İtalyan asıllı bir yemek olan lazanya, lazanya hamuru, domates sosu ve peynirle hazırlanır. Kıymalı ve sade olarak sunulabilir. İsteğe göre sebzelerle zenginleştirilen lazanya, genellikle mozzarella peyniri ile hazırlanır. Ancak ülkemizde kaşar peyniri ile yapılan versiyonları da mevcuttur. Ana yemek olarak sunulan lazanya, derin dondurucuda muhafaza edilebilir. Bu sayede yoğun olduğunuz akşamlarda buzluktan çıkararak kolayca pişirebilir ve nefis bir yemek sunabilirsiniz. Lazanya, hem pişmiş, hem de pişirilmemiş olarak dondurulabilir. Lezzet kaybı yaşamamak için, dondurma adımları doğru şekilde uygulanmalıdır.
Dondurulacak Lazanya Nasıl Hazırlanır?
Dondurucuya atılacak lazanya tarifi, klasik lazanyadan daha farklıdır.
- Dondurulmuş lazanya yaparken, daha önce dondurulmuş kıyma ve sosis gibi malzemeler kullanmayın. Bunun yerine tarifte taze et, taze mantar ve taze sebzeler kullanmaya özen gösterin.
- Lazanyayı donduracaksanız, alüminyum kap kullanmayın. Bu durum dondurma süresinde alüminyum tadının yemeğe geçmesine neden olabilir.
- Lazanyayı dondurmak ve fırınlamak için, hazırlama aşamasında uygun bir kap kullanın. Cam ve seramik kapların çoğu, dondurma ve fırınlamaya uygundur.
- Lazanyayı pişirip pişirmeden donduracağınıza mutlaka karar verin. Eğer lazanya pişirip yedikten sonra arttıysa, dondurmaya uygundur.
Lazanya Nasıl Dondurulur?
- Eğer pişirilmiş lazanyayı donduracaksanız, yemeğin soğuması için en az 1 saat buzdolabında bekletin.
- Pişirilmiş ve pişirilmemiş lazanyayı, en az 2 kat streç film ile sarın. Yemeğin hiçbir şekilde hava almadığından emin olun.
- Streçle sardığınız lazanyanın üzerine tarih yazılı bir etiket yapıştırın ve derin dondurucuya atın.
- Dilerseniz, lazanyayı 2-3 dilim olacak şekilde ayırabilir ve porsiyonluk olarak dondurabilirsiniz.
- Ayırdığınız dilimleri ayrı ayrı buzdolabı poşetine yerleştirin ve ağzını sıkıca bağlayın.
- Üzerine etiket yapıştırdıktan sonra dondurucuya atın.
Dondurulmuş Lazanya Ne Kadar Süre Dayanır?
İçinde et veya sebze kullanılan lazanya, derin dondurucuda 3 aya kadar muhafaza edilebilir.
Donmuş Lazanya Nasıl Pişirilir?
- Donmuş lazanyayı pişirmek için, bir gece önceden çıkartın ve buzdolabında çözünmesini bekleyin.
- Lazanyanın buzları tamamen çözüldüğünde pişirmek için hazır demektir. Eğer bir kısmı hala donuksa, beklemeye devam edin. Aksi takdirde lazanya eşit derecede pişmez ve tadında bozulmalar olur
- Lazanyayı pişirmeden önce fırını 180 dereceye ayarlayın ve ısıtın. 180 derece, lazanyayı pişirmek için en ideal sıcaklıktır.
- Lazanya kabının üstündeki streç filmi tamamen çıkartın. Üst kısmını alüminyum folyo ile kapatın. Bu sayede alt ve üst kısmın eşit derecede pişmesini sağlayabilirsiniz.
- Lazanyayı fırında 30-40 dakika pişirin. Orta kısmının pişip pişmediğini anlamak için mutlaka kontrol edin.
- Lazanyanın çıtır çıtır olmasını istiyorsanız, son 10 dakika alüminyum folyoyu çıkarabilirsiniz.
- Lazanyayı fırın yerine mikrodalgada da ısıtabilirsiniz. Lazanyayı mikrodalgaya uygun bir kabın içerisine koyun.
- Lazanyayı 2-3 dakika mikrodalgada ısıtın. Alüminyum folyoyu mikrodalgada kullanmayın.
Şunlara da göz atın;
- Pişmiş yemekler nasıl saklanır?
- Patlıcan buzlukta nasıl saklanır?
- Kırmızı et nasıl saklanır?
- Süt nasıl dondurulur?
- Salça nasıl saklanır?