Gülgiller familyasından bir bitki olan kayısı, dünyanın birçok yerinde yetiştirilse de, Akdeniz ülkelerinde daha fazla görülür. Orta Asya, Avrupa, Afrika ve Amerika kıtalarında da yetiştirilmektedir. Ülkemizde ise kayısı denildiğinde ilk akla gelen yer Malatya'dır. Bunun dışında Elazığ, Erzincan, Kars ve Iğdır yörelerinde de yetiştirilir. Sindirim sistemini düzenleyen kayısı, özellikle metabolizmayı hızlandıran meyveli yoğurtların içerisinde kullanılır. Karaciğer hasarını önlemesinin yanı sıra kalbi de korur. Peki, kayısı hangi tatlılarda kullanılır? Taze kayısı ile ne yapılır? İşte, yemeye doyamayacağınız birbirinden lezzetli 10 nefis kayısılı tatlı tarifi:
Metabolizmayı hızlandıran bademli kayısı bar, atıştırmalık olarak sunulur. Aynı zamanda vücuda enerji vermesiyle de bilinir. Porsiyonu, 200 kalori olan bu besin, hindistan cevizi, kuru üzüm gibi malzemelerle zenginleştirilebilir.
Kahvaltı sofralarının vazgeçilmezi haline gelen kayısı reçeli, kolay bir şekilde hazırlanan reçel çeşitlerinden biridir. Yapımında limon suyu, kayısı ve şeker olmak üzere yalnızca üç malzeme kullanılır.
Nişasta, şeker, su ve kayısının karıştırılarak pişirilmesiyle hazırlanan pelte, soğuk bir şekilde ikram edilir. Muhallebi kıvamına benzeyen bu tatlı, hafifliği ile yemeklerden sonra tüketilebilir.
Meyveli soslar eşliğinde hazırlanan tart, bir tür hamur işidir. İsteğe göre tatlı veya tuzlu olarak sunulabilir. Kafes şeklinde sunulan kayısılı tart, çikolata sosu ile tatlandırılmıştır.
Kırıntı turtası olarak da bilinen crumble, İngiliz mutfağına özgü bir lezzettir. Yapımında şeker, tereyağı, un ve kayısı kullanılır Hafif olduğu için, çay saatlerinde tüketilmesi önerilir.
Atıştırmalık olarak sunulan kayısı tatlısı, şerbetli bir tatlı türüdür. Kenarları antep fıstığı ile zenginleştirilir. İsteğe göre kaymak ile birlikte servis edilebilir.
Klasik kek tarifini, kayısı ile süsledik ve ortaya nefis bir lezzet çıktı. Hazırladığınız keki, pudra şekeri, meyve sosu ve antep fıstığı ile zenginleştirebilirsiniz.
Evde tamamen doğal bir dondurma hazırlamaya ne dersiniz? Cevabınız evetse kayısılı dondurma tam size göre. Süt, krema, mısır unuyla hazırlanan kayısılı dondurmayı, böğürtlen ve çikolata ile süsleyebilirsiniz.
Kayısı ve labne peyniri ile hazırlanan graten, Fransız mutfağından dünyaya yayılmıştır. Yapımında ufalanmış bisküvi de kullanılır. Kayısı ve peynirli graten ortalama 30 dakika da sofralardaki yerini alır.
Kayısı ile güzel bir cheesecake hazırlamak için, hem kayısı jölesi, hem de kayısı kompostosu kullanılır. Hazırlanan keke, kayısılı bir sos dökülür. Süslemek için krem şanti de kullanılabilir.
Şunlara da göz atın;