Şekerin yavaşça ısıtılmasıyla elde edilen karamel, şeker moleküllerinde yaşanan değişiklik sonucu kahverengi bir renk alır. Şeker molekülleri oksitlendiğinde, erir ve ortaya çıkan karamel farklı tatlılarda kullanılır. İlk pişirimde yapışkan bir sıvı kıvamında olan karamel, özellikle soğukta bekledikçe sertleşmeye başlar. Dünyanın en popüler tatlılarında kullanılan karameli, hangi tariflerde kullanacağınıza karar veremiyorsanız sizi böyle alalım. İşte, karamelle yapılan 18 nefis tatlı tarifi:
Karamel denildiğinde ilk akla gelen tatlı, trileçedir. Yapımında, manda, inek ve keçi sütü kullanılan bu tatlı, sütlü şerbetle buluşturulur. Ardından karamel sos dökülür ve servis edilir.
Yumurta, vanilya ve süt ile hazırlanan krem karamel, ortalama 40 dakika içinde sofralardaki yerini alır. Küçük porsiyonlar halinde sunulan bu tatlı, karamel sos ile zenginleştirilir.
Fransız mutfağından dünyaya yayılan tarte tatin, yeşil ve kırmızı elmanın karamele bulanmasıyla hazırlanır. Taban kısmında milföy kullanılır. Çayın yanında servis edilir.
Fransız mutfağıyla özdeşleşen krokan bush, pataşu hamurunun kremayla doldurulmasıyla hazırlanır. Üst üste dizilen hamurlar, karamel sos ile lezzetlendirilir ve birbirine yapışması sağlanır.
Un helvasının, hurmanın içine doldurulmasıyla ve karamel sosa bulanmasıyla hazırlanan bu tatlı, hem pratik, hem de doyurucudur. Genellikle atıştırmalık olarak servis edilir.
Karamel, cheesecake yapımında da kullanılabilir. Bunun için yulaflı tabanı hazırlayıp üzerine cheesecake kreması dökmeniz ve pişirmeniz yeterlidir. Pişirme işleminden sonra üzerini karamel sos ve elma ile süsleyebilirsiniz.
Profiterolün farklı bir versiyonu olan bu tatlıda, ilk olarak süt, un ve yumurta ile pate a choux hamuru hazırlanır. Hamurların içi kremayla doldurulduktan sonra, üzerine karamel sos dökerek servis edebilirsiniz.
Klasik karamel şeker ile hazırlansa da, bazı tariflerin tadını hafifletmek için tuzlu karamel hazırlamayı deneyebilirsiniz. Tuzlu karamelli dondurmayı, en az 4 saat buzlukta dinlendirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Ayva, milföy ve karamel ile hazırlanan bu tatlı, kısa zamanda farklı tatlar denemek isteyenler için idealdir. Genellikle vanilyalı dondurma eşliğinde servis edilir.
Yumurta akı, pudra şekeri ve nişasta ile hazırlanan pavlova, tamamen çıtırlaşana kadar fırında pişirilir. Tarifte klasik karamel yerine, hindistan cevizi şekeri kullanılır. Üzeri muz dilimleri ile süslenebilir.
Bisküvi, süt, un ve krema ile hazırlanan bu tatlı, isteğe göre mevsim meyveleriyle zenginleştirilir. Ortalama 35 dakikada hazırlanan tatlının yapımında, yulaflı bisküvi de kullanabilirsiniz.
Bal, şeker, kaymak ve vanilya ile nefis bir tatlı hazırlamaya ne dersiniz? Ortalama 15-20 dakikada pişirilen bu tatlıyı, şekil verdikten sonra buzdolabında soğutmanız gerekir. Atıştırmalık olarak tüketebilirsiniz.
Kahvaltı sofralarını süsleyecek mini pankekleri, karamel soslu elma ile zenginleştirebilirsiniz. Tüm pancakeleri üst üste dizdikten sonra, en üst kısma bal dökmeyi unutmayın.
Tabanında yulaf ezmesi, üzerinde karamel, yaban mersini, kabak çekirdeği ve çikolata parçaları kullanılan bu tatlı, özellikle dışarı çıkarken yanınıza alabileceğiniz atıştırmalıklardan biridir.
Un, nişasta ve fındık ile hazırlanan kurabiyeler, karamel dolgusu ile buluştuktan sonra birbirine yapıştırılarak servis edilir. Dolgulu kısımları hindistan cevizine bulayabilirsiniz.
Tabanında bisküvi, un, yumurta ve fındık kullanılan bu tatlı, çikolata ile zenginleştirilir. En üst kısmına karamel sos ile şekil verebilirsiniz. Servis etmeden önce en az yarım saat dinlendirmeyi unutmayın.
Un, krema, süt ve vanilya ile hazırlanan cupcake, frosting ile süslenir. İsteğe göre hem içinde, hem de üst kısmında karamel sos kullanabilirsiniz.
Evde kendi çikolatalarını hazırlamak isteyenleri böyle alalım. Kakaolu kek, çikolata, krema ve karamel ile hazırlanan bu çikolataları, pasta süsü ile süsleyebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;