Meşe palamudu, Türkiye'de yetişen meşe ağacının yemişi olan sert ve tırnaklı bir meyvedir. Meşe palamudu, sincap, tavşan, alakabak kuşu gibi bazı hayvanların en önemli besin kaynağıdır. Ülkemizde en çok batı kesimlerinde yetişir. Palamut, tanen bakımından zengin olduğu için, şırası boya sanayiinde ve sepicilikte kullanılır. Hasat dönemi Ekim-Kasım ayları olarak bilinir. Meşe palamudu, potasyum, demir ve A vitamini bakımından zengindir.
Meşe palamudu, sağlık açısından birçok fayda içeren bir besindir ve yenilebilir. Ancak meşe palamutlarında yüksek oranda tanen bulunduğu için, kötü bir ün kazanmışlardır. Tanenler, temel besinleri emme yeteneğini azaltır. Ayrıca yüksek miktarda tanen tüketmek kanser ve karaciğer hasarı gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden meşe palamudunun çiğ bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilmemektedir.
Meşe palamudu pişirildiğinde içeriğindeki tanenler azalır. Bu yüzden pişmiş meşe palamudunu tüketmek, sağlık açısından daha güvenilir olacaktır.
Daha öncede söylediğimiz gibi, ham meşe palamudu yüksek oranda tanen içerir. Bu tanenler insan sağlığı için tehlikelidir. Bu yüzden tanenler çıkarılmadan meşe palamudu tüketmek, önerilmemektedir.
Ayrıca meşe palamudu, en fazla alerjik reaksiyona sebep olan yemişlerin başında gelir. Bu yüzden tüketmeden önce doktora danışmanız önerilir.
Meşe palamudunu güvenli bir hale getirmek için, mutlaka pişirmek gerekir. Eğer meşe palamudunu doğadan toplayacaksanız, yere düşenleri toplamaya özen gösterin. Yere düşen palamutlar, olgunlaşmış kabul edilir.
Önemli Not: Ciddi rahatsızlığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler meşe palamudunu tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Palamudu yedikten sonra vücudunuzda kızarıklık, kaşıntı, dökülme gibi yan etkiler görülüyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.
Şunlara da göz atın;