Mavi peynir, keskin bir tat ve koku vermeye yardımcı olan yenilebilir bir küf içerir. Herkesin hoşuna gitmese de yemesi tamamen güvenlidir. Ancak mavi peynir de diğer peynirler gibi bozulabilir ve bunun nasıl fark edileceğini bilmek, güvenli bir şekilde peynirin tadını çıkarmanın önemli bir parçasıdır.
1. Adım: Peyniri İnceleme
- Peynirin kokusunu al. Mavi peynirinizin bozulup bozulmadığını anlamanın en iyi yolu onu koklamaktır. Taze mavi peynirin güçlü bir kokusu vardır ancak bozulmaya başladıkça kokusu değişir. Peyniri koklayın, eğer amonyak benzeri bir koku varsa muhtemelen bozulmuştur.
- Renkleri göz önünde bulundurun. Taze mavi peynirin içinde zaten genellikle mavi veya yeşil renkte küf vardır. Ancak peynirin kremalı kısmının rengine dikkat etmelisiniz. Normalde beyaz, bej veya sarı renktedir. Pembeye, kahverengiye veya yeşile dönmeye başladığını fark ederseniz mavi peyniriniz muhtemelen bozulmuştur.
- Peynirin tadına bakın. Mavi peyniriniz hala aynı kokuyorsa ve rengi değişmediyse, genellikle tadına bakarak bozulup bozulmadığını anlayabilirsiniz. Taze mavi peynir güçlü, keskin bir tada sahipken, eski peynir bozulmaya başladığında özellikle acı verici hale gelir. Biraz mavi peynir tadı alırsanız ve tadı alınamayacak kadar sertse onu atmalısınız.
2. Adım: Son Kullanma Tarihlerini Takip Etme
- Soğutulmamış peyniri iki gün sonra atın. Mavi peynirin taze kalması için buzdolabında saklanması gerekir, bu nedenle tezgahınızda bırakırsanız daha çabuk bozulur. Çoğu durumda, yalnızca birkaç gün sonra durumun kötüye gittiğini fark edeceksiniz. Mavi peyniri yanlışlıkla dışarıda bırakırsanız, iki gün veya daha uzun süre geçmişse onu atmak en iyisidir.
- Soğutulmuş peyniri üç ila dört hafta sonra atın. Mavi peynir buzdolabında saklandığında oldukça uzun süre dayanabilir. Peynirinizin son kullanma tarihini kontrol edin; çoğu durumda, peynir bu tarihten bir ila iki hafta sonrasına kadar bozulmadan kalacaktır. Bu genellikle buzdolabında üç ila dört hafta dayanacağı anlamına gelir.
- Altı ay sonra donmuş peynirden kurtulun. Mavi peynir dondurucuda 0 derecede saklanırsa süresiz olarak saklanabilir, yani bir ay içinde kullanmayı planlamadığınız fazla peynirleri dondurarak bozulmasını önleyebilirsiniz. Ancak en iyi tat ve doku için, onu yarım yıldan fazla dondurarak saklamamalısınız.
Mavi Peynir Nasıl Saklanır?
- Dondurmak için peyniri kesin. Mavi peynirinizi dondurucuda saklamak istiyorsanız, onu yarım kiloyu geçmeyecek şekilde parçalara ayırmalısınız. Ufalanmış mavi peynir için, onu benzer ağırlıktaki porsiyonlara bölün. Saklamaya hazırlamadan önce her dilimi veya porsiyonu tartmak için bir yiyecek terazisi kullanın.
- Peyniri iki kat sarın. Mavi peyniri buzdolabında veya derin dondurucuda saklamayı planlıyorsanız, mümkün olduğu kadar uzun süre taze kalmasını sağlamak için düzgün şekilde sarılması gerekir. İlk önce peyniri balmumu veya parşömen kağıdına sarın. Daha sonra kurumasını önlemek için kağıdın üzerine plastik ambalaj veya folyo yerleştirin.
- Buzdolabının alt rafında saklayın. Mavi peynir ne kadar soğuk olursa o kadar uzun süre taze kalır. Buzdolabının alt kısmı genellikle en soğuk kısım olduğundan, mümkün olduğu kadar uzun süre saklamak için alt rafta sakladığınızdan emin olmak istersiniz. Buzdolabınızın alt kısmında çekmeceler varsa, burası mavi peynirleri saklamak için ideal bir yerdir çünkü buzdolabına her baktığınızda muhtemelen açılmayacaklardır, böylece sıcaklık sabit kalacaktır.
Şunlara da göz atın;
- Neden keçi peyniri yemeliyiz?
- Küflenmiş kaşar peyniri yenir mi?
- Blue cheese ve gorgonzola farkı nedir?
- Feta peyniri nedir?