Eşsiz rengini veren betain grubu sayesinde, glutasyon sentezini hızlandırarak vücuttaki toksit maddelerin etkisiz hale gelmesinde önemli rol oynayan kırmızı pancar; suyu sıkılıp, havuç, elma, armut veya portakal gibi sebze ve meyvelerin sularıyla yarı yarıya karıştırılarak tüketilebilir. Ayrıca karşımıza en fazla çıktığı yerlerden bir diğeri de bir kavanozun içinde turşu şeklinde olanıdır. Pancar çok eski çağlardan itibaren hastalıkların tedavisinde alternatif tıp tarafından kullanılmış ve yüzyıllar boyunca da birçok hastalık tedavi edilmiştir.
Sağlığa oldukça yararlı besinler arasında yer alan pancar; A, B, C, P vitaminleri içerir. Ayrıca mineraller bakımından çok zenginken fosfor, demir, magnezyum, potasyum, çinko ve kalsiyum deposudur. Anavatanı Akdeniz olan bu sebze, ülkemizde sahil kuşağında yetiştirilmektedir. En büyük üretim ve tüketim Ege ve Marmara bölgelerindedir. Akdeniz Bölgesi’nde de sınırlı miktarda olmak üzere kırmızı pancar üretilir.
1 adet çiğ pancar, yaklaşık 45 kaloridir. Karbonhidrat, yağ, lif ve kolesterol değeri düşüktür. İçeriğinde yüksek miktarda A ve C vitamini barındırır. Potasyum, demir ve kalsiyum bakımından zengindir.
Kalori değeri düşük olan bu besin, diyet listelerinde sık sık yer alır. Özellikle salata tarifleri içerisinde kullanılır. Diğer besinlere oranla %88 oranında daha az kalori içerir. Bu nedenle düzenli tüketildiğinde kilo vermeye yardımcı olan besinler arasındadır.
Şunlara da göz atın;