Matcha, Japonya'da yaygın olarak kullanılan bir bitkidir. Çay yapımında kullanılan yeşil renkli matcha, özellikle Uzakdoğu'daki çay seremonilerinin bir parçasıdır. Yeşil çaydan daha yeşil bir renge sahip olan matcha, aynı zamanda 8 kat daha fazla kafein içermektedir. Tatlı ve dondurma yapımında da kullanılan bu bitki, toz halinde satılır. Son yıllarda latte yapımında da kullanılan matcha, giderek daha popüler bir hale gelmiştir.
Toz matcha, su ve süt ile hazırlanan matcha latte, klasik latteden daha acı ve topraksı bir tada sahiptir. Bu yüzden genellikle bal veya şurupla tatlandırılır. Bazı cafelerin menülerinde yer alan matcha latteyi kendiniz yapmak istiyorsanız, sizi böyle alalım.
Malzemeler;
Yapılışı: Öncelikle bir kabın içinde matcha tozu ve kaynar suyu karıştırın. Çırpma teli yardımıyla tozun tüm topaklarını dağıtın ve homojen bir kıvam elde edin. Bu esnada sütü buharlaşana kadar ısıtın. Isınan sütü çırpma teli yardımıyla köpürtün. Matcha karışımını fincana alın. Üzerine yavaş yavaş süt dökün. Ardından bal ekleyerek karıştırın. Sütün üzerinde kalan köpükleri, fincanın en üst kısmına ekleyin.
Püf noktaları;
Matcha, üç farklı çeşide sahiptir ve kullanımları farklıdır.
Matcha tozunu, büyük marketlerden veya online sitelerden temin edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;