Yaz aylarının en sevilen meyvesi olan karpuz, C vitamini ve folik asit bakımından zengindir. Kalp hastalıkları riskini düşüren bu meyve, hem sade bir şekilde, hem de tariflerde kullanılarak tüketilir. Su ve lif içeriği sayesinde sindirimi düzenler ve kabızlığı önler. Buzdolabında muhafaza edilen bu meyve, tüketim süresinin geçmesi veya dışarıda bırakılması nedeniyle kısa sürede bozulabilir. Bozuk karpuz ise gıda zehirlenmeleri başta olmak üzere birçok sağlık problemine, hatta ölüme yol açabilir. Bu durumdan korunmak için, karpuzun bozuk olup olmadığını anlamanızı sağlayacak yöntemleri kullanabilirsiniz.
Kesilmiş ve buzdolabında saklanmış karpuz, 3-5 gün içinde tüketilmelidir. Hiç kesilmemiş ve buzdolabında saklanmış karpuz 7 gün boyunca muhafaza edilebilir. Ancak bir haftanın sonunda bozulmaya başlar. Buzdolabında saklanmış ve kesilmemiş karpuzu 2-3 hafta geçtikten sonra tüketmeyin.
Tüm veya dilimlenmiş karpuzu buzdolabında saklayabilirsiniz. Karpuzun tadını ve tazeliğini korumak için, alüminyum folya veya streç filme sarabilir veya hava geçirmeyen bir kaba koyabilirsiniz. Açık bir şekilde buzdolabında duran karpuz, zamanla buzdolabındaki besinlerin tadını içine çekebilir. Karpuzu dilimleyerek buzdolabı poşetine veya kilitli poşetlere doldurabilirsiniz. Hava almayacak şekilde kapattıktan sonra dondurucuda yaklaşık 10 ay muhafaza edebilirsiniz. Ancak donmuş karpuzu çözerken suyu çok fazla akabilir.
Büyük ve içi geçmiş karpuz, içerisinde büyüme hormonları taşıyabilir. Bu hormonlar ise zehirlenmelere yol açar. Bu yüzden içi geçmiş karpuzu tüketmemeye özen gösterin. En güvenilir ve hormonsuz karpuz için, evde karpuz yetiştirme tekniklerine bakabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;