Nişasta, suda çözünmeyen kompleks bir karbonhidrattır. Glikozu depolamak için bitkiler tarafından kullanılan nişasta, beyaz renkli, kokusuz ve tatsızdır. Endüstride kağıt, tekstil ve tutkal yapımında kullanılan bu besin, gıda sanayisinde sıvıları koyulaştırmak ve kıvamlandırmak amacıyla kullanılır. Genelde tahıllardan ve patatesten elde edilir. Nişasta, meyve, tohum ve yumru köklerde bulunur. Ülkemizde başlıca nişasta kaynakları patates, pirinç, buğday ve mısırdır. Dünyada yaygın olarak kullanılan nişasta kaynakları ise, arpa, muz, karabuğday, konjak, manyok, oka, sago, taro ve tatlı patatestir.
Nişasta yalnızca kıvam vermek için değil, aynı zamanda hamurun daha kolay açılmasını ve uzun süre dayanmasını saklamak için de kullanılır.
Kurabiye yapımında en çok mısır ve buğday nişastası tercih edilir. Nişasta, kurabiyelerin daha uzun süre dayanmasını sağlar ve kurabiyenin ağızda dağılmasına yardımcı olur.
Bakınız; Nişastalı kurabiye
Hamura şekil vermek ve daha ince bir şekilde açmak için, buğday nişastasını tercih edebilirsiniz. Bu sayede hamurun birbirine yapışmasını da önleyebilirsiniz.
Muhallebi yapımında buğday, sos yapımında ise mısır ve pirinç nişastası tercih edilir. Nişastayı, tarife eklemeden önce suya ekleyip açarsanız, topaklanmasını önlemiş olursunuz.
Kek yapımında unun üçte biri yerine nişasta eklenebilir. Tercihen buğday nişastası kullanılmalıdır. Nişasta eklenen kekler, daha yumuşak bir kıvamda olur.
Şunlara da göz atın;