Limon, ana yemekten salataya, tatlıdan hamur işine kadar birçok tarifte kullanılır. Hem içindeki su, hem de kabukları tarifleri lezzetlendirmenin en pratik yoludur. C vitamini deposu olarak bilinen limon, farklı boyut ve şekillerde olabilir. Eğer limon seçerken nelere dikkat etmeniz gerektiğini bilmiyorsanız, sizi böyle alalım. Olgunlaşmamış veya çok olgunlaşmış limonlardan uzak durmak için, bazı ipuçlarından faydalanabilirsiniz.
Bir limon ne kadar suluysa, ağırlığı da o kadar fazladır. Bu yüzden limon seçerken, elinize iki adet limon alın ve ağırlıklarını kontrol edin. Bu yöntemi 4-5 kez tekrarlayarak en iyi ve en sulu limonları seçebilirsiniz.
Limonu elinize aldığınızda hafifçe sıkın. Eğer limon çok sertse, muhtemelen daha olgunlaşmamıştır. Limonlar en iyi ağaçta olgunlaşır ve koparıldıktan sonra olgunlaşma hızları azalır. Sert limonlar yeterince olgunlaşmadığı için, içindeki su oranı daha azdır. Yani, bastırdığınızda orta dereceli yumuşaklığa sahip olan limonlar, hem sulu, hem de yeterince olgundur. Ancak bu aşamada dikkat etmeniz gereken bir durum daha var. Eğer limon olması gerekenden çok daha yumuşaksa, bu onun fazla olgunlaştığını gösterir. Fazla olgunlaşan limonlar, 2-3 gün içinde bozulmaya ve verimi kaybetmeye başlar. Bu yüzden her zaman, orta yumuşaklıktaki limonları tercih edin.
Limon kabuğu, limonun ne kadar iyi olup olmadığını gösterir. Parlak sarı renge sahip olan limonlar, genellikle en ideal seçeneklerdir. Ayrıca limonun kabuğunda kırışık olmamalı, pürüzsüz bir yüzeye sahip olmalıdır. Kabuğun üzerinde küf belirtileri olup olmamasına dikkat edin. Yüzeyde aşınma varsa, limon kısa sürede bozulacaktır. Limon kabuğunun kalınlığı da seçim aşamasında yardımcı olabilir. İnce kabuklu limonlar daha suluyken, kalın kabuklu limonlar genellikle rendeleme için uygundur.
Aldığınız limonları kısa sürede tüketmeyi düşünmüyorsanız, mutlaka buzdolabında muhafaza edin. Tezgahta ve oda sıcaklığında bekletilen limonlar, daha kısa sürede olgunlaşır ve yumuşamaya başlar.
Şunlara da göz atın;