Kimse kirli marul yemek istemez; bu nedenle yeşil yapraklı sebzelerinizi doğru sırayla hazırlamak önemlidir. Bu, yıkamadan önce buzdağının veya en sevdiğiniz kırmızı yapraklı marulun çekirdeğini çıkarmaya ve doğramaya başlamayın anlamına gelir. Yıkamadan önce doğrarsanız, etrafa kumlu kir, olası böcekler ve mikroplar yaymış olursunuz ve kimse bunu istemez. Gıda kaynaklı hastalık riskini sınırlamak için marulunuz yıkanıncaya kadar bıçağınızı bloğunda tutun.
Aslında herhangi bir ürünü soymadan veya kesmeden önce onu akan su altında yıkamanız gerektiğini belirtir. Bu kritik bir adımdır ve küçümsenmemelidir çünkü yıkanmamış ürünleri (marul dahil) kesmek yüzeyin altındaki mikropları zorlar. Ancak, marulu suyla yıkamanın tüm mikropları ortadan kaldırmayacağını unutmamak önemlidir; yeşilliklerinizi temizlerken ne kadar titiz olursanız olun bu mümkün değildir. Bunun nedeni, mahsulü sulamak için kirli su kullanılması durumunda diğerlerinin yanı sıra E. coli ve listeria gibi bakterilerin yaprakların içinde büyüyebilmesidir. Köklere doğru hareket eder ve yüzey bakterisinden daha fazlası haline gelir, bu nedenle, kaç kez yıkarsanız yıkayın, eski marulları asla yememeniz önemlidir. Bununla birlikte, doğru yıkama tekniğini kullanırsanız su yine de kiri ve bazı mikropları ortadan kaldırabilir.
Marul hazırlamanın ilk adımı, dokunduğunuz şeylerden bakteri bulaşmasını önlemek için kendi ellerinizi yıkamaktır. Daha sonra marulunuzun hasarlı veya solmuş yapraklarını çıkarın ve çekirdeğini çıkarın. Bu noktada yaprakları ayırıp soğuk suyla yıkamaya hazırsınız. Sıcak suyu temizlikle ilişkilendirebilirsiniz ancak soğuk su önemlidir çünkü ılık veya sıcak su yeşilliklerinizin gevşemesine neden olabilir. Ayrıca marulunuzu temizlemek için herhangi bir bulaşık deterjanı veya sabun kullanmaktan uzak durduğunuzdan emin olun. Buna gerek yoktur ve marul yapraklarındaki sabunu düzgün bir şekilde durulayıp yemezseniz, bu yeşillikler ciddi ishal ve kusmaya neden olabilir.
Marulunuzu düzgün bir şekilde temizlemek için iki kase su kullanın ve yaprakların birinde birkaç dakika, sonra ikincisinde tekrar bekletin. Amacınız ikinci kasede kumlu, kirli kalıntı kalmaması. Yaprakları sudan çıkarın ve bir kevgir içinde süzülmesine izin verin. Bu işlem sırasında su özellikle kirli görünüyorsa, onu kapatıp marulunuzu tekrar yıkamaktan çekinmeyin. Ancak yeşillikleriniz kumsuz hale geldiğinde doğramaya hala hazır değilsiniz. Marulunuzu doğramadan önce iyice kurulayın, aksi takdirde ıslak bir ortalığa sahip olursunuz. Unutmayın: ıslatın, süzün, kurutun ve ardından doğrayın.
Şunlara da göz atın;