Hindistan cevizi suyu, hindistan cevizi meyvesinin içindeki berrak sıvıdır. Meyvenin kırılmasıyla elde edilen bu su, büyük marketlerde şişelenerek de satışa sunulur. Antioksidan özelliklere sahip olan hindistan cevizi suyu, aynı zamanda kalp hastalıklarına yakalanma riskini de düşürebilir. Potasyum bakımından zengindir ve genellikle doğrudan içilir. Hindistan cevizi suyu, fındıksı bir tada sahiptir ve tatlı aromalıdır. Kalori ve karbonhidrat bakımından düşük olduğu için, beslenme planlarında yaygın olarak kullanılır. Ancak hindistan cevizi suyunu sade bir şekilde tüketmek istemiyorsanız, bu besini lezzetlendirmenin yollarını deneyebilirsiniz.
Hindistan cevizi suyu, hemen hemen tüm smoothieler için uygundur. Tatlı ve fındıksı tadı ile smoothie'ye ferahlık katar. Özellikle mango, ananas, böğürtlen, yaban mersini gibi meyvelerle hazırlanan smoothielere 1/2 çay bardağı hindistan cevizi suyu ekleyebilirsiniz.
Bakınız; Sağlıklı smoothie tarifleri
Son zamanlarda kahveye aroma vermek için hindistan cevizi yağı kullanıldığını duymuş olabilirsiniz. Dilerseniz, aynı aromayı hindistan cevizi suyu ekleyerek de elde edebilirsiniz. Özellikle sert kahvelere eklendiğinde yumuşak ve zengin bir tat profili oluşturur. Hindistan cevizi suyunu, latte ve frappe gibi dilediğiniz ölçüde ekleyebilirsiniz.
Yaz aylarında ferahlatıcı etkisiyle sık sık tüketilen limonata, hindistan cevizi suyuyla daha da zenginleşen bir tada sahiptir. Limonun ekşiliğini bastırmak için 1/2 çay bardağı hindistan cevizi suyu ekleyebilir, limonatanızı karpuz veya nane gibi farklı aromalarla lezzetlendirebilirsiniz.
Bakınız; Limonata tarifleri
Yulaf ezmesi, faydaları düşünüldüğü zaman ideal bir kahvaltı seçeneğidir. Bununla birlikte, bazen yemek biraz sıradan gelmeye başlayabilir. Böyle durumlarda, yulafa eklediğiniz sütün bir kısmını hindistan cevizi suyuyla değiştirmeyi ve aradaki tat farkını görmeyi düşünebilirsiniz.
Hindistan cevizi pirinci, özellikle birçok Asya yemeğinde popüler bir garnitür veya temel malzemedir. Karakteristik yapışkan tatlılığı, lezzetli malzemelerle ve taze soslarla son derece iyi bir şekilde eşleşir. Pilavı hazırlarken normal suyu hindistan cevizi suyuyla değiştirerek biraz daha incelikli bir tada sahip yapışkan pilav hazırlayabilirsiniz. Tadının tamamen değişmesini istemiyorsanız, ilk aşamada yalnızca 1/2 su bardağı hindistan cevizi suyu kullanabilirsiniz.
Buz küpleri, özellikle meyve suyu, limonata gibi içecekleri daha fresh bir hale getirmenin en iyi yoludur. Öyle ki, son zamanlarda buz küpleri nane, limon dilimi, çilek gibi meyvelerle zenginleştiriliyor. Tam da bu aşamada, buz küplerini yapmak için sade su yerine hindistan cevizi suyu kullanmanızı öneriyoruz.
Evde doğal meyvelerle kendi kokteyllerinizi hazırlamayı seviyorsanız, hindistan cevizi suyunu de göz önünde bulundurun. Alkolsüz kokteyllere tatlı ve fresh bir aroma katan hindistan cevizi suyu, özellikle keskin aromalı tariflere çok yakışacaktır.
Bakınız; Alkolsüz kokteyl tarifleri
Hindistan cevizi suyu, limon suyu, zeytinyağı, tuz ve karabiber ile mükemmel uyum içindedir. Özellikle semizotu, çilek, marul gibi çıtır salatalarınızı hazırlarken, içerisine bir miktar hindistan cevizi suyu eklemeyi deneyin.
Bakınız; Salata sosları
Haşlanmış meyveler, tatlı krizlerini bastırmak için en sağlıklı seçenekler arasındadır. Özellikle poşe yöntemiyle pişirilen armut, ayva gibi tatlılar ile mutfakta harikalar yaratabilirsiniz. Meyveleri haşlarken normal su yerine hindistan cevizi suyu kullanarak daha aromalı ve yapışkan bir kıvam elde edebilirsiniz.
Şunlara da göz atın;