Karpuz, yaz aylarının en sevilen meyveleri arasındadır. Tatlılığı ve besin değerleri ile çok sevilen bu meyve, sıcak havalarda ferahlatıcı etkisi ile sık sık tercih edilir. Ancak karpuzu yalnızca dilimleyerek tüketmekten sıkıldıysanız, sizin için farklı önerilerimiz var. Karpuzu farklı malzemelerle bir araya getirebilir, serinletici bir içeceğe dönüştürebilirsiniz. İşte, karpuzu doğru bir şekilde tüketmek için uygulayabileceğiniz 7 yöntem:
Karpuzun en sık tüketim şekli, dilimlere ayırarak tüketmektir. Kimileri karpuzu hilal şeklinde kesip kabuğuyla birlikte tüketirken, kimileri de yalnızca kırmızı kısımları dilimleyerek çatal eşliğinde yemeyi tercih eder. Hangisini seçerseniz seçin, iki türlü de çok faydalı olan bu meyve, beyaz peynir ile mükemmel bir uyum içindedir.
Karpuzu daha şık bir şekilde sunmak istiyorsanız, daha fazla uğraşmanız ve daha küçük porsiyonlar halinde dilimlemeniz gerekebilir. Bunun için, karpuzun içindeki kırmızı kısımları kesin ve kesme tahtasına alın. Çekirdeklerini çıkardıktan sonra küp şeklinde doğrayın. Karpuz küplerini tabakla sunmak yerine, hindistan cevizi kabuğu veya karpuz kabuğunun içine doldurarak daha şık bir sunum elde edebilirsiniz. Ayrıca sunumu güzelleştirmek için, karpuzun üzerine kırmızı meyveler veya nane yaprakları da ilave edebilirsiniz.
Karpuz, diğer meyvelerle birlikte de kullanılabilir. Örneğin, çilek, üzüm, muz gibi mevsim meyvelerini karpuzla birlikte birleştirebilir ve tek bir kasede sunabilirsiniz. Meyve salatasına bal ekleyerek lezzetini artırabilirsiniz. Ayrıca karpuzu, roka, peynir ve ıspanak gibi farklı salataların içinde de kullanabilirsiniz. Hazırlayacağınız salata malzemeleri, tamamen damak zevkinize bağlıdır.
Meyveleri yemek yerine içerek tüketmeyi tercih ediyorsanız, karpuz suyu yapmayı deneyebilirsiniz. Bunun için 4 kg karpuzu dilimleyin ve süzgece koyarak çatal yardımıyla ezin. Çıkardığınız karpuz suyunun içine, 2 adet limon suyu ekleyin. Üzerine 2 yemek kaşığı pudra şekeri ve buz ilave ederek karıştırın. Hazırladığınız içeceği bardaklara doldurun ve servis edin.
Bakınız; Karpuz suyu
Karpuzu, son yılların favorisi olan smoothie yapımında da kullanabilirsiniz. Bunun için, 3 dilim karpuzu doğrayın ve çekirdeklerini çıkarın. Karpuz, 2 bardağı süt, 2 yemek kaşığı yulaf ezmesi, 1 yemek kaşığı yulaf ezmesi ve 5 adet bisküviyi blenderdan geçirerek pürüzsüz bir kıvam alıncaya kadar karıştırın. Hazırladığınız smoothieyi bardaklara paylaştırın ve soğuk bir şekilde tüketin. Dilerseniz, böğürtlen, çilek, yaban mersini gibi farklı meyveler de ilave edebilirsiniz.
Bakınız; Karpuzlu smoothie
Karpuzu dondurma yaparak da tüketebilirsiniz. Bunun için, 4 dilim karpuzun çekirdeklerini çıkarın ve küçük küpler halinde doğrayın. Hazırladığınız küpleri buzluğa alın ve 2 saat dondurun. Ardından blendera alarak üzerine yarım lime suyu ve 2 yemek kaşığı bal ekleyin. Malzemeleri pürüzsüz kıvam alana kadar karıştırın. Üzerine 3 yemek kaşığı ılık su ekleyip koyulaşana kadar tekrar karıştırın. Hazırladığınız dondurmayı, buzluğa alın ve yarım saatte bir tekrar karıştırın. Karışım donmaya başlayınca, porsiyonlara ayırıp tahta çubuklar batırabilir ve dondurma şekli verebilirsiniz. Tamamen donması için bir gece bekletin. Dilerseniz, karpuzunu blenderdan geçirip buz kalıplarına doldurabilir ve bu şekilde dondurabilirsiniz. Hazırladığınız buz küplerini içeceklerinize aroma katmak için de kullanabilirsiniz.
Bakınız; Karpuzlu dondurma
Karpuzun kabuklarını çöpe atmak yerine reçel yapımında değerlendirebilirsiniz. Su, şeker, karanfil ve limon suyu ile hazırlanan karpuz kabuğu reçelini, kahvaltı sofralarında servis edebilirsiniz.
Bakınız; Karpuz kabuğu reçeli
Şunlara da göz atın;