Yaz aylarında sevdiklerimizle bir araya gelip tavuk, kırmızı et ve balık gibi ürünleri ızgarada pişirmeyi çok seviyoruz. Sırf bunun için hafta sonlarını keyifli barbekü partilerine çeviriyor veya bulduğumuz yeşillik alanlarda hemen mangal yakıyoruz. Mangal denildiğinde aklımıza ilk olarak piknik, mesire yeri gibi alanlarda ızgarayı yakıp lezzetli yemekler pişirmek geliyor. Barbekü dendiğinde ise havuz başında arkadaşlarla bir araya gelip büyük barbekü setlerinde yemekleri pişirerek daha havalı takıldığımız düşüncelerine kapılıyoruz. Ancak ikisi arasındaki temel fark, bununla sınırlı değil. Gelin, bu farkları daha yakından inceleyelim.
Mangal ve barbeküyü ayırt etmenin en iyi yolu, barbekü aletlerinin kocaman kapaklara sahip olmasıdır. Barbekü yaparken etler, üstü kapalı olarak daha uzun sürede ve düşük ısıda pişiriliyor. Mangalın üzeri ise açık bırakılıyor ve etler yüksek ateşten sonra kalan közlerle pişiriliyor.
Mangal ve barbekü arasındaki farklı pişirme süresi ve kullanılan ısı belirliyor. Mangalda etler ateşe daha yakın olduğu için, doğrudan ısıyı alıyor ve kısa süre içinde pişiyor. Barbeküde etler, ateşe daha uzak olduğu için dolaylı olarak pişiyor ve pişirme süresi uzuyor.
Barbeküde genellikle kemikli ve büyük etler tercih ediliyor. Özellikle kemikli etler en az birkaç saat olacak şekilde uzun süre pişiriliyor. Barbekünün klasik lezzetleri arasında hamburger köftesi, kaburga, antrikot ve sosis yer alıyor. Mangalda ise daha çok küçük parçalı etler pişiriliyor ve pişirme işlemi tamamlanınca bekletmeden servis ediliyor. Mangalın klasik lezzetleri arasında tavuk kanat, köfte, kuzu ve sucuk gibi etler yer alıyor.
Mangalın piknikte, barbekünün ise bahçede yapılmasının bir sebebi daha var. Mangal küçük ve ayrılabilir parçalara sahip olduğu için kolayca taşınabiliyor ve arabada yer kaplamadan istenildiği yerde kullanılabiliyor. Ancak barbeküler daha büyük boyutta olduğu için, mümkün olduğunca sabit tutuluyor ve genelde bahçeye yerleştirilerek sadece bu alanda kullanılıyor.
Şunlara da göz atın;