Limon, Güneydoğu Asya ve Kuzeydoğu Hindistan'a özgü bir bitkidir. Yıl boyunca büyümeyi sürdüren limon, mutfaklarda en çok kullanılan besinlerden biridir. Özellikle salataların vazgeçilmezi olan bu bitki, temizlik sektöründe de yaygın olarak kullanılır. Limon suyunun %5'i sitrik asit olup pH değeri 2.2'dir. Asidik bir yapıya sahiptir. Bu özelliği sayesinde ekşi bir tadı vardır. Limon, roma döneminde Güney İtalya'ya getirilmiş ancak tarımı yapılmamıştır. Limon tarımı M.S 7. yüzyılda İran, Irak ve Mısır'da yapılmaya başlanmıştır.
FAO'ya göre dünyadaki limon üretiminin %16'sını Hindistan tek başına sağlamaktır. Hindistan'ı, Meksika, Çin ve Arjantin takip eder. Türkiye ise limon üretiminde 6. sırada yer almaktadır. Ülkemizde limon üretimi denildiğinde ilk akla gelen yer Akdeniz Bölgesi'dir. Limon üretimiyle öne çıkan şehirlerimiz ise Mersin, Hatay ve Antalya'dır.
Limon, ılıman ve sıcak iklimlerde yetişen bir bitkidir. Ülkemizde de limon üretimi için en uygun iklim, Akdeniz iklimidir. Limon ağacı yetiştirirken hava sıcaklığının 0'ın altına düşmemesi gerekir. Çünkü limon ağacı, -6 derece ve daha soğuk havalarda donarak ölür. Limon ağacını yetiştirirken hava sıcaklığının 45 dereceyi de geçmemesi gerekir. Bu durum ağacın gelişiminin durmasına yol açar.
Diğer turunçgillerde olduğu gibi limon, bol humuslu, derin süzek, killi-tınlı veya kumlu-tınlı topraklarda yetiştirilir. Limon ağaçları toprak kirecine karşı duyarlıdır. Bu yüzden toprağın pH'ı 5,5-6 arasında olmalıdır. Dikim için 2 fidan arasında 7x7 m olması önerilir. Limon yetiştiriciliği geniş bir alanda yapılacaksa, arazinin pulluk tabanı parçalanmalı ve tesfiyesi yapılmalıdır. Toprağın kuru olduğu Eylül ayı, sürüm için en uygun zamandır.
Limon, sonbahar meyvesidir. Limonun hasadı Eylül, Ekim ve Kasım aylarında yapılır. Ancak limonun çeşidine göre hasat dönemi farklılık gösterebilir.
Şunlara da göz atın;