Mantarın Kötüye Gittiği Nasıl Anlaşılır?

Mantarların bozulduğu, kötüye gittiği nasıl anlaşılır? Kötü mantarlar neye benziyor ve nasıl kokuyor sizler için anlattık. İşte, mantarların kötüye gittiği nasıl anlaşılır:
Mantarın Kötüye Gittiği Nasıl Anlaşılır?
13 Aralık 2022, 14:12

Mantar hazırlamak istiyor ve görüntülerinde bir farklılık gözlemliyorsanız endişelenmiş olabilirsiniz. Mantarlar ilk aldığınız zamanki kadar taze görünmüyor. Hala yemek için güvenli mi? Tıpkı diğer yiyecekler gibi mantarlar da bozulabilir ve sümüksü, kötü kokulu veya küflü mantarları yemek sizi hasta edebilir. Bu nedenle, pişirmeye başlamadan önce, mantarlarınızın bozulmaya başladığını gösteren işaretleri yakalamanıza yardımcı olacağız. Kötü mantarlar neye benziyor ve nasıl kokuyor sizler için anlattık. İşte, mantarların kötüye gittiği nasıl anlaşılır:

Bilmeniz Gerekenler

  1. Sadece hafifçe kurumuş veya kırışmış görünüyorlarsa mantarları kullanın.
  2. Sümüksü görünen veya hissedilen, kahverengi benekleri veya rengi solmuş, balıksı veya ekşi kokan veya küf geliştirmiş mantarlardan kurtulun.
  3. Mantarları orijinal ambalajlarında saklayın. Alternatif olarak, mantarlarınızı bir kese kağıdına koyun ve üstünü gevşek bir şekilde katlayın.
  4. Taze bütün mantarları buzdolabında 7 güne kadar saklayın. Dilimlenmiş mantarları 4-7 gün saklayın.

mantar çeşitleri

Kötü Mantar Belirtileri

  1. Sümüksü doku Sümüksü bir kaplamaya sahip olup olmadıklarını görmek için mantarlara bakın. Onlara bakarak anlayamıyorsanız, ıslak ve kaygan olup olmadıklarını görmek için mantarları hissedin. Kuru hissetmiyorlarsa, onları atın.
  2. Çürükler ve kahverengi lekeler Konu gıda güvenliği olduğunda, renk bozulması asla iyiye işaret değildir. Mantarlarınızın renginin koyulaştığını ve yeni lekeler oluşturduğunu fark ederseniz, mantarlarınız bozuluyor ve yenmemesi gerekiyor.
  3. Ekşi veya balık kokusu taze mantarlar biraz tatlı ve dünyevi kokmalı, ancak kötü olmamalıdır. Onlara bir koku verirseniz ve balık veya keskin kokarlarsa, onları atma zamanı gelmiştir. Bu, mantarların yemek için çok ileri gittiği anlamına gelir.
  4. Küf oluşumu Mantarlarda veya paketin içinde beyaz tüylü bir kaplamaya sahip alanlarda herhangi bir nokta olup olmadığına bakın. Paketin tamamında herhangi bir küf görürseniz, kendinizi herhangi bir zararlı bakteriye maruz bırakmamak için tüm mantarlardan kurtulun.

ambalajlı mantar

Mantarları Güvenle Saklamak

  1. Buzdolabınızın sıcaklığını 4 °C veya daha düşük bir değere ayarlayın. Standart buzdolabı ayarınız genellikle yeterince soğuktur, ancak emin olmak için sıcaklığı bir termometre ile kontrol edin. Mantarlar ve diğer bozulabilir ürünler, 4 °C altındaki sıcaklıklarda saklanmalıdır. Mantarları ürün çekmecelerinden birinde saklamak yerine buzdolabınızın raflarından birinde saklayın.
  2. Önceden paketlenmiş mantarları orijinal kaplarında saklayın. Yalnızca birkaç mantar kullanıyorsanız, kabın bir ucundan ambalajda küçük bir delik açın. İhtiyacınız olanı seçin, ardından açıklığı bir plastik örtü ile kapatın.
  3. Gevşek mantarları hafifçe açılmış bir kağıt torbada saklayın. Tüm mantarları kahverengi bir kese kağıdına koyun ve torbanın üstünü gevşekçe katlayın. Mantarlarınız yine de nefes alabilecek ve kese kağıdı nemi emmeye yardımcı olacak ve küf oluşumunu önleyecektir.
  4. Mantarları çiğ et, yumurta ve deniz ürünlerinden ayırın. Mantar gibi taze ürünleri herhangi bir ham maddeden uzak tutun, böylece onlara bakteri bulaştırmazsınız. Hazırlık sırasında, çiğ et için bir kesme tahtası ve bıçağı, mantarlarınız ve diğer yemeye hazır ürünler için başka bir set kullanın.

kese kağıdında mantar çeşitleri

Raf Ömrü

  1. Bütün taze mantarları 1 haftaya kadar saklayın. Beyaz, cremini ve portabella mantarları gibi yaygın çeşitler, buzdolabınızda genellikle yaklaşık 7 gün boyunca güvenlidir. Bununla birlikte, güvenli saklama süreleri, mantarların markette ne kadar süre bekletildiğine de bağlıdır. Mağazada birkaç gün kalan mantarlar birkaç gün içinde bozulmaya başlayabilir, bu nedenle mantarlarınızı kullanmadan önce mutlaka kontrol edin.
  2. Dilimlenmiş mantarları 5 ila 7 gün saklayın. Farklı çeşitler ve buzdolabı koşulları daha hızlı bozulmaya neden olabileceğinden, mantarlarınıza dikkat edin. Dilimlenmiş mantarlar daha fazla yüzey alanına sahip olduklarından, bütün mantarlardan iki kat daha hızlı bozulabilirler.
  3. 3-4 gün sonra kalan pişmiş mantarları atın. Mantar, et, deniz ürünleri ve sebzeler dahil çoğu pişmiş gıda, buzdolabında 4 güne kadar saklanabilir. Buzdolabınızda unuttuğunuz pişmiş mantarlarınız varsa, hastalanma riskine girmemek için en iyisi onları atmak.
  4. Mümkün olan en kısa sürede buruşmuş veya buruşmuş mantarları kullanın. Mantarlarınız kuru yamalar geliştirmeye başlarsa ve eskisi kadar dolgun görünmüyorsa, bunlar mantarlarınızın bozulmak üzere olduğunun ilk işaretleridir. Mantarlarınızın rengi solmadıkça, sümüksü ya da kokmadıkça, yeniden sulandırırsanız yine de güvenle kullanabilirsiniz.
  5. Çoğu gurme mantarı satın aldığınız gün pişirin. Cantharellus cibarius ve istiridye gibi birçok gurme mantar, bozulmaya başlamadan önce yalnızca 12 ila 24 saat saklanabilir.
  6. Pişmiş mantarları 9 aya kadar korumak için dondurun. Mantarlarınızı dondurmadan önce yağda 5 dakika soteleyin ve tamamen soğumasını bekleyin.

Şunlara da göz atın;

  1. Mantarlı tarifler
  2. Mantar hangi mevsimde yetişir?
  3. Mantar nasıl saklanır?
  4. Mantar zehirlenmesi nasıl anlaşılır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo