Meşe Palamudu Yenir Mi?

Meşe palamudu nedir, nasıl tüketilir? Meşe palamudu pişirilir mi? Meşe palamudu çiğ olarak yenir mi? İşte, meşe palamudunun faydaları ve tüketme yöntemleri:
Meşe Palamudu Yenir Mi?
19 Ocak 2022, 13:07

Meşe palamudu, Türkiye'de yetişen meşe ağacının yemişi olan sert ve tırnaklı bir meyvedir. Meşe palamudu, sincap, tavşan, alakabak kuşu gibi bazı hayvanların en önemli besin kaynağıdır. Ülkemizde en çok batı kesimlerinde yetişir. Palamut, tanen bakımından zengin olduğu için, şırası boya sanayiinde ve sepicilikte kullanılır. Hasat dönemi Ekim-Kasım ayları olarak bilinir. Meşe palamudu, potasyum, demir ve A vitamini bakımından zengindir. 

Meşe Palamudu Yenir Mi?

Meşe palamudu, sağlık açısından birçok fayda içeren bir besindir ve yenilebilir. Ancak meşe palamutlarında yüksek oranda tanen bulunduğu için, kötü bir ün kazanmışlardır. Tanenler, temel besinleri emme yeteneğini azaltır. Ayrıca yüksek miktarda tanen tüketmek kanser ve karaciğer hasarı gibi ciddi hastalıklara yol açabilir. Bu yüzden meşe palamudunun çiğ bir şekilde tüketilmesi tavsiye edilmemektedir. 


Meşe palamudu pişirildiğinde içeriğindeki tanenler azalır. Bu yüzden pişmiş meşe palamudunu tüketmek, sağlık açısından daha güvenilir olacaktır.

Meşe Palamudunun Faydaları Nelerdir?

  1. Antioksidan bakımından zengindir.
  2. Bağırsak sağlığını olumlu yönde etkiler.
  3. Mide ağrılarını azaltır.
  4. Cildi korur, yaraların iyileşme sürecini hızlandırır.
  5. Vücuda enerji verir.
  6. Antiviral etkisi vardır.
  7. Hasarlı dokuları onarır.
  8. Zararlı bakterilerin üremesini önler.

Meşe Palamudunun Zararları Nelerdir?

Daha öncede söylediğimiz gibi, ham meşe palamudu yüksek oranda tanen içerir. Bu tanenler insan sağlığı için tehlikelidir. Bu yüzden tanenler çıkarılmadan meşe palamudu tüketmek, önerilmemektedir.

Ayrıca meşe palamudu, en fazla alerjik reaksiyona sebep olan yemişlerin başında gelir. Bu yüzden tüketmeden önce doktora danışmanız önerilir.

Meşe Palamudu Nasıl Yenir?

Meşe palamudunu güvenli bir hale getirmek için, mutlaka pişirmek gerekir. Eğer meşe palamudunu doğadan toplayacaksanız, yere düşenleri toplamaya özen gösterin. Yere düşen palamutlar, olgunlaşmış kabul edilir.

  1. Toz ve kirden arındırmak için meşe palamutlarını bol suyla durulayın.
  2. Daha sonra sert bir şeyle vurarak kabuklarını çıkartın ve palamutları tencerenin içerisine alın.
  3. Üzerine su ekleyerek 5 dakika kaynatın. Su kahverengiye döndüğünde palamutları süzün ve suyunu dökün.
  4. Ardından tekrar palamutları tencereye alın ve üzerine yeni su ekleyin.
  5. Su berraklaşana kadar bu işlemi tekrar edin.
  6. Meşe palamudunu atıştırmalık olarak kullanmak için, 190 dereceli fırında ortalama 20 dakika kızarttıktan sonra da tüketebilirsiniz.

Meşe Palamudu Kahvesi Nasıl Yapılır?

  1. Öncelikle palamutları 20 dakika kaynatın. Ardından kabuklarını çıkartın.
  2. Palamutları küçük küçük kesin.
  3. Palamutları 200 dereceli fırında ortalama 40 dakika kızartın.
  4. Daha sonra kahve değirmeninde çekin. 
  5. Elde ettiğiniz palamut tozundan 1 yemek kaşığı alın ve üzerine 150 ml su ekleyin.
  6. Karıştırarak kendi kahvenizi hazırlayabilirsiniz.

Meşe Palamudu Çayı Nasıl Yapılır?

  1. 4 adet meşe palamudunu ortadan kesin.
  2. Kestiğiniz parçaları çaydanlığa alın ve üzerine kaynar su ekleyin.
  3. 5 dakika dinlendirdikten sonra palamutları çıkartın ve suyuna bir tatlı kaşığı bal ekleyerek afiyetle için.


Önemli Not: Ciddi rahatsızlığı olanlar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve emziren anneler meşe palamudunu tüketmeden önce mutlaka doktora danışmalıdır. Palamudu yedikten sonra vücudunuzda kızarıklık, kaşıntı, dökülme gibi yan etkiler görülüyorsa, en yakın sağlık kuruluşuna başvurun.


Şunlara da göz atın;

  1. Kirpi eti yenir mi?
  2. Köpek balığı yenir mi?
  3. Aloe vera nasıl yenir?
  4. Papaya çekirdeği nasıl yenir?
  5. Guava nasıl yenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo