Türk mutfağının en sevilen çorbalarından biri olan mercimek çorbası, başlangıç menülerinin vazgeçilmezidir. Hem evde, hem de lokanta menülerinde yer verilen bu çorba, kırmızı mercimek ile hazırlanır. Özellikle kış aylarında tüketilen mercimek çorbası, bağışıklığı güçlendirir. Grip ve soğuk algınlığı gibi hastalıklara karşı vücudu korur. Bazı yörelerde sütlü versiyonları da yapılmaktadır. Peki, 'mercimek çorbası yanına ne gider?' İşte, mercimek çorbasını tamamlayacak 15 farklı tarif:
Ana malzemeleri patlıcan ve kıyma olan karnıyarık, Türk mutfağının önemli lezzetlerinden biridir. Patlıcanlar kızartıldıktan sonra iç harcı soğanlı kıyma ile doldurulur. Fırında pişirildikten sonra sofralardaki yerini alır.
Mercimek çorbasının yanına çok yakışan yemeklerden biri de kağıt kebabıdır. İsmini pişirilme yönteminden alan bu kebap, havuç, patates, bezelye ve dana eti ile hazırlanır.
Mercimek çorbasıyla hafif bir menü hazırlamak isteyenler için, domates, patlıcan, kabak ve biber dolmasından oluşan karışık dolma tarifini öneriyoruz. Karışık dolmayı ister pirinçli, isterseniz de kıymalı olarak sunabilirsiniz.
Ekonomik bir menü isteyenler için önerimiz, sebzeli tavuk sarma. İçi biber, kabak ve kaşar peyniri ile doldurulan tavuk sarmaları, galeta ununa buladıktan sonra fırında pişirebilirsiniz.
Mercimek çorbası ve köftenin uyumunu bilmeyen yoktur elbet. Özellikle lokantalarda köfteye başlamadan önce mutlaka mercimek çorbası içilir ve mide yumuşatılır.
Hazırladığınız köfteleri kebaba dönüştürmek için farklı bir önerimiz var. Gaziantep mutfağıyla özdeşleşen soğan kebabını, fırında pişirdikten sonra sıcak sıcak servis edebilirsiniz.
Mercimek çorbasının üzerine nefis bir ana yemek hazırlamak istiyorsanız, Kayseri mantısı ideal bir seçimdir. İç harcı kıymalı ile doldurulan Kayseri mantısı, sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz.
Mercimek çorbasına en çok yakışan yemeklerden biri de pilavdır. Ancak pilavı sade bir şekilde sunmak yerine, havuç, bezelye, biber ve kabakla zenginleştirebilirsiniz.
Bolu mutfağıyla özdeşleşen ıza bulgur pilavı, çorbadan sonra sunulan ana yemeklerden biridir. Yalnızca 6 malzeme ile hazırlanan ıza bulgur pilavını, kuşbaşı et ile zenginleştirebilirsiniz.
Yüksek proteinli bir menü hazırlamak isteyenler için, mantar, biber ve tavuk göğsünden oluşan nefis tavuk sote tarifini öneriyoruz. Porsiyonu yaklaşık 175 kalori olan mantarlı tavuk soteyi, diyet listelerine de ekleyebilirsiniz.
Tavuk yerine kırmızı et kullanmak isteyenler için, önerimiz güveçte et sote. Domates ve soğan ile zenginleştirilen et soteyi, büyük güveç kabında pişirebilirsiniz.
Közlenmiş patlıcan, kıyma ve yoğurt ile hazırlanan Ali Nazik, Gaziantep'in en sevilen yöresel lezzetlerinden biridir. Ali Nazik kebabı öncesinde bir kase mercimek çorbası midenizi rahatlatabilirsiniz.
Özellikle lokantalarda tercih edilen mercimek çorbası-lahmacun ikilisi, Türk mutfağının vazgeçilmezlerindendir. Evde kolayca hazırlayabileceğiniz lahmacunu, mercimek çorbasını içtikten sonra tüketebilirsiniz.
Kalabalık sofralarda özel bir menü hazırlamak istiyorsanız, ızgara bonfile tam size göre. Ortalama 30-35 dakikada hazırlanan ızgara bonfileyi, rendelenmiş pancar ile süsleyebilirsiniz.
Mercimek çorbasının yanında en çok patlıcanlı tariflere yer verilir. Kıyma, patates ve patlıcan ile hazırlanan oturtmayı, cherry domates ve çarliston biber ile zenginleştirebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;