Mutfakta büyük kolaylık sağlayan kızartma yemekleri, hemen her evde en çok tercih edilenlerden biri haline geldi. Patates, patlıcan gibi sebze kızartmaları, tavuk ve balık kızartmaları büyük bir pratiklik sağlasa da, pişirme işlemi sonrasında yağların her tarafa sıçraması büyük bir hüsrana sebep olabiliyor. Tam da bu yüzden, kızartma işlemi sonrasında mutfağınız pırıl pırıl kalsın ve mis gibi koksun diye bazı önerilerimiz var.
Kızartmayı yapıp yemeğini yedikten sonra, mutfak lavabosunda biriken tüm bulaşıkları sudan geçirerek makineye yerleştirin. Dışarıda sadece kızartma tavasını bırakın. Etraftaki tabakları makineye atmak, işinizi daha kolay yapmanızı sağlayacaktır.
Pişirme esnasında ocağa büyük ölçüde sıçrayan yağlar, kurumaya başladıkça daha zor lekeler haline gelir. Bu yüzden ilk olarak ocak demirlerini çıkartın. Ocağın üzerine bulaşık deterjanı dökün ve nemli bulaşık süngeri ile her yeri ovalayın. Daha sonra temiz bezle ocağın üstündeki köpükleri temizleyin ve mikrofiber bez yardımıyla ocağı kurulayın.
Ocağı pırıl pırıl yaptıktan sonra, kızartma tavasının içinde yağı pet şişeye boşaltın. Bu yağı kesinlikle mutfak lavabosuna dökmeyin. Pet şişede biriktirdiğiniz yağları atık yağ konteynerlarına atabilirsiniz. Daha sonra tavanın içine sıcak su ekleyip yağların yumuşamasını bekleyin. Ardından tavadaki suyu boşaltın. Tavadaki yağ kalıntılarından kurtulmak için, bulaşık deterjanını tavaya dökün ve sünger yardımıyla ovalayın. Bu işlemi yağ lekeleri çıkana kadar tekrarlayın. Ardından bol su ile tavayı yıkayın. Eğer yeterince temiz olduğunu düşünmüyorsanız, durulama sonrasında kızartma tavasını makineye atabilirsiniz.
Tüm bulaşıkları makineye attıktan sonra mutfak tezgahını bezle silin. Mutfak evyesini temizlemek için, bir çaydanlık su kaynatın. Süngere bulaşık deterjanı dökün ve evyenin her tarafını ovalayın. Ardından lavabodaki deliklere bir paket karbonat serpiştirin. Kaynattığınız sıcak suyu evyeye dökün ve her tarafın temizlenmesini sağlayın.
Kızartma kokusundan kurtulmak için, bir tavada su kaynatın. Suyun içerisine limon dilimi, çubuk tarçın, karanfil veya vanilya esansı ekleyip kısık ateşte 10 dakika daha kaynatın. Yoğun kokular mutfağa yayıldıkça evinizin havası değişecektir. Koku çok ağırsa, mutfak camlarını açıp evin içini havalandırın. Çöp kovasına birkaç damla portakal yağı damlatmak da kötü kokulardan kurtulmanızı sağlar.
Eğer kızartma işlemi sırasında yağlar yere damladıysa, su ve sirke karışımı hazırlayarak yerleri bu karışımla silebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;