Kulak Çınlaması Neden Olur: İşte 6 Önemli Neden

Kulak çınlaması nedir, neyin belirtisidir? Kulak çınlaması neden olur? Kulak çınlaması teşhisi nasıl konur? İşte, kulak çınlamasına neden olan 6 önemli faktör:
Kulak Çınlaması Neden Olur: İşte 6 Önemli Neden
20 Şubat 2023, 10:46

Kulak çınlaması, hem bir kulakta, hem de iki kulakta görülebilen bir rahatsızlıktır. Genellikle 40-70 yaş aralığında görülen bu rahatsızlık, tüm yaş gruplarında görülebilir. Kulak çınlamasının tedavisi için, önce uzman doktora başvurup altında yatan neden bulunmalı, ardından doğru tedavi yöntemi uygulanmalıdır. Kulak çınlamasının birçok farklı nedeni olabilir. 

kulak çınlaması

Kulak Çınlamasının Nedenleri Nelerdir?

  1. Orta-İç Kulak Hasarı: Kulak çınlamasının en yaygın nedeni orta ve iç kulakta oluşan hasardır. Orta kulak, ses dalgalarını alır ve bunların iletilmesini sağlar. Beyne iletilen bu sinyaller kabul edilip sese çevrilir ve duyulmaya başlar. Orta kulakta veya kulak zarında oluşan bazı hasarlar, kulak çınlamasına yol açabilir.
  2. Şiddetli Ses: Uzun süre yüksek sese maruz kalmak, kulak çınlamasına yol açabilir. Özellikle matkap, elektrikli testere gibi cihazların çıkardığı ses, kulak çınlamasına daha fazla neden olur. Ayrıca kulaklıkla yüksek sesli müzik dinlemek ve konserler de geçici kulak çınlamasının nedenleri arasında yer alır.
  3. İlaç Kullanımı: Bazı ilaçlar, yan etki olarak kulak çınlamasına ve işitme hasarına yol açabilir. Özellikle aşırı aspirin tüketimi, diüretik ilaçlar, antimalaryal ilaçlar, kanser önleyici ilaçlar ve bazı antibiyotiklerin yan etkileri arasında kulak çınlaması vardır. Gün içinde kullandığınız ilaçların yan etkilerine göz atabilirsiniz.
  4. Yabancı cisimler: Kulağa yabancı cisim kaçması, kulak zarının delinmesi de kulak çınlamasına yol açar.
  5. Hormonal değişiklikler: Menopoz dönemi, hormon değişiklikleri ve diyabet hastalığı da kulak çınlamasının nedenleri arasında gösterilir. Ayrıca kulak çınlaması, yaşın ilerlemesine bağlı olarak da gelişebilir.
  6. Diğer nedenler: Kulak çınlamasının diğer nedenleri, metabolik veya psikiyatrik sorunlar, alerji, kan basıncı değişiklikleri, tansiyon değişiklikleri, kolesterol yüksekliği, anevrizma, tiroid hastalıkları, nörolojik hastalıklar ve baş veya boyun bölgesinde meydana gelen travmalardır.

kulak çınlaması

Kulak Çınlaması Neyin Belirtisi?

Kulak çınlaması, özellikle kulak-burun-boğaz bölgesinde oluşan hastalıkların habercisi olabilir. İç kulak iltihaplanması, kulak zarının delinmesi ve işitme sinirinde oluşan tümörler de, kulak çınlaması belirtisiyle kendini gösterebilir.

Kulak Çınlaması Teşhisi Nasıl Konur?

Kulak çınlaması 1 günden fazla sürüyorsa ve başka semptomlar da varsa, en kısa sürede kulak-burun-boğaz doktoruna başvurmak gerekir. Kulak çınlamasının başlangıcı, eşlik eden farklı belirtiler, şikayetin tek mi yoksa çift kulakta mı görüldüğü, çınlama sıklığı, sesin tıslama veya çan türüne benzeyip benzemediği gibi öyküler, doktora eksiksiz bir şekilde anlatılmalıdır.

Doktorunuz duruma göre hem nörolojik, hem de odyolojik değerlendirme isteyebilir. Odyografi olarak bilinen işitme testleri, işitme kaybı olup olmadığını ve varsa hangi derecede olduğunu gösteren testlerdir. Bu testlerin sonucuna göre uzman doktor, en doğru tedavi yöntemini belirleyebilir. 

kulak çınlaması

Kulak Çınlaması ve Beslenme İlişkisi

Kulak çınlamasının nedeni, kolesterol veya tansiyon yüksekliği, diyabet gibi hastalıklar yüzünden görülüyorsa, doktorunuz beslenme programınızda değişiklikler yapmanızı isteyebilir. Özellikle tuzlu yiyeceklerden uzak durma, kola, sigara ve kahve tüketimini sınırlamanız istenebilir. Ayrıca kulak çınlaması B12 vitamini ve magnezyum eksikliği yüzünden de görülebilir. Bu durumda beslenme programınızda daha fazla B12 vitamini içeren besinlere yer vererek çınlamayı hafifletebilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. İştahsızlık neden olur?
  2. Nasır neden olur?
  3. Göz kapakları neden şişer?
  4. Karaciğer yağlanması neden olur?
  5. Kahve içmek neden uyku kaçırır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo