Kan Bağışlamanın Faydaları Nelerdir?

İhtiyacı olanlar için kan bağışının faydaları saymakla bitmez. Dünyanın her yerinde kana ihtiyaç duyan bir sürü insan vardır. Bir bağış üç kadar hayat kurtarabilir. Sizler için kan bağışlamanın faydalarından bahsettik. İşte, kan bağışlamanın faydaları nelerdir:
Kan Bağışlamanın Faydaları Nelerdir?
20 Şubat 2023, 11:09

İhtiyacı olanlar için kan bağışının faydaları saymakla bitmez. Dünyanın her yerinde kana ihtiyaç duyan bir sürü insan vardır. Bir bağış üç kadar hayat kurtarabilir. Kan bağışının sadece alıcılara fayda sağlamadığı ortaya çıktı. Başkalarına yardım etmenin getirdiği faydaların yanı sıra, bağışçılar için de sağlık faydaları vardır. Kan bağışının sağlığa olan faydalarını ve bunların arkasındaki nedenleri öğrenmek için okumaya devam edin.

kan bağışı

Kan Bağışlamanın Faydaları Nelerdir?

Kan bağışının duygusal ve fiziksel sağlığınız için faydaları vardır. Başkalarına yardım etmek şunları yapabilir:

  1. Stresi azaltır,
  2. Duygusal refahınızı iyileştirir,
  3. Fiziksel sağlığınıza fayda sağlar,
  4. Olumsuz duygulardan kurtulmaya yardımcı olur,
  5. Aidiyet duygusu sağlar ve izolasyonu azaltır.

Araştırma, özellikle kan bağışından elde edilen sağlık yararlarına dair daha fazla kanıt bulmuştur.

Ücretsiz sağlık kontrolü

Kan vermek için sağlık taramasından geçmeniz gerekiyor. Eğitimli bir personel bu kontrolü gerçekleştirir. Şunları kontrol edecekler:

  1. Nabız
  2. Tansiyon
  3. Vücut ısısı
  4. Hemoglobin seviyeleri

Bu ücretsiz mini fizik, sağlığınız hakkında mükemmel bilgiler sunabilir. Altta yatan bir tıbbi duruma veya belirli hastalıklar için risk faktörlerine işaret edebilecek sorunları etkili bir şekilde tespit edebilir. Kanınız ayrıca çeşitli hastalıklar için test edilir. Bunlar şunları içerir:

  1. Hepatit B
  2. Hepatit C
  3. HIV
  4. Batı Nil Virüsü
  5. Frengi
  6. Trypanosoma Cruzi

Kan Bağışlamak Kalp Hastalığı Riskinizi Azaltır Mı?

Araştırma, kan bağışının gerçekten kalp hastalığı ve kalp krizi riskini azaltıp azaltmadığına dair karışık. 2017'de yapılan bir araştırma, düzenli kan bağışlarının, muhtemelen olumsuz kolesterol seviyeleri nedeniyle artan kalp hastalığı riski ile ilişkili olduğunu öne sürüyor. Ancak, 2013 yılında yapılan bir araştırmaya göre düzenli olarak kan bağışlamak demir depolarını azaltabilir. Bu kalp krizi riskini azaltabilir. Yüksek vücut demir depolarının kalp krizi riskini artırdığına inanılıyor. Düzenli kan bağışlarının kan basıncını düşürdüğü düşünülüyordu, ancak 2017'de yapılan bir araştırma, bu gözlemlerin aldatıcı olduğunu ve gerçek bir fizyolojik tepki olmadığını öne sürüyor.

kan bağışı

Kan Bağışının Yan Etkileri

Kan bağışı sağlıklı yetişkinler için güvenlidir. Hastalığa yakalanma riski yoktur. Her donör için yeni, steril ekipman kullanılır. Bazı insanlar kan bağışından sonra mide bulantısı, baş dönmesi veya baş dönmesi hissedebilir. Bu olursa, sadece birkaç dakika sürmelidir. Kendinizi daha iyi hissedene kadar ayaklarınızı yukarıda olacak şekilde uzanabilirsiniz. Ayrıca iğne yerinde biraz kanama yaşayabilirsiniz. Baskı uygulamak ve kolunuzu birkaç dakika kaldırmak genellikle bunu durduracaktır. Sitede bir çürük geliştirebilirsiniz. Aşağıdaki durumlarda kan bağışı merkezini arayın:

  1. İçtikten, yemek yedikten ve dinlendikten sonra hala baş dönmesi, baş dönmesi veya mide bulantısı hissediyorsunuz.
  2. Yükseltilmiş bir şişlik geliştirirsiniz veya iğne bölgesinde kanamaya devam edersiniz.
  3. Kol ağrınız, uyuşmanız veya karıncalanmanız var.

kan bağışı

Bağış Sırasında

Kan bağışı yapmak için kayıt olmalısınız. Bu, kimlik tespiti, tıbbi geçmişiniz ve hızlı bir fizik muayeneden geçmeyi içerir. Ayrıca okumanız için kan bağışı hakkında bazı bilgiler verilecektir. Hazır olduğunuzda, kan bağışı prosedürünüz başlayacaktır. Tam kan bağışı en yaygın bağış türüdür. Bunun nedeni, en fazla esnekliği sunmasıdır. Tam kan olarak transfüze edilebilir veya farklı alıcılar için kırmızı hücrelere, trombositlere ve plazmaya ayrılabilir. Tam kan bağışı prosedürü için:

  1. Uzanmış bir sandalyede oturacaksınız. Oturarak veya yatarak kan bağışında bulunabilirsiniz.
  2. Kolunuzun küçük bir alanı temizlenecektir. Daha sonra steril bir iğne takılacaktır.
  3. Yarım litre kanınız alınırken oturmaya veya uzanmaya devam edeceksiniz. Bu 8 ila 10 dakika sürer.
  4. Bir litre kan toplandığında, bir görevli iğneyi çıkaracak ve kolunuzu saracaktır.

Diğer bağış türleri şunları içerir:

  1. trombosit bağışı (trombositferez)
  2. plazma bağışı (plazmaferez)
  3. çift alyuvar bağışı

Bu tür bağışlar, aferez adı verilen bir işlem kullanılarak gerçekleştirilir. Her iki kolunuza aferez makinesi bağlanır. Az miktarda kan toplar ve kullanılmayan bileşenleri size geri göndermeden önce bileşenleri ayırır. Bu döngü yaklaşık iki saat boyunca birkaç kez tekrarlanır.

Bağışınız tamamlandığında, size bir atıştırmalık ve içecek verilecek ve ayrılmadan önce 10 veya 15 dakika oturup dinlenebileceksiniz. Baygınlık veya mide bulantısı hissederseniz, kendinizi daha iyi hissedene kadar uzanabilirsiniz.

Bağış Yapmadan Önce Bilmeniz Gerekenler

Bağış yapmadan önce bilmeniz gereken bazı önemli noktalar şunlardır:

  1. 18-65 yaş aralığında 50 kilogramın üzerindeki her sağlıklı birey kan bağışçısı adayı olabilir. (19 yaşından gün almak, 65’ini doldurmamak gerekir.)
  2. Tıbbi durumlar ve aldığınız ilaçlar hakkında bilgi vermeniz gerekir. Bunlar, kan bağışı yapma uygunluğunuzu etkileyebilir.
  3. Tam kan bağışları arasında en az 8 hafta ve çift alyuvar bağışları arasında en az 16 hafta beklemelisiniz.
  4. Trombosit bağışı yılda 24 defaya kadar olmak üzere 7 günde bir yapılabilir.

Aşağıda, kan bağışına hazırlanmanıza yardımcı olacak bazı öneriler yer almaktadır:

  1. Randevunuzdan önce fazladan su içebilirsiniz.
  2. Yağ oranı düşük sağlıklı bir yemek yiyin.
  3. Kısa kollu bir gömlek veya kolları kolayca kıvrılabilen bir gömlek giyin.
  4. Kol veya damar tercihiniz olup olmadığını ve oturmayı mı yoksa uzanmayı mı tercih ettiğinizi personele bildirin. Müzik dinlemek, kitap okumak veya başka biriyle konuşmak bağış sürecinde rahatlamanıza yardımcı olabilir.

Şunlara da göz atın;

  1. Kimler kan bağışı yapabilir?
  2. Kan fazlaligi polisitemi diyeti nasıl yapılır?
  3. Hemogram tam kan sayımı nedir?
  4. Histamin intoleransı nedir?

Kaynakça

Lezzet Dergisi, tüm yayınlarını güvenilir kaynaklara dayandırır. Tüm yayınlar Lezzet Dergisi bünyesinde bulunan ya da danışmanlık alınan uzmanlar tarafından onaylanır. Doğru ve güvenilir bilgi sunmak için izlediğimiz sürece Lezzet Test Ekibi sayfasından ulaşabilirsiniz.
Kategoriler

Benzer Yazılar

Lezzet Logo