Kefir, Kremalı, keskin ve ferahlatıcı kefir, eşit derecede lezzetli ve besleyici olan birkaç süper gıdadan biridir. Hem besin değeri, hem de probiyotik içeriği sayesinde bir dizi sağlık yararına da bağlanmıştır. Bununla birlikte, çok fazla içmek çeşitli yan etkilere neden olabilir. Bazı kişilerin kefir alımını sınırlaması veya hatta kefiri diyetlerinden tamamen çıkarması gerekebilir. Bu yazı kefirin olası yan etkilerinden birkaçını araştırıyor ve ne kadar içmeniz gerektiğini tartışıyor.
Kefir, bir dizi güçlü sağlık yararı ile ilişkilendirilen fermente bir içecektir. Geleneksel olarak, inek veya keçi sütüne yararlı bakteri ve maya karışımı olan kefir tanelerinin eklenmesiyle yapılır. İşlem, kremsi, yoğurt benzeri bir dokuya sahip keskin bir içecekle sonuçlanır. Bununla birlikte, kombucha'ya benzer ekşi ve keskin bir içecek olan su kefiri yapmak için şekerli suya kefir taneleri de ekleyebilirsiniz. Hem süt kefiri hem de su kefiri, bağırsaklarınızda bulunan ve sağlıklı sindirimi, bağışıklık fonksiyonunu, kalp sağlığını ve daha fazlasını destekleyebilen bir bakteri türü olan probiyotikler açısından zengindir. Dahası, süt kefiri protein, kalsiyum, fosfor ve B12 vitamini dahil olmak üzere birkaç temel besin içerir.
Bakınız; Ev yapımı kefir tarifi
Fermente gıdalar ve kefir gibi içecekler az miktarda alkol içerir. Alkol içeriği kefirin markasına ve türüne göre değişebilse de çoğu kefir çeşidi %0,5-2 oranında alkol içerir. Referans olarak, normal bira yaklaşık %5 alkol içerirken, hafif biralar genellikle yaklaşık %4,2 alkol içerir. Kefirdeki alkol miktarı çok düşük ve çoğu insan için endişe kaynağı olmasa da, alkol intoleransınız varsa veya başka nedenlerle alkolden kaçınıyorsanız, bu akılda tutulması gereken bir şey olabilir. Miktar hızla artabileceğinden, günde birden fazla porsiyon içiyorsanız, bu da önemli bir husus olabilir.
Probiyotik açısından zengin gıdaların alımını çok hızlı artırmak, bazı insanlar için sindirim sorunlarına neden olabilir. Probiyotik tüketimiyle ilgili bildirilen en yaygın sorunlardan bazıları gaz, kabızlık ve bulantıdır. Bazı durumlarda probiyotikler ayrıca ishal, mide krampları, kusma, tat almada değişiklikler ve iştah azalması gibi diğer gastrointestinal sorunlara da neden olabilir. Bununla birlikte, bu semptomların, kefir gibi fermente içeceklere kıyasla daha konsantre miktarda probiyotik içeren probiyotik takviyelerinin kullanımıyla daha yaygın olduğunu unutmayın. Ayrıca, bu semptomlar tipik olarak kefir ve diğer probiyotik gıdaların sürekli tüketilmesiyle zamanla azalma eğilimindedir.
Kefirin tam besin içeriği markaya göre değişebilse de, tipik olarak her porsiyonda bazı karbonhidratlar içerir. Örneğin, 1 su bardağı (243 mL) sade, az yağlı süt kefiri yaklaşık 12 gram karbonhidrat sağlar. Benzer şekilde, 1 bardak (240 mL) su kefiri yaklaşık 13 gram içerir. Bu çoğu insan için bir sorun olmasa da, düşük karbonhidratlı veya ketojenik diyet uygulayanların kefir de dahil olmak üzere karbonhidrat içeren gıdaların alımını sınırlamaları gerekebilir.
Ek olarak, diyabetli kişilerin kan şekeri seviyelerini yönetmek için karbonhidrat tüketimlerini de dikkatle izlemeleri gerekebilir. Şeker hastalığı olanlar için, sağlıklı kan şekeri seviyelerini korumak için kefir alımını günde 1-2 bardak (237-473 mL) ile sınırlamak en iyisi olabilir ve günlük karbonhidrat alımınıza kefirdeki karbonhidratları da dahil ettiğinizden emin olun.
Bağışıklık sisteminizi etkileyen herhangi bir durumunuz varsa, kefir gibi probiyotik açısından zengin gıdaları diyetinize eklemeden önce bir sağlık uzmanına danışmalısınız. Araştırmalar genellikle bu bileşenlerin otoimmün rahatsızlıkları olan kişiler için muhtemelen güvenli olduğunu öne sürse de, bazı vaka raporları probiyotik kullanımını artmış enfeksiyon riski gibi ciddi yan etkilerle
ilişkilendirmiştir. Nadir olmasına rağmen probiyotikler, bir enfeksiyonun potansiyel olarak yaşamı tehdit eden bir komplikasyonu olan sepsis gibi sorunlarla da ilişkilendirilmiştir. Yine de, kefirin
otoimmün bozuklukları olanları spesifik olarak nasıl etkileyebileceğini belirlemek için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
Kefir, çok yönlü bir diyete sağlıklı ve lezzetli bir katkı olabilir. En iyi sonuçlar için, günde yaklaşık 1-3 bardak (237-710 mL) tüketin ve probiyotik alımınızı artırmak için diğer çeşitli fermente yiyecek ve içeceklerle eşleştirin. Bununla birlikte, diyabetli kişiler, düşük karbonhidrat veya ketojenik diyet uygulayanlar ve alkolden uzak duran kişiler de dahil olmak üzere bazı kişilerin günlük karbonhidrat paylarına bağlı olarak alımlarını sınırlamaları gerekebilir.
Bağışıklık sistemini zayıflatan koşullara sahip kişiler de diyetlerine kefir veya probiyotik içeriği yüksek diğer yiyecekleri eklemeden önce bir sağlık uzmanına danışmalıdır. Kefir içtikten sonra herhangi bir olumsuz yan etki yaşarsanız, alımınızı azaltmayı veya tüketmeyi bırakmayı düşünün.
Şunlara da göz atın;