Sıcak havaların gelmesiyle birlikte mangal sezonu da açıldı. Ormanlarda, korularda ve piknik yerlerinde mangal yapan kişileri sık sık görüyoruz. Mangal denildiğinde aklımıza ilk gelen ızgara köfte ve tavuk kanat olsa da, sebzelerin yeri bir başka. Hem etin yanında sunulan, hem de vejetaryen menülerine uyum sağlayan ızgara sebzeler, mangalın keyfini ikiye katlıyor. Peki, mangalda pişirilen sebzeler hangileri? İşte, mangalda pişirip afiyetle yiyebileceğiniz 9 farklı besin:
Köftenin en lezzetli eşlikçisi olan patates, ızgarada sık sık közlenen sebzelerden biridir. Patatesi közlemek için, elma dilim şeklinde doğrayıp zeytinyağı ve baharata bulamanız yeterlidir. Daha sonra ızgarada 10 dakika közleyerek yiyebilirsiniz. Elma dilim yerine patatesin üzerine küçük çizikler atarak farklı bir şekil verebilirsiniz.
Patlıcan da közleme yöntemiyle pişirilen sebzelerden biridir. Patlıcanı bütün bir halde közledikten sonra kabuklarını soyabilir, salataya veya yoğurda ekleyerek nefis bir meze hazırlayabilirsiniz.
Domates, biber, soğan ve mantar gibi sebzeleri küp küp doğrayıp şişe geçirerek, sebze şiş yapabilirsiniz. Sebzelerin lezzetini arttırmak için, aralarına çeyrek limonlar eklemeyi unutmayın.
Kabağı ızgarada pişirmek için, uzun ve ince olacak şekilde dilimleyin. Kabakların üzerine az miktarda zeytinyağı sürün. Izgara telinin üzerine kabakları yerleştirin ve önlü arkalı olacak şekilde pişirin. Pişen kabakların içerisine beyaz peynir ekleyip rulo şeklinde sunabilirsiniz.
İsli ızgara tadının en çok yakıştığı sebzeler arasında enginar da yer alır. Enginarları pişirmeden önce suda haşlayın ve ikiye bölün. Enginarın içini temizledikten sonra tuz ve yağ ekleyerek 5'er dakika pişirebilirsiniz. Enginarları pişirdikten sonra üzerine limon sıkarak servis edebilirsiniz.
Çilek, elma, armut ve kayısı gibi meyveleri ızgarada hafifçe pişirebilirsiniz. Meyveleri pişirmek için küp küp doğrayıp şişe geçirebilir veya alüminyum folyoya sararak ızgara üzerinde bekletebilirsiniz. Ancak meyvelerin yüksek ateşle uzun süre temas etmemesi gerekir. Bu yüzden mangalın sönmesine yakın meyveleri pişirin ve çok fazla bekletmeyin.
Mısır da, mangalın sonunda pişirilen besinlerden biridir. Mısırları bütün bir halde közün üzerine alarak pişirebilirsiniz. Veya iki, üç parçaya bölerek ızgarada pişirebilir, piştikten sonra farklı baharatlarla harmanlayabilirsiniz.
Muzu ızgarada pişirmek için, kabuğu üzerindeyken ikiye kesin. Kabuksuz kısmı altta olacak şekilde 2-3 dakika pişirin ve ateşten alın. Pişirme işleminden sonra muzun kabuklarını dikkatlice soyun. Dondurma, badem veya çikolata sosuna bulayarak tüketebilirsiniz.
Daha önce ananasları közlemeyi hiç düşünmediyseniz, sizi böyle alalım. Ananasları dilimleyip bal ve limon suyu ile marine edin. Daha sonra ızgara telinin üzerine yerleştirerek közleyin. Veya közlediğiniz ananasları salsa sos yapımında kullanabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;