Çay, Türk kültüründe oldukça önemli yere sahip olan milli içeceklerimizden biridir. Limon ise, vitamin, mineral ve antioksidan bakımından zenginliğiyle kış hastalıklarına karşı en çok kullanılan besinler arasında yer alır. Sizin de etrafınızda çaya limon atan ve bu şekilde daha lezzetli olduğunu söyleyen birileri oldu mu? Eğer cevabınız evetse veya çaya neden limon atıldığını merak ediyorsanız, sizi böyle alalım. İşte, çaya limon atmanın 8 mucizevi faydası:
Limonlu çay, ölü derileri temizleyerek cildin yenilenmesine yardımcı olabilir. Bu sayede cildi gençleştirir ve sivilce, akne gibi rahatsızlıkların üstesinden gelmenize destek olur. Genel olarak cilt sağlığını iyileştirici özellikleri olduğu da düşünülmektedir.
Limon, içeriğindeki C vitamini, potasyum, magnezyum ve B6 vitamini içeriğiyle grip, soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı en çok tercih edilen besinlerden biridir. Kimi zaman ateşi düşürmek için kullanılan, kimi zaman da bitki çaylarına eklenen bu besini çayla birlikte tüketmek, bağışıklık sistemini destekleyebilir. Ayrıca alerji ve enfeksiyon riskini azaltır. Lif içeriğiyle sindirimi geliştirebilir. Sindirmesi zor olan yemeklerden sonra, bir bardak limonlu çay içerek rahatlayabilirsiniz.
Limon, narenciye flavonoidleri içeriğiyle vücudun serbest radikallerle savaşmasına yardımcı olur. İltihap önleyici etkileri, beyin sağlığının korunmasına destek olur. Bu sayede ruh halini iyileştirici özellikleri olduğu düşünülmektedir. Çay yerine ılık bir bardak suyun içine limon ekleyerek de aynı etkiyi görebilirsiniz.
Limonlu çay, kan şekeri seviyelerini düzenleyerek ani yükselmelerin önüne geçebilir. Kan şekerini düzenli tutması, iştahı bastırır ve daha uzun süre tok kalmanızı sağlar. Bu sayede kilo vermeye de yardımcı olabilir.
Limonlu çay, kolesterol düşürücü etkisiyle kalp sağlığını iyileştirmeye destek olabilir. Her gece yatmadan önce içilen bir bardak limonlu çay, damar tıkanıklığı sorununa da iyi gelebilir.
1 fincan limonlu çayın içindeki antioksidan miktarı, canlandırıcı etkiye sahiptir ve baş ağrılarını hafifletebilir. İçindeki polifenol bileşikleri, serbest radikalleri ortadan kaldırabilir. Yorgunluğu ve uyuşukluğu giderir.
Limon, antioksidan zengini bir besin olduğu için, antikanser özelliklere de sahiptir. Ancak tabi ki tek başına kansere karşı koymak için yeterli değildir. Fakat bazı kanser türlerine yakalanma riskini azaltabilir.
Araştırmalar, limonlu çay için kişilerde böbrek taşı geliştirme riskinin daha az olduğunu bulmuştur. Limonda bulunan sitrik asit idrar hacmini artırır. Ayrıca vücudu detoksifiye ederek karaciğere de iyi geldiği düşünülmektedir. Ancak kesin sonuçlar için, daha faz insan araştırmasına ihtiyaç vardır.
Önemli Not: Ciddi kronik rahatsızlığı olanlar, hamileler ve emziren anneler limonlu çay içmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır.
Şunlara da göz atın;