Kayısı sirkesi, küçük yumuşak meyveleriyle tanınan kayısıdan yapılan bir sirke çeşididir. Elma ve üzüm sirkesine göre daha az keskin olan kayısı sirkesi, ülkemizde kısıtlı bir üretime sahiptir. Bu yüzden marketlerde rastlamak zordur. Ama isteğe göre evlerde hazırlanabilir.
Kayısı Sirkesi Nasıl Yapılır?
- Sirke yapımında tam olgunlaşmış ve yumuşamış kayısılar kullanılmalıdır.
- Kayısılar ortadan ikiye bölündükten sonra çekirdekleri çıkartılır.
- Steril bir kavanozun içerisine ikiye bölünen kayısılar dizilir.
- Kayısıların üzerine 3-4 litre su ve az miktarda elma sirkesi eklenir.
- Daha sonra bir miktar kaya tuzu ilave edilir ve üzeri kapatılır.
- Kavanoz güneş görmeyen bir ortamda yaklaşık 3 hafta bekletilir.
- 3 haftanın sonra tülbent yardımıyla süzülür ve elde edilen sirke boş şişelere doldurulur.
- Mayalanmaya başlayan kayısıdan, sirke kokusu gelmeye başladığında sirke kullanıma hazır demektir.
- Kayısı sirkesi yapımında cam kavanoz kullanılmalı, sirke kavanozu serin ve karanlık bir ortamda bekletilmelidir.
- Sirke yapımında gün kurusu kayısı kullanılabilir.
- Sirkeyi karıştırmak için tahta kaşık kullanılmalıdır. Metal kaşıklar, mayayı bozabilir.
Kayısı Sirkesi Nasıl Kullanılır?
- Sade halde içilebilen bu sirke, ılık suya birkaç damla eklenerek de tüketilebilir.
- Hazırlanan sirke salatalara eklenebilir.
- Tavuk yemeklerine, fırın yemeklerine ve aroma katmak istediğiniz sirke kullanabileceğiniz her yemeğe ekleyebilirsiniz.
- Kayısı sirkesi tonik olarak ellere ve cilde de sürülebilir. Ancak çok bekletmeden ılık suyla durulanması gerekir.
- Yüksek oranda demir içeren bu sirke, magnezyum, kükürt ve krom bakımından da zengindir.
- Vücudu hastalıklara karşı koruduğu düşünüldüğü için, kış aylarında salataların içerisine eklenmesi önerilir.
Şunlara da göz atın;
- Sirke tarifleri
- Balzamik sirke nasıl yapılır?
- Pirinç sirkesi nasıl yapılır?
- Nar sirkesi nasıl yapılır?
- Sirke anası nasıl saklanır?