Kış Aylarında Evinizi Temiz ve Mikropsuz Tutmak İçin 6 İpucu

Ev, dışarıdan gelen mikroplara karşı savunmasız bir alandır. Bu yüzden temizlik ve hijyen konularına dikkat edilmezse, evde yaşayan kişiler sık sık hastalanabilir. İşte, evinizi mikroplardan korumanın 6 yolu:
Kış Aylarında Evinizi Temiz ve Mikropsuz Tutmak İçin 6 İpucu
15 Ocak 2024, 11:56

Kış aylarında kapalı alanlarda ve iç mekanlarda daha fazla vakit geçiriyoruz. Ancak dışarıdan eve getirilen virüsler, serin ve kuru havalarda daha uzun süre hayatta kalıyor. Bu da özellikle sık sık dışarı çıkan kişiler için, evin düzenli olarak temizlenmesi gerektiğini gösteriyor. Soğuk ve kuru havalar, iç mekanlarda virüslerin yayılmasını kolaylaştırıyor ve bağışıklığı zayıflatıyor. Tam da bu yüzden evinizde bazı önlemler almanız gerekebilir.

Evinizi Mikroplardan Korumanın 6 Yolu

  1. Dezenfeksiyon rutini oluşturun

dezenfektan ile temizlik

Öncelikle temizleme, sterilize etme ve dezenfekte etme arasında bazı farklar olduğunu söyleyelim. Temizleme, bir yüzeyin su ve sabunla fırçalanmasını içerirken, sterilize etme yüzeydeki mikropları azaltmak için sanitizasyon spreylerinin kullanılmasını içerir. Bir yüzeyi sterilize etmeden önce temizlemek gerekir. Dezenfekte etme ise, daha güçlü solüsyonların kullanılmasından oluşur. Kapı kolları, prizler, mutfak tezgahı, cihaz kulpları gibi alanlar, evde en sık temas edilen yüzeylerdir. Bu yüzden düzenli olarak temizlenmelidir. Özellikle evinizde hasta olan bir kişi varsa, onun bulunduğu ortamı ve kullandığı eşyaları derinlemesine temizlemek gerekir. 

  1. Nem seviyelerine dikkat edin

Evinizdeki nem seviyesinin viral bir hastalığa yakalanma riskinizi etkileyebileceğini biliyor muydunuz? 2021'de yapılan bir araştırma, %40 ila 60 arasındaki orta nem seviyelerinin viral bulaşma riskini azaltabileceğini ve bazı virüslerin havada hayatta kalma olasılığını azaltabileceğini öne sürdü. Ayrıca nem oranı, iç mekanlarda alerji yaşama olasılığınızı da etkileyebilir. Birçok ev termostatı iç mekan nem seviyelerini algılayabilir ve görüntüleyebilir. Evinizin nem oranı %30'un altına düşerse, bir nemlendirici almayı düşünebilirsiniz. 

  1. Yastık ve çarşafları es geçmeyin

yastık ve çarşaf

Gün içinde düzenli olarak ter ve cilt hücreleri dökersiniz. Bu kirler, yatak çarşafları, yastıklar ve battaniyeler de dahil olmak üzere evinizin etrafındaki yumuşak yüzeylerde birikebilir. Bakterilere neden olan kir ve pislik oluşumunu önlemek için çarşaflarınızı haftalık olarak değiştirmeyi ve yıkamayı hedefleyin. Yataklarınızı temizledikten sonra, çarşaf ve nevresimleri mutlaka ütüleyerek serin. Yüksek sıcaklık, bakterilerin ölmesini sağlar.

  1. Giriş yolunuza dikkat edin

Uzun bir günün sonunda kapıdan içeri girer girmez, muhtemelen dışarıdaki kir ve mikropları evinize getirirsiniz. Mikropların eve girmesini önlemek ve temiz bir giriş yolu sağlamak için, ayakkabılarınızı kapının önünde çıkartın ve ayakkabı rafına yerleştirin. Giriş yoluna uygun bir aydınlatma takın. Kapının yakınlarına dezenfektan sprey, mendil gibi temizlik ürünleri yerleştirin. Giriş kapısının kollarını sık sık temizleyin. 

  1. HVAC filtrelerini kontol edin

klima temizliği

Isıtma, havalandırma ve iklimlendirme (HVAC) sisteminiz varsa evinizin havasını temiz tutmak için filtreleri düzenli olarak değiştirmeniz önemlidir. Filtre yerine klimanız varsa, bu klimanın temizliğini de düzenli olarak yapmanız gerekir. Özellikle kış aylarına girmeden önce klima bakımı yaptırmayı ihmal etmeyin.

  1. Geceleri minimal düzenleme yapın

dağınıklık

Bazı insanlar için dağınık bir evde yatmak, sabahları kaygı ve yüksek düzeyde strese neden olabilir. Düzenli bir mutfağa, oturma odasına veya banyoya uyanmak, uyandığınızda hissedebileceğiniz stresin bir kısmını ortadan kaldırmanıza yardımcı olabilir. Akşamları salon, oturma odası, mutfak gibi odalardaki dağınıklıkları toplayın. Temizlik yapmak için yeterince vaktiniz yoksa, etraftaki dağınıklıkları bir sepete toplayabilirsiniz.

Şunlara da göz atın;

  1. Her zaman işinize yarayacak temizlik tüyoları
  2. Mutfak temizliği nasıl yapılır?
  3. Küf nasıl temizlenir?
  4. Mutfak dolapları nasıl temizlenir?
  5. Split klima nasıl temizlenir?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo