Meyvelerin çeşitli şekillerde kaynatılmasıyla hazırlanan reçel, kahvaltılarda sunulur. Özellikle çıtır ekmek dilimleri ile birlikte servis edilen reçeller, konserve olarak hazırlanabilir. Bu sayede kış için de saklanabilir. En bilinen reçel çeşitleri; Çilek reçeli, kayısı reçeli, vişne reçeli, portakal reçeli vs. olsa da bu kez çiçeklerden yapılan reçel tariflerini sizlerin beğenisine sunuyoruz. Listemizdeki tariflerden ilham alabilir, daha fazlasına reçel tarifleri sayfamızdan ulaşabilirsiniz. İşte, 7 nefis çiçek reçeli tarifi:
Itır çiçeği ve limonlardan hazırlanan bu reçel, nefis tadı ve mis gibi kokusuyla kahvaltı sofralarının favorisi olacak. Porsiyonu yaklaşık 130 kalori olan ıtırlı limon reçelini, kavanozlara koyarak buzdolabında muhafaza edebilirsiniz.
Gül yapraklarından hazırlanan bu reçel, hoş kokusu ile gönlünüzü fethedecek. Yalnızca 4 malzemeyle hazırlanan gül reçelini, karanfil ile tatlandırabilirsiniz.
Reçel ve sirkelere koku vermek için kullanılan mürver çiçeği, bağışıklığı güçlendirir ve alerji ataklarını azaltır. Mürver çiçeği reçelinde aroma katmak için elma suyu da kullanılmalıdır.
Tohumları çıkartılmış zambak yaprakları, genellikle reçel yapımında kullanılır. Zambağın yaklaşık 110 farklı çeşidi olduğu için, satın alırken reçel yapımına uygun olan çeşitleri tercih edilmelidir.
Genelde süs bitkisi olarak kullanılan karabaş otu, Akdeniz ve Ege mutfağında reçel yapımında tercih edilir. Karabaş otunun çiçekleri, ağrıları dindirir ve vücuda kuvvet verir.
Adını en az bir kez duymuş olabileceğiniz gelincik, genellikle kırmızı gıda boyası yapımında kullanılır. Bazı yörelerde gelinciğin çiçeklerinden kahvaltılık reçeller hazırlanır. Hazırlanan gelincik reçeli, cam kavanozlarda muhafaza edilir.
Portakal reçeline aşina olsak da, portakalın çiçeklerini çok fazla kullanmıyoruz. Hamur işleri ve pastacılık yapımında koku vermek için kullanılan portakal çiçeğinin suyunu çıkarttıktan sonra kahvaltılık reçeller hazırlayabilirsiniz.
Şunlara da göz atın;