Köri yaprakları, köri ağacının (Murraya koenigii)
yapraklarıdır. Bu ağaç Hindistan'a özgüdür ve yaprakları hem tıbbi hem de
mutfak uygulamaları için kullanılır. Oldukça aromatiktirler ve narenciye
notaları ile benzersiz bir tada sahiptirler. Köri yaprakları köri tozu ile aynı
değildir, ancak genellikle bu popüler baharat karışımına eklenirler ve köriler,
pirinç yemekleri gibi yemeklere lezzet katmak için yemek pişirmede yaygın
olarak kullanılırlar. Çok yönlü bir mutfak bitkisi olmanın yanı sıra
içerdikleri güçlü bitki bileşikleri sayesinde sağlık açısından çok sayıda fayda
sağlarlar. İşte, köri yapraklarının 9 etkileyici faydası ve kullanımı:
Köri yaprakları, bu kokulu bitkiye güçlü sağlık yararları
sağlayan alkaloidler, glikozitler ve fenolik bileşikler gibi koruyucu bitki
maddeleri bakımından zengindir. Araştırmalar köri yapraklarının linalool,
alfa-terpinen, mirsen, mahanimbin, karyofillen, murrayanol ve alfa-pinen gibi
birçok bileşik içerdiğini göstermiştir. Bu bileşiklerin çoğu vücudunuzda
antioksidan işlevi görür. Antioksidanlar, vücudunuzu sağlıklı ve hastalıklardan
uzak tutmada önemli bir rol oynar. Serbest radikaller olarak bilinen potansiyel
olarak zararlı bileşikleri temizler ve kronik hastalık gelişimi ile ilişkili
bir durum olan oksidatif stresi bastırırlar. Köri yaprağı ekstresinin çeşitli
çalışmalarda güçlü antioksidan etkiler sağladığı gösterilmiştir.
Yüksek kolesterol ve trigliserit seviyeleri gibi risk
faktörleri, kalp hastalığı geliştirme riskinizi artırabilir. Diyetinize köri yaprakları
eklemek, bu risk faktörlerinden bazılarını azaltmaya yardımcı olabilir. Araştırmalar
köri yaprakları tüketmenin kalp sağlığına çeşitli şekillerde fayda
sağlayabileceğini gösteriyor. Örneğin, hayvan çalışmaları, köri yaprağı
ekstresinin yüksek kolesterol ve trigliserit düzeylerini düşürmeye yardımcı
olabileceğini bulmuştur.
Köri yaprakları, önemli antikanser etkileri olan bileşikler
içerir. Malezya'nın farklı bölgelerinde yetişen köri yapraklarından alınan üç
köri özü örneğini içeren bir test tüpü çalışması, hepsinin güçlü antikanser
etkileri sergilediğini ve agresif bir meme kanseri tipinin büyümesini
engellediğini buldu. Başka bir test tüpü çalışması, köri yaprağı ekstraktının
iki tip meme kanseri hücresinin büyümesini değiştirdiğini ve hücre canlılığını
azalttığını buldu. Ekstrakt ayrıca meme kanseri hücre ölümüne neden oldu. Ek
olarak, test tüpü araştırmalarında köri yaprağı ekstraktının rahim ağzı kanseri
hücreleri için toksik olduğu gösterilmiştir.
Kan şekeri kontrolü için faydalıdır. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar, köri
yaprağı ekstraktının yüksek kan şekeri düzeylerini düşürmeye yardımcı
olabileceğini ve sinir ağrısı ve böbrek hasarı da dahil olmak üzere diyabetle
ilgili semptomlara karşı koruma sağlayabileceğini göstermiştir.
Kemirgenlerde yapılan araştırmalar, köri ekstraktının oral
yoldan verilmesinin indüklenen ağrıyı önemli ölçüde azalttığını göstermiştir.
Köri yaprakları çok çeşitli iltihap önleyici bileşikler
içerir ve hayvan araştırmaları, köri yaprağı ekstraktının iltihaplanma ile
ilgili genleri ve proteinleri azaltmaya yardımcı olabileceğini göstermiştir.
Bir test tüpü çalı��ması, köri yaprağı ekstraktının Corynebacterium tuberculosis ve Streptococcus pyogenes dahil olmak üzere potansiyel olarak zararlı bakterilerin büyümesini engellediğini buldu.
Şunlara da göz atın;