Genel olarak, bir kişi; yemeklerine daha fazla protein, yağ ve lif ekleyerek iştahını bastırabilir. Sebze ve bakliyat alımını artırarak da daha uzun süre tok hissedebilir. Zencefil ve acı biber gibi farklı baharatları deneyerek ve çay içerek de istenmeyen yemek isteklerini önleyebilir.
Yağsız et/tavuk/balık, soya fasulyesi, yoğurt, yumurta ve bakliyatlar protein kaynağı olduğundan doygunluk hissi sağlar. Bunun yanı sıra sağlıklı yağlar doğal kaynaklar olan fındıkgiller (badem vb.) ve yağlı tohumlar (chia tohumu vb.), avokado ve zeytinyağından gelmelidir.
Katı besinler, sıvı olanlara nazaran daha fazla tok tutar. Su oranı yüksek içecekler midede katı gıdalar kadar uzun süre kalmaz. Sebzeler, meyveler, bakliyatlar ve tam tahıllar besin ve enerji bakımından yüksek, ancak kalorileri düşüktür. Bu gıdalardan büyük miktarda yemek midenin guruldamasını durduracak ve yine de kişinin tükettiğinden daha fazla kalori yakmasını sağlayacaktır. Elma, içerdiği çözünür lif ve pektin sayesinde yemek sonrası tüketildiğinde 1-2 saat tokluk sağlar.
Çözünmez lif içeren buğday kepeği/ruşeymi, yemek sırasında bir bardak suyla birlikte 1-2 yemek kaşığı tüketildiğinde yaklaşık 1 saat tokluk sağlar. Aynı şekilde yulaf ezmesi/yulaf kepeği de kullanılabilir.
Yemekten hemen önce büyük bir bardak su içmek, yemekten sonra daha tok, daha doygun ve daha az aç hissetmeyle ilişkilidir.
Yemeklerden önce veya sonra içilen yeşil çay, içeriğindeki fitokimyasal sayesinde doyma hissini veren hormonun, yanı kolesistokinin faaliyetini arttır. Gölgede yetiştirilen yeşil çay yapraklarının ince toz haline getirilmiş hali olan Matcha da ise çok daha yüksek miktarlarda EGCG bulunur dolayısıyla sabah kahvenizi bir fincan matcha ile değiştirmek iştahınızı bastırmanın bir yolu olabilir.
Sirkede bulunan asetik asitler, besinlerin midede daha uzun süre kalmasına yardımcı olur. Bu da açlık hormonunun salgılanma sürecini uzatır. Ayrıca birçok besinin içindeki glisemik indeksi de azaltır ve kan şekerinin inip çıkmasını önler.
Salatalarda ve yemeklerde kullanılan kırmızı şarap sirkesi de iyi bir antioksidan kaynağıdır ve kalp sağlığı için önemli olan resveratrol bakımından zengindir. Yemeklerin içerisinde 1 yemek kaşığı kırmızı şarap sirkesi tüketmek idealdir. Yemeğin içeriğine göre 1 veya 1,5 saat kadar tokluk sağlayabilir.
Çam fıstığı, omega 6 ve doygunluk hormonlarının salınımını arttıran bir besindir. Ara öğünlerde tüketilen çam fıstığı, en az 30 dakika doygunluk hissi verir.
%70 kakao içeren bitter çikolatalar içeriğindeki bir bileşen ile sindirimi yavaşlattığından önemli ölçüde daha tok ve daha az aç hissettirir.
Strese bağlı artan iştah ve aşırı yeme isteği, besleyici olmayan yiyecekler yeme ile sonlanır. Farkındalıklı beslenme uygulamaları ve dikkatli yemek, iştah artışına paralel gelişen tıkınırcasına yemeyi ve rahatça sürekli olarak yemeyi azaltabilir. Düzenli uyku, sosyal ilişkiler ve dinlenmek için harcanan zamanda stresle mücadeleye yardımcı olup, iştahı kesebilir.
Yazar:
Uzm. Dyt. Şebnem Kandıralı Yıldırım
instagram.com/diyetten_fazlasi
Şunlara da göz atın;