Ispanağın faydaları, kullanılabilecek alanları oldukça fazla. İçerisinde çok fazla vitamin barındıran ıspanak vücut direncini artırırken, sizi kış hastalıklarına karşı korur. Ancak dikkat etmek gerekir; bazı hastalıkları olanlara ıspanak zarar verebilir.
1 porsiyon (150 gram) ıspanak şunları içerir;
Özellikle kış aylarında ruhen ve bedenen yıprandığınızı hissediyorsanız; haftada 2-3 gün sabahları biraz ıspanak ve tereyi doğrayıp yiyin. Uzun boylu, iri yapılı gençlere vücut dayanıklılığını artırmak amacıyla bol ıspanak yedirmekte fayda var. Ancak fazla oksalat içerdiği için karaciğer rahatsızlığından, cilt hastalıklarından, damar sertliğinden, romatizmadan, gastritten, böbreklerde kum ve taştan yakınanlar ıspanağı fazla yememeli.
Ispanak, özellikle kış aylarında mutfaklarımızın baş sebzesi... Kıymalı ve zeytinyağlı yemeğinden çorbasına, yumurtalı kavurmasından böreğine ve salatasına kadar geniş bir çeşit yelpazesi sunuyor. Çiğ ya da pişmiş olarak tüketilebiliyor.
Ispanağı satın alırken, parlak yeşil yapraklı olanları seçin. Hemen kullanmayacaksanız, buzdolabı poşetine sarıp hava almayacak şekilde sıkıca kapatın. Buzdolabının sebze bölümünde en fazla 1-2 gün bekletin. Pişireceğiniz zaman, kumdan arınması için tuzlu suda bekletin. Bol suda birkaç kez yıkayıp süzün.
Şunlara da göz atın;