Ev Yapımı Erişte

Ev Yapımı Erişte
24 Nisan 2024

Ev yapımı kışlık yiyeceklerin başında gelen eriştenin karbonhidrat, protein ve vitamin zenginliği nedeniyle vazgeçilmezimiz olduğu nettir. Yapımı ve saklaması çok kolay olan erişteyi ister sade tüketin, isterseniz çorbalara ilave edin.

1 Porsiyon Erişte Kaç Kaloridir?

  • 100 gram olarak hazırlanan bir porsiyon erişte, yaklaşık 240 kaloridir. İçeriğinde bulunan karbonhidrat ve protein değerleri sayesinde diyet listelerinde de yer verilen bir yemektir. Dilerseniz zengin besin değerleriyle sunulan mantı tarifini de deneyebilirsiniz.
Hazırlanma Süresi : 15 dakika
Pişirme Süresi : 20 dakika
Kaç Kişilik: 4 Kişilik
Bu Tarifi Ne Kadar Beğendiniz?

Bu Tarifi 3 Kişi Kaydetti
Ev Yapımı Erişte için

Malzemeler

  • 5 kg un
  • 15 adet yumurta
  • 1 çay bardağı tuz
  • 8-8.5 su bardağı süt (Yarı yarıya su da olabilir)
Ev Yapımı Erişte

Nasıl Yapılır

  1. Unu bir karıştırma kabına eleyin ve ortasını havuz gibi açın. Yumurtaları kırın ve hafifçe karıştırın. Ardından yavaş yavaş tuzu ve sütü ilave edip karıştırmaya devam edin. Hamur toparlanmaya başladıktan sonra hafif unlanmış tezgahın üzerine alın ve ele yapışmayan sert bir hamur elde edinceye kadar iyice yoğurun. Yoğurma işlemi bitince üzerine nemli bir bez örterek yaklaşık 1 saat dinlendirin.
  2. Dinlenen hamuru bıçakla keserek eşit büyüklükte bezelere ayırın ve yuvarlayarak unlanmış zemine veya  bir tepsi içine dizin. Bezelerin üzerini yine nemli bir bez ile örtün. Diğer yanda temiz masa örtülerini (veya temiz çarşaflar da olur) geniş ve havadar bir alana serin.
  3. Bezelerden birini alarak unlanmış zeminde oklava yardımıyla çok ince olmayacak şekilde açın. Açtığınız yufkayı oklavanın üzerine alarak serdiğiniz örtünün üzerine yayın. Diğer yufkaları da aynı şekilde açıp örtünün üzerine aralıklı olarak serin. Tüm bezelerin açılması bittikten sonra kurumaları için bekletin. Yufkaları zedelemeden ara sıra alt üst yaparak kontrollü kurutun. (Yufkalar kenarlarından hafif kıvrılmaya başladığında kesilme kıvamına gelmiş demektir.)
  4. Kesme işlemine başlarken 2 adet yufkayı alın ve üst üste koyarak tam ortadan ikiye kesin. Kestiğiniz yarım ay şeklindeki yufkaları da üst üste koyun ve 2 parmak kalınlığında enine şeritler halinde kesin. Daha sonra her bir şeridi aynı hizaya getirip üst üste koyun ve ince şeritler keserek bir kaba toplayıp daha önce yufkaları kuruttuğunuz örtülerin üzerine mümkün olduğunca dağınık olarak yayın. Tüm yufkalar bitene kadar aynı işlemi tekrarlayın ve erişteyi kurumaya bırakın. Ara sıra zedelemeden alt üst ederek karıştırın. Eriştenin kuruması, ortama göre yaklaşık 1.5-2 gün sürebilir.
  5. Erişteyi iyice kuruduktan sonra bez torbalara veya cam kavanozlara koyarak güneş görmeyen nemsiz bir ortamda saklayın.
  6. Ev yapımı erişte yemeğini, klasik köfte ile birlikte servis edebilir, sofralarınızı renklendirebilirsiniz. Afiyet olsun.


Servis Önerisi

Sebze sevmeyen çocuklara karşı erişte kozunuzu oynayın. Rengarenk biberler, kırmızı domatesler ve yeşil soğan bu konudaki yardımcı elemanlarınız. Ayrıca yoğurt ve değişik soslar da yine erişteye ayrı bir kimlik kazandıracaktır.

Püf Noktası
  • Erişte yaparken kullanacağınız unun iyi kalitede ve yüksek proteinli olmasına dikkat edin.
  • Erişte hamurunu yoğururken su da kullanabilirsiniz. Ancak daha lezzetli bir erişte yapmak isterseniz su yerine aynı ölçüde süt kullanmalısınız.
  • Taze ve organik yumurta kullanarak hem hamurun rengini güzelleştirebilir hem de saklama süresini uzatabilirsiniz. 
  • Erişteyi saklamak üzere kavanoz kullanacaksanız, kavanozların kaynayan suda sterilize edilmesi ve iyice kurutulduktan sonra kullanılması çok önemlidir. Ancak erişteyi saklamanın en güzel yolu bez torbalardır. Patiska kumaşlardan yapılmış tek porsiyonluk bez torbalar ise idealdir.
  • Erişte yufkalarını çok fazla kurutmamalısınız, bu kırılmalara ve parçalanmalara sebep olabilir. Çok yumuşak da olmamalı çünkü birbirlerine yapışmasına sebep olur ve kesimi de zor olur.
  • Erişteleri kesip kuruttuktan sonra önceden 180 derecede ısıtılıp kapatılmış fırında 1 saat kadar bekletirseniz saklamaya daha dayanıklı hale getirmiş olursunuz.
  • Yoğurma işlemini daha kolay hale getirmek için; yumurtaları derin bir kaba kırıp tel çırpıcı ile çırpın. Süt ve tuz ilave ederek karıştırın. Ardından unun ortasını havuz gibi açarak içine boşaltın ve kenarlarından un ilave ederek yoğurmaya başlayın.
  • Verilen ölçüden daha az yapmak isterseniz orantılı bir şekilde miktarı azaltıp tarifi uygulayabilirsiniz.
  • Erişteleri pişireceğiniz tencerenin büyük olmasına ve bol kaynar su kullanmaya özen gösterin. Böylelikle erişteler pişerken birbirine yapışmaz.
Yorumlar

Benzer Tarifler

Lezzet Logo