Nordik diyeti, İskandinav ülkelerindeki insanların sıklıkla tükettiği yiyecekleri içerir. Birkaç çalışma, bu yeme biçiminin kilo kaybına neden olabileceğini ve sağlık göstergelerini iyileştirebileceğini gösteriyor. Nordik diyeti, Norveç, Danimarka, İsveç, Finlandiya ve İzlanda gibi ülkelerde yerel kaynaklı gıdalara odaklanan bir beslenme biçimidir. 2004 yılında, Nordik ülkelerinde artan obezite oranları ve sürdürülemez tarım uygulamalarına çözüm bulmak için bir grup beslenme uzmanı, bilim insanı ve aşçı tarafından oluşturulmuştur.
Nordik diyeti, sağlıklı kabul edilenlere yoğun bir şekilde odaklanarak geleneksel, sürdürülebilir ve yerel kaynaklı yiyecekleri vurgular.
Nordik diyeti Akdeniz diyetine çok benzer. En büyük fark, sızma zeytinyağı yerine kanola yağına vurgu yapmasıdır.
Birkaç çalışma, Nordik diyetinin kilo verme etkilerini değerlendirmiştir. Kalori kısıtlamamaları söylenen 147 obez kişi üzerinde yapılan bir çalışmada, Nordic diyeti uygulayanlar 4,7 kg kaybederken, tipik bir Danimarka diyeti uygulayanlar sadece 1,5 kg kaybetti. Ancak, bir yıl sonra yapılan bir takip çalışmasında, Nordik diyeti uygulayanlar kilolarının çoğunu geri aldılar. Başka bir 6 haftalık çalışma, Nordik diyetinin kilo azaltıcı etkilerini destekler; Nordik diyeti uygulayan grup vücut ağırlıklarının %4'ünü kaybetti; bu, standart diyet uygulayanlardan önemli ölçüde daha fazladır.
Not: Herhangi bir diyete başlamadan önce mutlaka doktorunuzla konuşun. Diyetlerin kişiler üzerindeki etkisi farklıdır.
Şunlara da göz atın;