Ruh hali değişimleri ve ateş basmaları menopozun tek belirtileri değildir, kadınlar menopoz sırasında kemik sağlığının da kötüleştiğini deneyimleyebilirler. Bu doğal bir aşamadır ve genellikle 45 yaş ve üzeri kadınları etkiler. Östrojen seviyelerindeki bu düşüş kemik yoğunluğunu önemli ölçüde zayıflatabilir. Ancak kadınlar basit diyet değişiklikleri yaparak ve menopoz sırasında kemik sağlığını oluşturmaya yardımcı olabilecek yiyecekler ekleyerek bu soruna yakalanma riskini azaltabilirler.
Kemik yoğunluğu veya kalınlığı, östrojen seviyelerinin azalması nedeniyle menopoz öncesi evrede azalmaya başlar. Bu, menopozdan sonra da düşmeye devam eder. Östrojen, kemik sağlığının doğal bir koruyucusu görevi görür. Bu hormonun düşük seviyeleri, kadınları menopoz sırasında osteoporoz geliştirmeye yatkın hale getirir. Osteoporoz, kemik yoğunluğunuzun azaldığı ve kırılmalarına veya kolayca kırılmalarına neden olan bir durumdur.
Kalsiyum kemik sağlığı için önemli bir mineraldir. 50 yaş üstü kadınlar için günlük yaklaşık 1.200 mg kalsiyum tüketilmesi önerilir. Bu yüzden beslenmenize süt, yoğurt ve peynir gibi süt ürünlerini dahil edin. Laktoz intoleransı olanlar veya süt ürünü içermeyen seçenekleri tercih edenler için lahana, brokoli ve bok choy gibi yapraklı yeşillikler mükemmel kaynaklardır. Badem, kaju, çam fıstığı, susam ve tahin gibi kuruyemişler de kalsiyum açısından zengindir.
D vitamini kalsiyum emilimine ve kemik mineralizasyonuna yardımcı olur. Güneş ışığına maruz kalma en iyi kaynaktır, ancak yağlı balık (somon, uskumru), yumurta sarısı, tahıllar ve portakal suyu gibi güçlendirilmiş gıdalar da D vitamini sağlar.
Magnezyum kemik yoğunluğunun korunmasına yardımcı olur. Ayrıca daha iyi kalsiyum ve D vitamini emilimine yardımcı olur. Diyetinize fındık (badem, kaju), tohum (kabak, ayçiçeği), tam tahıllar ve yeşil yapraklı sebzeler gibi yiyecekleri ekleyin.
Protein kemik sağlığı için hem yararlı hem de zararlı olabilir. Bir çalışmaya göre, düşük protein alımı ile yaşlı yetişkinlerde daha fazla kemik kaybı ve kırıkları arasında bir bağlantı vardır. Çalışma, yeterli protein ve kalsiyum tüketmenin kemik mineral yoğunluğuna fayda sağlayabileceğini bulmuştur.
Kemik metabolizması için oldukça önemli olan K vitamini, ıspanak, kara lahana ve Brüksel lahanası gibi yapraklı yeşilliklerde bulunur. Kemik oluşumuna ve kemik kaybını önlemeye yardımcı olur.
Yağlı balıklarda, keten tohumlarında ve cevizlerde bulunan omega-3'ler kemik sağlığını destekleyen iltihap önleyici özellikler içerir.
Aşırı kafein, tuz ve şeker tüketimi kalsiyum kaybına ve kemiklerin zayıflamasına neden olabileceğinden ölçülü olmak önemlidir.
Şunlara da göz atın;