Mucizevi Keçiboynuzunun Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?

Keçiboynuzunun faydaları nelerdir? Keçiboynuzu nasıl tüketilmeli? Keçiboynuzu nasıl kaynatılıp içilir? İşte, mutfağınızdan eksik etmemeniz gereken keçiboynuzu faydaları ve kullanımı:
Mucizevi Keçiboynuzunun Faydaları Nelerdir, Nasıl Tüketilir?
29 Temmuz 2021, 18:40

Baklagiller familyasından, Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde yetişen, meyveleri tatlı mı tatlı, sağlıklı mı sağlıklı bu ağaç bana çocukluğumun geçtiği cennet Datça’yı, yaramazlıklarımı hatırlatır hep. Evimizden şehir merkezine giden yol boyunca keçiboynuzu ağaçları mutlaka karşımıza çıkar, önce birkaç tane keçiboynuzu koparılır, ceplere atılırdı..


Uzun ömürlü, 10 metre boylarındaki bu maki türü sağlık iksiri sert, koyu ve yeşil yapraklı bir yapıya sahip. Açık yeşil tonlarında ve kırmızı çiçekler verir. Meyveleri ise önceleri yeşil, olgunlaştıkça da bilindiği gibi kahverengidir. Orta tabakası tazeyken yumuşak ve tatlıdır. Her keçiboynuzunun içinde yaklaşık 15 adet sert kabuklu ve yassı tohumlar bulunur. En çok Akdeniz kıyılarında, Kıbrıs, Libya ve ABD'nin Kaliforniya bölgesinde yetişen bu muzur ağaç, ne mutlu ki Türkiye'de Antalya'nın Manavgat, Gazipaşa ilçeleri, Anamur, Bozyazı, Aydıncık, Gülnar, Silifke ilçeleri ve Muğla'nın Marmaris ve biricik Datça’sında küçük veya büyük gruplar halinde yetişiyor. Yetişkin ağaç yaklaşık 1000 kg meyve verirken, ilk 15 yıl meyve vermiyor. 


Keçiboynuzunun Faydaları Nelerdir?

  1. Kolesterol içermez. Süte oranla yaklaşık 3 kat daha çok kalsiyum içerir.
  2. Vücuda yiyeceklerle birlikte giren radyasyonu dışarı atar.
  3. Astım hastalığı ve nefes darlığını tedavi edici özelliği vardır. Beklenmeyen hızda sonuç alınabilir. İçindeki etken madde hemen hemen hiçbir besinde bulunmamaktadır.
  4. Ciddi afrodizyak etkisi mevcuttur.
  5. Keçiboynuzuna başladıktan bir iki gün sonra balgam söktürücü etkisi ortaya çıkar.
  6. Akciğer kanserini önleyen mucizevi bir meyvedir. Fosfor ve kalsiyum bakımından zengin olduğundan, osteoporoz rahatsızlığı olanlara, kalsiyum ihtiyaçlarının karşılanmasında çok iyi bir destekleyicidir.
  7. Kemik gelişimini destekler, özellikle gelişim çağındaki çocukların tüketmesi önerilir.
  8. Regl sancılarının hafifletilmesinde etkilidir.
  9. A ve E vitaminlerinin emilimini sağlar. Bu sayede cilt, tırnak ve saç sağlığına olumlu etkileri vardır.
  10. Sigaranın akciğerlere verdiği zararı azaltır, akciğer kanserine yakalanma riskini düşürür.
  11. Kakaoya göre 2 kat fazla kalsiyum içeren keçiboynuzu, tatlı krizlerinin bastırılmasına da yardımcı olur.


Keçiboynuzunu Nasıl Tüketmeliyiz?

Keçiboynuzu kür, nektar veya pekmez olarak tüketilebilir. Özellikle ev yapımı keçiboynuzu pekmezi, günde 1 kaşık tüketildiğinde sağlık açısından oldukça faydalıdır. Keçiboynuzu pekmezini sabah aç karnına, akşam ise yatarken ilk 3 gün ikişer yemek kaşığı, sonraki günlerde de birer yemek kaşığı tüketin. Bunu bir yaşam tarzı haline getirip aksatmayın. Sağlığınızdaki olumlu değişimleri fark etmeniz uzun sürmeyeceğe benziyor.


Keçiboynuzunu sade bir şekilde uzun süre tüketmek tavsiye edilmemektedir. Beyaz şeker tüketiminin başlamasıyla hamur ve tatlı yapımında yüzyıllar önce sadece keçiboynuzu tozu kullanıldığı unutuldu. Keklere, tatlılara şeker yerine aynı miktarda keçiboynuzu tozu ilave edin. Tat bakımından şekerden hiçbir farkı olmadığını göreceksiniz.


Keçiboynuzu Nasıl Kaynatılıp İçilir?

Keçiboynuzunu elinizle kırarak küçük parçalara ayırın. Bu esnada yarım litre su kaynatın. Kaynayan suyun içerisine keçiboynuzu parçalarını da ekleyerek 3-4 dakika ağzı kapalı bir şekilde pişirin. Kaynadıktan sonra ocaktan alın ve 20 dakika bekletin. Ardından suyunu süzerek 1 hafta boyunca her gün bir bardak şeklinde için. Daha sonra ihtiyaç halinde içebilirsiniz. Aşırıya kaçmamaya özen gösterin.


Önemli Not: Ciddi bir kronik rahatsızlığınız varsa, hamileyseniz veya emziriyorsanız, düzenli ilaç kullanıyorsanız, alerjik bir bünyeye sahipseniz doktorunuza danışmadan tüketmeyin, sağlığınızı riske atmayın.


Şunlara da göz atın;

  1. Ayva yaprağının faydaları nelerdir?
  2. Tarçın neye iyi gelir?
  3. Hangi pekmez neye iyi gelir?
  4. Altın karışımın faydaları nelerdir?
  5. Kekik suyu nasıl hazırlanır?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo