Çoğu insan kuruyemişlerin vitamin ve mineral içerdiğini bilir, ancak bu tuzlu atıştırmalıkların ne kadar faydalı olduğunu daha önce fark etmemiş olabilirsiniz. Kuruyemiş yemenin sağlayabileceği avantajlardan bazıları arasında kanser riskinin azalması, kemiklerin güçlenmesi ve kan şekeri seviyelerini kontrol altında tuttukları için diyabet olma riskinin düşmesi sayılabilir. Yapılan bir araştırma, günde sadece bir avuç kuruyemiş yemenin kardiyovasküler hastalık riskinde %21'lik şaşırtıcı bir düşüş sağladığını gösteriyor.
Harvard Tıp Fakültesi'nde obezite ve beslenme epidemiyoloğu olan Deirdre Tobias, "düzenli olarak kuruyemiş tüketilen diyetler aslında kilo kaybıyla ilişkilidir " diyor. Bunun nedeni, kuruyemişlerdeki yağ, lif ve proteinin tokluk hissine yardımcı olması, açlık sancılarını bastırması ve bağırsak sağlığına yardımcı olmasıdır. Aynı zamanda, tüm kuruyemişler eşit faydalar sağlamaz ve hiçbir kuruyemiş aşırı tüketilmemelidir. İşte, National Geographic'e göre en iyi kuruyemiş türleri:
Badem, sağlık açısından faydalı kuruyemişler söz konusu olduğunda hemen hemen her beslenme bilimcisinin listesinde en üst sıralarda yer alır. Tobias, bunların diğer tüm kuruyemişlerden daha fazla lif içerdiğini söylüyor - tek bir fincanda tam 17,9 gram. Lif, kanser ve tip 2 diyabet riskinizi azaltabilir ve kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Bademler, cilt sağlığını, güçlü bir bağışıklık sistemini destekleyen ve damar fonksiyonunu destekleyen E vitamini açısından da zengindir. Çalışmalar bademlerin ayrıca LDL veya "kötü" kolesterol seviyelerini düşürmeye yardımcı olduğunu gösteriyor çünkü kabukları kolesterol oksidasyonunu önlemeye yardımcı olabilen polifenol antioksidanlar açısından zengindir.
Antep fıstığı, beyin fonksiyonu ve kas kontrolüne yardımcı olan bol miktarda potasyum içerdiği için bir diğer mükemmel kuruyemiştir. Bir fincan antep fıstığı 1250 mg potasyum içerir. Bu özellikle yararlıdır çünkü "potasyum birçok insanın diyetinde düşük bir besindir. Antep fıstığı ayrıca, gözlerimizi ışık hasarından ve beynimizi bilişsel gerilemeden koruyan lutein ve zeaksantin açısından da zengin kaynaklardır. Ve antep fıstığı, dokuz temel amino asidin hepsini içerdiği için tam bir protein olarak kabul edilir.
Antep fıstığı aynı zamanda kuruyemişler arasında en düşük kaloriye sahip olanlardan biridir, bu da onu atıştırmalık olarak tüketmek için harika bir seçenek haline getirir
Brezilya fındıkları, diğer tüm besin kaynaklarından daha fazla selenyum içerdiği için benzersizdir. Selenyum, sağlıklı tiroid fonksiyonuna yardımcı olan ve vücudun hastalık ve enfeksiyonla savaşma yeteneğini geliştiren hücreler olan beyaz kan hücrelerini artıran bir besindir. Ancak çok fazla yemek sorun olabilir çünkü selenyum için tolere edilebilir üst sınır sadece yaklaşık 400 mikrogramdır ve her bir kuruyemiş yaklaşık 95 mikrogram içerir. Brezilya kuruyemişlerinin tüketimini günde üçten fazla olmamak üzere sınırlamak muhtemelen en iyisidir.
Brezilya fındıkları ayrıca daha düşük LDL kolesterol seviyeleriyle ilişkilendirilir ve özellikle iyi bir prebiyotik lif kaynağıdır. Bu, beyin fonksiyonlarını desteklemelerine ve bağırsak sağlığını geliştirmelerine yardımcı olur.
Yer fıstığı teknik olarak bir baklagil olsa da, genellikle kuruyemişler içinde değerlendirilir. Fasulye ile aynı aileden olan yer fıstığı, diğer kuruyemişlere oranla daha fazla protein ve folat içerir. Protein, kas büyümesi ve doku onarımı için gereklidir ve folat, hamile annelerde sağlıklı fetal gelişim için kritik öneme sahiptir. Bir fincan yer fıstığı, tam 17 mg niasin içerir. Niasin, sinir ve sindirim sistemini destekleyen bir B vitaminidir. Artrit ağrılarını azaltmasıyla ilişkilendirilir.
Hem beyin, hem de kalp sağlığına sunduğu faydaları ile cevizler besin açısından çok güçlüdür. Çoğu kuruyemişin sağlıklı yağ ve bol miktarda vitamin ve mineral açısından benzer bileşimleri olmasına rağmen, cevizler aynı zamanda omega-3 yağ asitleri açısından da dikkat çekicidir. Omega-3'ler ruh halini iyileştirmek, DEHB ile ilişkili semptomları azaltmak ve göz, cilt ve eklem sağlığını iyileştirmek dahil olmak üzere çok sayıda faydayı bir arada sunar. Ayrıca daha düşük trigliseritler, daha az iltihap ve iyileştirilmiş kan basıncı ile ilişkilidir - bu da onları kalp hastalığı riskini düşürmek için kritik hale getirir.
Şunlara da göz atın;