Horoz eti, bir kümes hayvanı olan horozlardan elde edilen beyaz et türüdür. Tavuk eti gibi yaygın bir şekilde tüketilmez. Ancak dünya mutfaklarında ve bazı köy yerlerinde tüketilir. Büyük ibiğe sahip olan horozlar, genellikle 3,5-4,5 kilo ağırlığındadır. Ülkemizde en çok Denizli'de yetiştirilen horoz, bazı köylerde hasta çorbası yapımında kullanılır.
Horoz eti, aslında yenilebilen bir et türüdür. Ancak tavuğa kıyasla daha sert bir yapısı olduğu için, birçok kişi tarafından tercih edilmez. Tavuk etine göre daha koyu bir renge sahip olan horoz eti, protein ve mineral bakımından zengindir. Ayrıca daha fazla kas ve lif içerir. Bu da sert olmasının altında yatan asıl nedendir. Horoz etinin tüketimi, coğrafyaya ve geleneklere bağlı olarak değişir.
Kısacası, horoz etinin tüketiminde sakınca yoktur ancak lezzet bakımından tavuk etine kıyasla daha düşük bir profile sahiptir. Ayrıca horoz etinin tamamen pişmesi daha uzun sürdüğü için, genellikle tavuk eti tercih edilir. Bunlara ek olarak horoz eti, marketlerde bulunmaz. Genellikle köy yerlerinden temin edilir. Ulaşım zorlukları göz önüne alındığında ülkemizde horoz eti tüketiminin oldukça düşük olduğunu söyleyebiliriz.
Diğer kümes hayvanlarında olduğu gibi horoz eti de dikkatli bir şekilde temizlenmeli, saklanmalı ve doğru yöntemlerle pişirilmelidir. Çiğ kalan veya bozulan etler, zehirlenme başta olmak üzere ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir.
Şunlara da göz atın;