Tahıllar grubuna ait olan karabuğday, glütensiz olduğu için son yıllarda yaygın olarak tüketilir. Karabuğdayın kabukları çıkarıldıktan sonra elde edilen taneler, pirinçle benzer şekilde kullanılır. Özellikle Asya ve Avrupa mutfağında kendine yer bulan karabuğday, yüksek oranda mineral ve antioksidan içerir. İşte, diyet listelerinde kullanılan karabuğday ile hazırlayabileceğiniz tarifler:
Karabuğday unu, süt ve kuru üzüm ile hazırlanan muffin, kayısı ve damla çikolata ile zenginleştirilir. 20-25 dakikalık pişirme süresinin ardından çayın yanında servis edilir.
Karabuğday, hurma ve kakao ile hazırlanan çikolata, diyet listeleri için uygundur. Ara öğün olarak tüketilen bu tarif, 20 dakika içinde sofralardaki yerini alır.
Okurumuzdan gelen greçka, karabuğday unu, zerdeçal, paprika ve biberiye ile hazırlanır. Karabuğday köftesi, kızartma usulüyle pişirildikten sonra yoğurt eşliğinde servis edilir.
Ara öğünlerde tüketilen karabuğday granola, yulaf, fındık, hindistan cevizi yağı ve kakao ile hazırlanır. İsteğe göre kuru kayısı, incir, üzüm gibi kuru meyvelerle zenginleştirebilirsiniz.
Okurumuzdan gelen greçka pilavı, karabuğday, su, domates ve soğan ile hazırlanır. Glütensiz olduğu için, çölyak hastaları tarafından tüketilebilir.
Karabuğday, kakao, hurma ve tahin ile hazırlanan hurma topu, çay saatlerinde sunabileceğiniz lezzetlerden biridir. İsteğe göre badem ve kuru üzüm gibi sevdiğiniz malzemelerle zenginleştirebilirsiniz.
Klasik mücverden sıkıldıysanız, yumurta, kabak, karabuğday unu ve havuç ile hazırlanan karabuğday mücverini deneyebilirsiniz. Sarımsaklı yoğurt eşliğinde sunabilirsiniz.
Semizotu, karabuğday, marul, salatalık ve biber ile hazırlanan bu salata, düşük kalorisi ile diyet listelerinde tüketilebilir. Sosu için, zeytinyağı ve nar ekşisi kullanabilirsiniz.
Haşlanmış karabuğday, salça, soğan, nane ve fesleğen ile hazırlanan karabuğday kısırı, normal kısıra glütensiz bir alternatiftir. Limon dilimleri eşliğinde servis edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;