Kültür ve Turizm Bakanlığı, Türkiye tanıtım çalışmaları kapsamında 19 ünlü şefi belirledi. Geçtiğimiz günlerde tanıtım çalışmaları kapsamında Türkiye'nin en popüler sokak lezzetleri belirlenmişti. Türk mutfağının dünyaya tanıtılması için önemli bir yere sahip olan tanıtım çalışmalarında belirlenen 19 ünlü şef hakkında kısa bilgiler;
25 yaşında Avustralya'ya gitmek için İstanbul'dan ayrılan Somer Sivrioğlu, Land Down Under'da çok sevilen bir şef oldu. Masterchef Türkiye yarışmasında jürilik yapan Somer Şef'in 2012 yılında Avustralya'da ki etkinlikte hazırladığı Ali Nazik kebabı yılın yemeği seçildi.
Saltbae hareketiyle dünya çapında bir populariteye ulaşan Nusret Gökçe, Nusr-Et'i kuran kasap, şef ve restoran sahibidir. Et pişirme ve tuzlama hareketiyle sosyal medya fenomeni haline gelen Nusret'in Türkiye'de 6 şubede restoranı bulunuyor. Geçtiğimiz yıl Dubai'de de bir şube açan Nusret, Londra ve New York'ta da şube açacak.
Kendine has üslubuyla kamera karşısına geçen Arda Türkmen, İstanbul'da bir restoran sahibidir. Arda'nın Mutfağı isimli televizyon programıyla ekranlara çıkan Arda Türkmen, birbirinden lezzetli tariflerini izleyicilerle buluşturuyor.
Nicole Restaurant'ın eski şefi ve eski kurucusu olan Aylin Yazıcıoğlu'nun baba tarafı Adana, anne tarafı ise Arnavut. Bu iki mutfağa aşina olan Aylin Yazıcıoğlu, 37 yaşında Cambridge'de doktora yaparken profesyonel mutfağı tanımak istediği için, şeflik çalışmalarına başlamış.
24 yaşına kadar profesyonel olarak Windsurf yapan Kemal Demirasal, Türkiye freestyle'de 6 kere üst üste şampiyon olmuştur. Daha sonra gastronomiye yönelen Kemal Demirasal, 2011 yılında hazırladığı pancar sardalya tabağı ile Gusto dergisinin yılın ''Altın Yemekleri'' ödülünü aldı.
Turizm ve otelcilik bölümünü okuyan Maksut Aşkar, okuduğu 9 sene içerisinde mutfak eğitimi de aldı. Okul hayatı boyunca bazı işletmelerde çalışan Maksut Aşkar, mezun olduğunda Nupera adlı yiyecek içecek işletmesinde yöneticilik yaptı.
Yemek kitabı ve gazete yazarı olan Refika Birgül, aynı zamanda Refika'nın Mutfağı isimli tv programının da kurucusudur. Televizyon ekranlarından tanınan Refika Birgül bir röportajında ''bazı insanların dünyaya sevmek için geldiğine inanıyorum. Ben onlardanım. Yemek yapmak da bu sevgiyi gösterme hâlinin basit bir şekilde vücut bulması aslında'' dedi.
İstanbul Çiya'nın kurucusu olan Musa Dağdeviren, Anadolu'nun her yerindeki malzemelerden yararlanan bir şeftir. Aynı zamanda yemek kitabı yazarı olarak da tanınır.
Uluslararası alanda tanınan Türk ünlü şef Fatih Tutak, ilk profesyonel eğitimini Bolu Mengen Aşçılık Okulu'nda aldı. Bangkok'ta ki restoranda baş aşçı olan Fatik Tutak, 2019 yılında Türkiye'ye dönerek Turk Fatih Tutak isimli ilk restoranını açtı. Bu restoran CNN Travel'ın 2020'nin dünyanın en iyi 20 restoranı arasında yerini aldı.
Yöresel mutfağı ile tanınan Doğa Çitçi, Gaziantep Mutfaklarının koordinatörüdür. Aşçılık serüvenine 11 yaşındayken babasının çalıştırdığı lokantada başladığını söyleyen Doğa Çitçi, 2006 yılından beri mesleğini Gaziantep'te devam ettirmektedir.
İzmir doğumlu olan Osman Sezener, 2010-2016 yılları arasında İzmir Ekonomi Üniversitesi Mutfak Sanatları Bölümünde öğretim görevlisi olarak görev yapmıştır. İstanbul, İtalya ve ABD'De çalışan Osman Sezener, İzmir'de OD Urla restoranını açtı.
Bursa'nın ilçe ve köylerinde yemekleri kayıt altına alan Ömür Akkor, Türk mutfağının Osmanlı köklerini araştıran bir gurme şeftir. 2009 yılında 'Yerel Mutfak' kategorisinde en iyi kitap ödülünü almıştır. Selçuklu Mutfağı adlı eseri, 'Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı' ödülünü almıştır.
İstanbul'un en tanınmış şeflerinden biri olan Mehmet Gürs, İskandinav ve Türk mutfağını buluşturan Mikla'yı kurdu. İstanbul'un çağdaş lokantacılığını başlatan Mehmet Gürs, televizyon programlarından da tanınmaktadır.
Selanik ve Çerkes kökenli olan Civan Er, mutfak serüvenine dergilerde ki yemekleri deneyerek başlamıştır. Anadolu'dan aldığı ilhamla İstanbul'da Yeni Lokanta'yı açtı.
Türk işletmeci ve şefi olan İsmet Saz, İstanbul'daki en prestijli Toi, Bronco ve Steeve restoranlarının kurucusudur. Kendi tarifi olan yemeklerin yanı sıra televizyon programlarına da jüri olarak katılmıştır.
The Taste Türkiye'nin tek kadın jürisi olan Şemsa Denizsel, Youtube kanalı üzerinden önerilerini paylaşmaktadır. Yeni İstanbul Mutfağı adı altında yemekler yaptı ve 18 yıl boyunca ortağı olduğu restoranda görevini sürdürdü.
Ali Güngörmüş, Michelin yıldızını alan ilk Türk şeftir. 3 yemek kitabının yazarı olan Ali Güngörmüş, Hamburg'da bulunan Le Canard Nouveau restoranının sahibidir. Akdeniz mutfağına dair görüşleri meşhurdur.
Serkan Güzelçoban, Michelin yıldızını alan 2. Türk şeftir. Dünyanın ilk ve tek Michelin yıldızlı engelli restoranının, Handicap'ın şefidir.13 yaşında işe bulaşıkçılıkla başlayan Serkan Güzelçoban, İspanya'da aşçılık yapmış ve sonra Almanya'da dönmüştür.
Yemek kültürü araştırmacısı olan Vedat Başaran, Osmanlı döneminden kalma yemek kitaplarından ilham alan bir araştırmacı şeftir. Osmanlı dönemindeki yemekleri gün yüzüne çıkartarak Türk mutfağına büyük katkılar sağlamıştır.