Karaciğer Yağlanması Olanlar Oruç Tutabilir Mi?

Karaciğer yağlanması olanların oruç tutması sakıncalı mı? Karaciğer yağlanması olanlar iftarda ve sahurda nasıl beslenmeli? İşte, karaciğer yağlanması olanların iftarda ve sahurda dikkat etmesi gereken noktalar:
Karaciğer Yağlanması Olanlar Oruç Tutabilir Mi?
31 Mart 2023, 14:13

Herhangi bir sağlık sorunu olmayan bireylerde oruç tutmanın zararı olmadığı, üstelik faydaları olabileceğine dair kanıtlar vardır. Fakat bazı hastalık durumlarında orucun etkisi merak edilmektedir. Karaciğer yağlanması da bunlardan biridir. Karaciğer yağlanması, hayati işlevleri olan karaciğer hücrelerinde normalden fazla miktarda yağ birikmesidir. Bu durumda karaciğerde iltihap oluşur ve karaciğer vücut için çok önemli olan görevlerini yerine getiremez. Beslenme alışkanlıklarına dikkat edilmediğinde siroz ve karaciğer yetmezliğine kadar ilerleyebilir. Beslenmeyi de kapsayan yaşam tarzı müdahaleleri ile birlikte bu hastalığın ilerlemesini önlemek ve iyileştirmek mümkündür.

karaciğer yağlanması

Karaciğer Yağlanması Olanlar Sahurda Nasıl Beslenmeli?

Ramazan ayında iftar, sahur ve iki öğün arasındaki süre iyi değerlendirildiğinde karaciğer yağlanması üzerinde olumlu etkiler dahi görülebilmektedir. Bu sebeple bu hastalar oruç tutabilir ancak beslenme ve fiziksel aktivite konularına dikkat etmelidir.

kahvaltı

Dikkat edilmesi gereken ilk şey ise sahur öğününü atlamamaktır. Kahvaltı yerine geçen sahur öğünü atlandığında vücudun açlık süresi uzar. Bu durumda metabolizmada yavaşlama ve buna bağlı olarak kilo kaybında güçlük görülür. Ayrıca karaciğere fayda sağlayacak besin ögeleri yeterli miktarda alınamaz. Uzun süreli açlığın ardından kan şekeri kontrolü sağlanamayacağından iftar vakti fazla yemek ve tatlı tüketimi görülür. Tüm bunlar karaciğerdeki yağlanmayı artırır.

Sahur öğününde yemekler yerine kahvaltılıklardan faydalanmak, hem fazla kalori alımını önler hem de gün içinde ihtiyacımız olan mikro besinleri karşılamamızı sağlar. Yumurta, az yağlı ve suda bekletilmiş peynir, zeytin, maydanoz gibi söğüş sebzeler, çavdar ekmeği, ceviz ve fındık gibi yağlı tohumlardan oluşan bir sahur öğünü gün içinde ihtiyacımız olan besin ögelerini karşılayacaktır. Sahur öğününe yulaf lapası dahil etmek de yağlı karaciğer hastaları için çok iyi bir alternatiftir.

çorba

Karaciğer Yağlanması Olanlar İftarda Nasıl Beslenmeli?

Uzun süren açlık süresinden sonra iftar vaktinde hızlı bir şekilde büyük porsiyonlarda yemek kan şekerini hızla yükseltir ve bu da karaciğer çevresindeki yağlanmayı artırır. İftara su ile başlamak, kısa bir süre bekledikten sonra çorba içmek, ardından yemek için 15-20 dakika kadar beklemek hem fazla kalori alımını hem de kan şekerinin yükselmesini önler. Kurubaklagil, etin yağsız kısımlarından yapılan fırın yemekleri, yanında yoğurtla birlikte zeytinyağlı sebze yemekleri çeşitlendirilerek tüketilebilir. Mutlaka bir büyük kase limonlu, yağsız salata bulunmalıdır. Kan şekerini çok hızlı yükselttiğinden pirinç pilavından mümkün olduğunca uzak durulmalı, makarna ve bulgur gibi karbonhidrat kaynakları küçük porsiyonlarda tüketilmelidir. Ramazan boyunca iftardan sonra tatlı tüketiminden kaçınılmalı, bunun yerine iftardan 2-3 saat sonra bir porsiyon meyve tercih edilmelidir. Ayrıca iftardan sonra yaklaşık 1 saat yürüyüş yapılmalı, iftar ve sahur arasında en az 2 litre su içilmelidir.

Sonuçta karaciğer yağlanması olan bireyler doktorlarına danışarak oruç tutabilir. Fakat bunun için karaciğer yağlanmasında kişiye bir beslenme uzmanı tarafından tıbbi beslenme tedavisi uygulanmalıdır. Bu şekilde oruç süreci, hastalığının iyileşmesi için verimli bir şekilde değerlendirilebilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Karaciğer yağlanması neden olur?
  2. Hipoglisemi hastaları oruç tutabilir mi?
  3. Migren hastaları oruç tutabilir mi?
  4. Gastriti olanlar oruç tutabilir mi?
  5. Diyabet hastaları oruç tutabilir mi?
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo