Kayısılı Tatlılar: Taze Kayısı İle Hazırlayabileceğiniz 10 Nefis Tarif

Taze kayısı ile ne yapılır? Kayısı ile hangi tatlılar yapılır? Yaz kış demeden severek tüketeceğiniz kayısılı tatlıları sizlerle buluşturuyoruz. İşte, birbirinden lezzetli 10 farklı kayısılı tarif
Kayısılı Tatlılar: Taze Kayısı İle Hazırlayabileceğiniz 10 Nefis Tarif
24 Nisan 2024, 17:40

Gülgiller familyasından bir bitki olan kayısı, dünyanın birçok yerinde yetiştirilse de, Akdeniz ülkelerinde daha fazla görülür. Orta Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarında da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise kayısı denildiğinde ilk akla gelen yer Malatya'dır. Bunun dışında Elazığ, Erzincan, Kars ve Iğdır yörelerinde de yetiştirilir. Sindirim sistemini düzenleyen kayısı, özellikle metabolizmayı hızlandıran meyveli yoğurtların içerisinde kullanılır. Karaciğer hasarını önlemesinin yanı sıra kalbi de korur. Peki, kayısı hangi tatlılarda kullanılır? Taze kayısı ile ne yapılır? İşte, yemeye doyamayacağınız birbirinden lezzetli 10 nefis kayısılı tatlı tarifi:

  1. Bademli Kayısı Bar

bademli kayısı bar

Metabolizmayı hızlandıran bademli kayısı bar, atıştırmalık olarak sunulur. Aynı zamanda vücuda enerji vermesiyle de bilinir. Porsiyonu, 200 kalori olan bu besin, hindistan cevizi, kuru üzüm gibi malzemelerle zenginleştirilebilir.

  1. Kayısı Reçeli

kayısı reçeli

Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi haline gelen kayısı reçeli, kolay bir şekilde hazırlanan reçel çeşitlerinden biridir. Yapımında limon suyu, kayısı ve şeker olmak üzere yalnızca üç malzeme kullanılır.

  1. Kayısı Peltesi

kayısı peltesi

Nişasta, şeker, su ve kayısının karıştırılarak pişirilmesiyle hazırlanan pelte, soğuk bir şekilde ikram edilir. Muhallebi kıvamına benzeyen bu tatlı, hafifliği ile yemeklerden sonra tüketilebilir.

  1. Çikolata Soslu Kayısılı Tart

kayısılı tart

Meyveli soslar eşliğinde hazırlanan tart, bir tür hamur işidir. İsteğe göre tatlı veya tuzlu olarak sunulabilir. Kafes şeklinde sunulan kayısılı tart, çikolata sosu ile tatlandırılmıştır.

  1. Kayısı Crumble

kayısı crumble

Kırıntı turtası olarak da bilinen crumble, İngiliz mutfağına özgü bir lezzettir. Yapımında şeker, tereyağı, un ve kayısı kullanılır Hafif olduğu için, çay saatlerinde tüketilmesi önerilir.

  1. Kayısı Tatlısı

kayısı tatlısı

Atıştırmalık olarak sunulan kayısı tatlısı, şerbetli bir tatlı türüdür. Kenarları antep fıstığı ile zenginleştirilir. İsteğe göre kaymak ile birlikte servis edilebilir.

  1. Kay��sılı Kek

kayısılı kek

Klasik kek tarifini, kayısı ile süsledik ve ortaya nefis bir lezzet çıktı. Hazırladığınız keki, pudra şekeri, meyve sosu ve antep fıstığı ile zenginleştirebilirsiniz.

  1. Kayısılı Dondurma

kayısılı dondurma

Evde tamamen doğal bir dondurma hazırlamaya ne dersiniz? Cevabınız evetse kayısılı dondurma tam size göre. Süt, krema, mısır unuyla hazırlanan kayısılı dondurmayı, böğürtlen ve çikolata ile süsleyebilirsiniz.

  1. Kayısılı ve Peynirli Graten

kayısılı peynirli graten

Kayısı ve labne peyniri ile hazırlanan graten, Fransız mutfağından dünyaya yayılmıştır. Yapımında ufalanmış bisküvi de kullanılır. Kayısı ve peynirli graten ortalama 30 dakika da sofralardaki yerini alır.

  1. Kayısılı Mini Cheesecake

kayısılı mini cheesecake

Kayısı ile güzel bir cheesecake hazırlamak için, hem kayısı jölesi, hem de kayısı kompostosu kullanılır. Hazırlanan keke, kayısılı bir sos dökülür. Süslemek için krem şanti de kullanılabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Şeftalili tarifler
  2. Çilekli tarifler
  3. Elmalı tatlı tarifleri
  4. Karadutlu tarifler
  5. Ananaslı tarifler
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo