Organik Gıda Nedir?

Organik gıda nedir? Organik gıda nasıl anlaşılır? Organik gıdalar neden daha pahalı? İşte, sağlıklı beslenmenin ilk adımı olan organik gıdalar:
Organik Gıda Nedir?
25 Kasım 2021, 15:13

Son yıllarda organik gıda sektörü büyük bir patlama yaşadı. Gazetelerin manşetlerinde gıda sektöründe söz sahibi firmaların ürettiği ürünlerin sağlıklı olup olmadığı tartışıldı. Özellikle yurt dışında organik ürünler rağbet görmeye başladı. Her geçen gün, sağlıklı yaşam ve organik gıda insanların hayatında daha fazla önem kazanıyor. Şimdi bazı soruların cevaplarını alarak organik gıdayı anlamamız mümkün.

Organik Gıda Nedir?

Organik gıda, sebze, meyve gibi ürünlerin yetiştirilmesinde ve işlenmesinde yapay ilaçların, hormonların, antibiyotiklerin koruyucu ve renklendiricilerin, ambalajların da dahil olmak üzere kimyasal maddelerin kullanılmadığı gıdalardır. Organik gıda üretimi oldukça zahmetli ve zorlu bir süreçtir. Dünya standartlarında bir çiftçinin tarlasında, organik gıda üretimine başlayabilmesi için beş yıl tarım ilaçları ve çeşitli kimyasallardan arındırması gerekmektedir. Bu oran ülkelerin belirledikleri asgari oranlara göre değişim göstermektedir.

Organik Gıdalar Daha Mı İyi?

Organik tarım teknikleriyle hazırlanmış gıdalar, diğer gıdalara oranla daha besleyicidir. Yetiştirilmesinden paketlenmesine kadar geçen süre boyunca kimyasal etkilere maruz kalmamış olması dolayısıyla, kimyasal maddeler içeren gıdalara göre daha sağlıklı olduğu bilinmektedir. Örneğin; organik tekniklerle üretilmiş bir portakaldaki C-vitamini seviyesi kimyasal bileşenlerle karışmadığı için daha fazladır. Organik gıdaların üzerlerinde kimyasal maddeler olmadığı için, diğerlerine oranla bir kere yıkanması yeterlidir. Meyve, sebze, et, süt, yumurta ve organik yöntemlerle üretilmiş tüm besinler belirlenmiş Şimdilerde standartlara uygun doğal haliyle piyasaya sunulmaktadır.

Organik Tarım Nasıl Yapılır?

Avrupa ülkelerinde son beş senelik zaman dilimi içerisinde organik tarım, pazarda büyük pay sahibi olmuştur. Organik tarım ürünleri her ülkenin kendi bünyesinde belirlediği yetkili kamu kuruluşları veya yetkili sivil toplum örgütleri tarafından tüketici hakları düşünülerek koruma altına alınmaktadır. Üreticinin yetkili kurumlara başvurduktan sonra belirlenmiş standartlara uygun, denetimlere açık şekilde tarlasında kimyevi ilaçlar, kimyevi gübre, hormon, antibiyotik kullanmaması, paketlenmede de parlatıcı ve renklendirici gibi maddelerinde kullanılmaması gerekmektedir. Bu koşulları sağlayan üretici organik gıda sertifikası almaya hak kazanır.


Organik çikolata, yer fıstığı veya kahveyi seçtiğinizde hem kendinizi, hem de çevrenizi zararlı böcek ilaçlarından korumuş oluyorsunuz. Organik maş fasulyesi, mısır satın aldığınızda genetiğiyle oynanmış yiyecekleri tercih etmemişsiniz demektir.

Organik Gıdalar Neden Daha Pahalı?

Organik gıda ürünlerinin pahalı olmasının birkaç sebebi vardır. Üretimde zorlu koşulların yerine getirilmesi için harcanan çaba bunların başında gelir. Fakat sevindirici bir gelişmedir ki, her geçen gün organik gıda sektörü bilinçli tüketiciler sayesinde pazarda daha geniş yer bulmaktadır. Organik tarım küçük tarlalarda yapıldığı ve maliyetinin çok yüksek olması dolayısıyla, geniş üretim sahasına yayılmış kimyasal yöntemlerle tarım yapan üreticilerle boy ölçüşememektedir. Son on yıllık zaman dilimi içerisinde Avrupa ülkelerinde doğala dönüş bilinci oldukça hızlı yayılmaya başladı. Ülkemizde de sağlıklı yaşam giderek önem kazanıyor. 

Organik Gıdalar Nasıl Anlaşılır?

Amerika Birleşik Devletleri Tarım Bakanlığı (USDA), organik gıdalar için bir sertifika programı geliştirdi. Türkiye'de de benzer bir uygulama kullanılıyor. Organik gıda almak istediğiniz ilk olarak üzerinde organik logosu olup olmadığına bakın. Ayrıca gıdaların üzerindeki etiketler de, ürünün organik olup olmadığını gösterir.

  1. %100 Organik: Ürünün tamamen organik bileşenlerden üretildiğini gösterir.
  2. Organik: Üründeki bileşenlerin en az %95'inin organik olduğunu gösterir.
  3. Organik ile üretilmiştir: Üründeki malzemelerin en az %70'i organiktir.

Ürün, %70'ten daha az organik içeriyorsa, etiketine organik ibaresi eklenemez.


Şunlara da göz atın;

  1. Şeker yerine ne kullanılır?
  2. Doğal tereyağı nasıl anlaşılır?
  3. Sağlıklı kış çorbaları
  4. Sağlıklı beslenme nasıl olur?
  5. Sağlıklı yemekler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo