Marketten çekilmiş kahve almak ya da kahve çekirdeği aldığınız yerde kahvenizi öğüttürmek mümkündür ancak yeni öğütülmüş çekirdek ile kahve hazırlamanın tadı çok farklıdır. Öğütülmüş kahve çekirdekleri kahve yapım esnasında su ile buluştuğunda kahvenin yağı ve aromatik tatları ortaya çıkar. Bu durumda taze çekilmiş kahve çekirdeği ile yapılan kahveden çıkan aroma çok farklı olacaktır. Ancak oksitlenmeye ve aromalarını kaybetmeye başladıkları sürece taze kalmadıkları için, tam olarak tadını çıkarabilmeniz için o gün tüketilmesi tavsiye edilir. Peki kahve çekirdeklerinizi ne kadar öğütmelisiniz:
Kahveyi farklı boyutlarda veya seviyelerde öğütmemizin nedeni, çekirdeklerden ideal miktarda ekstraksiyon elde etmektir ve farklı demleme yöntemleri, değişen derecelerde öğütme gerektirir. Çok kaba öğütülmüş çekirdeklerden az çekilmiş kahve, tuzlu, asidik ve mayhoş bir tada yol açar. Aşırı ekstrakte edilmiş ve çok ince öğütülmüş kahve çekirdekleri, fincanın tatsız ve buruk olmasına neden olur.
Genel olarak kahveyi ne şekilde yapacağınıza göre öğütmeniz gereken boyut değişir. Otomatik filtre kahve için orta veya orta kalın öğütme en iyi boyuttur, espresso ise daha ince öğütme gerektirir. Öğütme işleminize, demleme yönteminiz rehberlik etmelidir ve ideal kahvenizi oluşturan seviyeyi ayarlamak biraz deneme yanılma gerektirebilir.
Şunlara da göz atın;