Süt şekeri olarak bilinen laktoz, vücutta laktaz enzimi tarafından sindirilir. Ancak bazı kişilerde laktaz enzimi yeteri kadar üretilemez. Bu sebeple laktoz içeren besinler tükettikten sonra karın ağrısı, kramp, mide bulantısı, ishal gibi şikayetler görülebilir. Laktoz intoleransına sahip olan bu kişiler diyetlerinden laktoz içeren besinleri çıkarmalıdır.
Laktoz çoğunlukla süt ve süt ürünlerinde bulunan bir karbonhidrat türüdür. Süt, yoğurt, peynir, tereyağı, kaymak ve dondurma laktoz içerir. Bunlar dışında kek, bisküvi, sosis gibi işlenmiş etler, hazır çorbalar, soslar, çikolata ve paketli gıdalar da laktoz içerir. Bu sebeple laktoz intoleransı olan kişiler aldıkları gıdanın etiketine bakmalı ve laktozsuz ürünleri tercih etmelidirler. Bireyde laktoz intoleransı olsa dahi belli bir miktarda laktozu tolere edebilir. Bu yüzden az miktarda laktoz içeren olgunlaşmış peynir, yoğurt gibi süt ürünleri yavaş yavaş diyete dahil edilebilir.
Sebzelerde, bitkisel sütlerde ve bitkisel yağlarda laktoz yoktur. Bu yüzden yulaf sütü, badem sütü gibi bitkisel sütler laktoz hassasiyeti yaratmaz, bu besinler rahatlıkla tüketilebilir. Aynı zamanda tereyağı ve kaymak dışındaki diğer ayçiçeği, zeytinyağı gibi bitkisel yağlar da laktoz içermez.
Yazar:
Dyt. Gökhan Çelik
Şunlara da göz atın;