İşte hangi küflenmiş ürünlerin tüketilip tüketilemeyeceğine dair bir bilgiler!
Bunlar küflendiğinde içlerine kadar zarar görebileceği için kesinlikle atılmalıdır:
Ekmek ve hamur işleri – Küf kökleri ekmeğin içine yayılabilir.
Yumuşak ve taze peynirler (beyaz peynir, krem peynir, ricotta, süzme peynir) – Küf tüm peynire yayılabilir.
Yoğurt ve süt ürünleri – Küf, zararlı toksinler üretebilir.
Pişmiş yemekler, et ve kümes hayvanları – Küf geliştiğinde tamamı risk taşır.
Kuruyemiş ve bakliyat – Küf toksik olabilir ve mikotoksin içerebilir.
Reçel ve marmelatlar – Küf toksinleri sıvıya karışabilir.
Bu ürünlerin küflü kısmı kesildiğinde geri kalanı tüketilebilir:
Sert peynirler (Parmesan, Kaşar, Gravyer gibi) – Küflü kısmın en az 2,5 cm çevresinden kesilmesi gerekir.
Sert meyve ve sebzeler (Havuç, lahana, biber, elma, patates gibi) – Küflü kısmı derinlemesine keserek tüketebilirsiniz.
Kurumuş salam, sucuk gibi fermente etler – Küf genellikle yüzeyseldir, temizlenebilir.
Sonuç: Küflenmiş gıdalar arasında tüketilebilecek olanlar az sayıdadır ve dikkatlice temizlenmelidir. Ancak ekmek, yoğurt, reçel, yumuşak peynirler ve pişmiş yemekler gibi ürünlerde küf varsa, tamamı çöpe atılmalıdır. Sağlığınızı riske atmamak için şüpheli durumlarda tüketmeyin!
Şunlara da göz atın: