Mutfakta en çok kullanılan malzemelerden biri olan patatesin her halini çok seviyoruz. Ancak zaman zaman patatesin kabuğunun yeşillenmeye başladığını görüyoruz. Yeşil, sebzelerin birçoğu için sağlık anlamına gelse de, bu durum patates için geçerli değil. Öyle ki, yeşillenen patates sağlık açısından ölümcül tehlikeler içerebiliyor.
Patatesin güneşin altında uzun süre beklemesiyle birlikte renginin sarıdan yeşile dönmeye başladığını fark etmişsinizdir. Bu yeşillenme, patatesteki klorofil maddesinin arttığını ve solanin üretilmeye başlandığının göstergesidir. Solanin, patates çiçeğinde çok yoğun bir şekilde bulunan kimyasaldır. Bu kimyasal ise sağlığı tehdit eden çok kuvvetli bir zehir. Bu zehir ortaya çıkmak için önce güneş ışınlarına, ardından kloroplastlara ihtiyaç duyar.
Yani güneş ışığının etkisiyle sarıdan yeşile dönen patateslerin klorofili artmış ve solanin üretimi başlamış demektir. Bu da yeşillenmiş patateslerin zehirlenmeye yol açabileceğini gösteriyor. Patatesteki yeşil renk ne kadar yayıldıysa ve koyulaştıysa, zehirlenme riski de o derece artıyor. Patates zehirlenmesi yalnızca kusma, mide bulantısı gibi belirtilerle kalmıyor, aynı zamanda ölüme kadar götürebiliyor.
Eğer yeşillenmiş patates tüketirseniz, tüketim miktarına bağlı olarak kusma, ishal, mide krampları, mide bulantısı, boğaz yanması, baş dönmesi ve baş ağrısı gibi belirtiler görebilirsiniz. Eğer yeşillenmiş patatesten çok fazla tüketirseniz ve kısa sürede müdahale edilmezse, halüsinasyonlar görmeye bile başlayabilirsiniz.
Bu belirtilere ek olarak kişinin vücut direnci düşüyor ve felç gibi durumlara yol açıyor. En son aşamada ise ölümle sonuçlanabiliyor.
Bu yüzden patatesleri uzun süre güneşin altında bırakmamaya, yeşillenmiş patatesleri tüketmemeye özen gösterin.
Not: Eğer farkında olmadan yeşillenmiş patates tükettiyseniz ve yukarıda bahsedilen belirtileri görmeye başladıysanız, en kısa sürede doktorunuza başvurun.
Şunlara da göz atın;