Mısır nişastası, çoğunlukla marinatlar, soslar, soslar, çorbalar, soslar ve bazı tatlıların yapımında kullanılan bir koyulaştırıcı maddedir. Tamamen mısırdan elde ediliyor. Kişisel veya sağlık nedenleriyle glutensiz bir diyet uyguluyorsanız, bu ürünün gluten içerip içermediğini merak edebilirsiniz. Sizlere mısır nişastası glutensiz mi anlattık. İşte, mısır nişastası glutensiz midir:
Mısır nişastası, mısırın endosperminden işlenen ince, beyaz bir tozdur. Endosperm, tahılın içindeki besin açısından zengin dokudur.
Mısır glutensiz bir tahıldır ve mısır nişastası yapmak için genellikle başka hiçbir bileşene gerek yoktur. Sonuç olarak, %100 mısır nişastası içeren saf mısır nişastası doğal olarak glutensizdir. Ancak mısır nişastası, glüten içeren gıdaların da üretildiği bir tesiste de üretilebilir. Eğer öyleyse, eser miktarda glutenle çapraz kontaminasyona uğramış olabilir. Bu durumda, etiketteki sorumluluk reddi beyanında fabrika durumu belirtilmelidir.
Mısır nişastanızın glutensiz olduğundan emin olmanın en iyi yolu, uygun sertifikasyon için etiketi kontrol etmektir.
Sertifika alabilmek için bir gıdanın milyonda 20 parçadan (ppm) daha az gluten içerdiği test edilmeli ve onaylanmalıdır. Bu, gluten intoleransı olan kişilerde semptomları tetikleme olasılığı düşük olan çok küçük bir miktardır.
Glutensiz mühür, ürünün bu gereksinimleri karşıladığından emin olmak için NSF International gibi üçüncü bir tarafça bağımsız olarak test edildiği anlamına gelir. Gluten İntolerans Grubunun glutensiz etiketi bir adım daha ileri giderek 10 ppm'den daha azını gerektirir.
Ayrıca, içindekiler listesinin yalnızca mısır veya mısır nişastasını içerip içermediğini hızlıca kontrol edebilirsiniz.
Elinizde mısır nişastası yoksa, diğer birkaç glütensiz içerik iyi bir alternatif olabilir; ancak aynı etkiyi elde etmek için biraz daha fazla veya daha az kullanmanız gerekebilir. Bunlar şunları içerir:
Bu ürünlerle glutenin çapraz kontaminasyonu riskini en aza indirmek için ambalaj üzerinde glutensiz sertifikası olup olmadığına bakın.
Şunlara da göz atın;