt ilavesinden sonra bile patateslerin tuzlu ve lezzetli kalmasını sağlayacak kadar tuzun patateslerin içine sızmasını sağlayacaktır. Sadece tuzu doğru zamanda eklediğinizden emin olun. Çok geç eklerseniz, patatesin sert, aşılmaz dış yüzeyiyle karşılaşma riskiyle karşı karşıya kalırsınız ve tuzun çoğu yumru tarafından emilmek yerine suda yüzer. Yapılacak en iyi şey başlangıçta patates suyunu tuzlamaktır; bu, tuzun patateslerin yumuşak dış kısmına nüfuz etmesine ve engellenmeden ortasına doğru ilerlemesine olanak sağlayacaktır.

patates haşlama

  1. Kaynatmadan Önce Kabuğu Hazırlayın

Patateslerinizi haşlamayı ve daha sonra soymayı seviyorsanız, çoğu durumda tavsiye edildiği gibi, sıcak patatesleri soymak gibi bir sorunla karşılaşabilirsiniz. Ancak sıcak patatesi soymak çok zordur.

Patatesleri kaynatmadan önce onları temizlemeniz ve kirleri kazımanız gerekir. Daha sonra, küçük bir bıçak alın ve patatesin en geniş çevresine, muhtemelen orta kısmına bir çentik açın; derinin ortasından düşmesini istemediğiniz için patatesin deriyi biraz ama çok fazla deldiğinden emin olun. Son olarak, patatesler kaynatılıp suyu süzüldükten sonra, ilk kesiği bulun, çekin ve kabuğunu çıkarın.

  1. Biraz Karbonat Ekleyin

Ne zaman biri patates kızartmaya kalksa, kabul etse de etmese de tek istediği mükemmel çıtır lokmayı elde etmektir. Mucizeleri gerçekleştiremeyiz ancak bu hedefe nasıl yaklaşacağınız konusunda size kesinlikle bazı tavsiyeler verebiliriz. Özellikle etkili bir yöntem, patateslerinizi fırına koymadan önce biraz karbonat ile yarı kaynatmaktır.

Bunun işe yaraması için tek yapmanız gereken, patateslerle birlikte kaynar su dolu tencereye biraz karbonat atmak. Alkali madde, patateslerde tencereden fırına kadar onlarla birlikte kalacak kimyasal bir reaksiyona neden olacaktır. Spesifik olarak, patateslerin kenarlarının daha hızlı ufalanmasına neden olacak ve patateste çatlaklara yol açacak ve bu da patatesleri kızartmak için gereken 20-30 dakika boyunca fırında kuru ısıya maruz bırakıldığında hızla çıtırlığa dönüşecektir.

  1. Kızartmadan Önce Kaynatın

Çiğ patatesi küp küp doğrayıp doğrudan fırına koymak, patates kızartmanın en kolay yoludur. Gerçekten de patates sonunda bu şekilde pişecektir. Ancak, önce patatesi yaklaşık 10-15 dakika veya patatesler yumuşayana kadar yarı kaynattığınız kadar iyi pişmeyecektir. Özellikle bu adım, kavrulmuş patateslerinizin dış yüzeyinin güzel ve çıtır olmasına yardımcı olacaktır.

Bunu gerçekleştirmek için, patateslerinizi yarı kaynatmadan önce soyun ve küp küp doğrayın; bunun ardından dış yüzeylerinde oldukça kalın bir nişasta tabakası oluşmalıdır; bu, fırında çıtır çıtır olacak kısımdır, dolayısıyla ne kadar kalınsa o kadar iyidir. Bu ekstra adıma rağmen patateslerinizin hâlâ damak tadınıza göre yeterince çıtır çıkmadığını fark ederseniz, tencereden kızartma tavasına aktarırken patatesleri biraz ezin. Bunları kabalaştırmak patatesin yüzey alanını artıracak ve kolayca çıtır hale gelebilecek daha fazla alan yaratacaktır.

Şunlara da göz atın;

  1. Hangi yiyecek nasıl pişirilir?
  2. Patates ne zaman ekilir?
  3. Patatesli kolay tarifler
  4. Patates nasıl haşlanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo