Yufka, oklava veya merdane yardımıyla açılan hamur yaprağına verilen isimdir. Türk mutfağında börek, baklava gibi tatlı ve tuzlu hamur işlerinde kullanılan yufka, un, tuz ve su birleşiminden oluşur. İç harcı peynir, soğan, kıyma, patates gibi malzemelerle doldurulan yufka, aynı zamanda gözleme yapımında da tercih edilir. İsteğe göre tavada, fırında ve sacda pişirilebilir. Baklava yapımında kullanılan yufka, diğer yufka çeşitlerine göre daha incedir. Peki, hazır yufkayla ne yapılır? İşte, tadı damağınızda kalacak 16 nefis hazır yufkadan börek tarifi:
Yufka, beyaz peynir ve ıspanak ile hazırlanan tepsi böreği, Bosna Hersek'in yöresel lezzetleri arasında yer alır. Türk mutfağında da çok sevilen ıspanaklı tepsi böreği, fırında pişirildikten sonra dilimlenerek servis edilir.
Trakya'da 'sini' olarak bilinen tava böreği, yalnızca 5 malzeme ile hazırlanır. İç harcında isteğe göre peynir yerine patates veya kıyma da kullanılabilir. İsmini pişirilme yönteminden alan tava böreğinin porsiyonu, yaklaşık 205 kalori değerindedir.
İç harcı tavuk, maydanoz, soğan, biber ve dereotu ile zenginleştirilen tavuklu börek, gül şeklindedir. Çay saatlerinde sunabileceğiniz tavuklu börek hem lezzetli, hem de doyurucudur.
Hazır yufka ile yapabileceğiniz börek çeşitlerinden biri de buzluk böreğidir. İç harcı isteğe göre peynir veya patates ile doldurulan buzluk böreği, pişirilmeden önce poşetlenerek buzluğa atılabilir. Bu sayede istediğiniz zaman tavada kızartıp afiyetle yiyebilirsiniz.
Osmanlı mutfağından günümüze kadar ulaşan sultan böreği, hazır yufka, bezelye, patates, havuç, biber ve tavuk eti ile hazırlanır. Böreğe bohça şekli verilir. Üzeri susam ve çörek otuyla zenginleştirilen sultan böreği, isteğe göre etli olarak da sunulabilir.
İç harcı karamelize edilmiş soğan ve maydanozla doldurulan çıtır börek, çay saatlerinin vazgeçilmezidir. Rulo şeklinde sarılan soğanlı çıtır börek, fırında pişirildikten sonra sofralardaki yerini alır.
Pazı sevmeyenleri bile kendine hayran bırakacak bir tarifimiz var. İç harcı pazı ve soğan ile doldurulan bu börek, gül şekli verilerek sunulmuştur. İsteğe göre iç harcı patates veya kıymayla değiştirilebilir.
Patates, salça ve baharatlarla hazırlanan rulo börek, küçük porsiyonlar halinde sunulur. Gün sohbetlerinde de kendine yer bulan patatesli rulo böreğin porsiyonu, ortalama 270 kaloridir.
İncecik açılmış baklava yufkasından nefis bir börek yapmaya ne dersiniz? İç harcı beyaz peynir ve maydanoz ile doldurulan tepsi böreğini lor peynir veya kaşar peyniri ile zenginleştirebilirsiniz.
İç harcı kabak, havuç, biber ve soya sosu ile doldurulan çin böreği, 'spring rolls' ismiyle de bilinir. Yemeklerin yanında atıştırmalık olarak sunulan bu börek, galeta ununa batırıldıktan sonra pişirilir.
Kurutulmuş hazır yufka ile hazırlanan bu börek, kıyma ve soğan ile doldurulur. Hazırlaması 20, pişirmesi 25 dakikadır. Kuru yufka böreğinin bir dilimi yaklaşık 125 kalori değerindedir.
Hazır yufka ile hazırlayabileceğiniz en kolay börek tarifini sizlerin beğenisine sunuyoruz. İç harcı peynir ve baharatlarla doldurulan bu börek sigara böreği şeklinde sarılır. İsteğe göre hem tavada, hem de fırında pişirilebilir.
Türk mutfağında önemli bir yere sahip olan tepsi böreğini, bu kez kıyma ve soğan ile doldurduk ve ortaya nefis bir sonuç çıktı. Bir dilimi ortalama 245 kalori olan kıymalı ve sodalı tepsi böreğini, fırında pişirdikten sonra servis edebilirsiniz.
Klasik tariflerden sıkılanlar için, haşlanmış nohut püresiyle hazırlanan nefis bir tarifimiz var. Acı biber salçası ile zenginleştirilen nohutlu böreklerin üzerine haşhaş tohumu serpiştirebilirsiniz.
Okurumuzdan gelen bu börek, hazır yufka, labne, kaşar ve beyaz peynir karışımından oluşmaktadır. Rulo şeklinde sarılan börekler ince ince dilimlenir ve tost makinesinde pişirilir.
Baklava yufkası ile hazırlanan bonbon börek, ismini şeklinden almıştır. İç harcında, lor peyniri, keçi peyniri ve kabak çekirdeği kullanılır. Çıtırlığı ile çayın yanına çok yakışır.
Şef Mesut Çıvgın'ın eşsiz yorumuyla, patlıcan ve keçi peynirli harçtan oluşan nefis baklava böreği tarifini, kalabalık sofralarda sunabilirsiniz.
Patatesli böreklere doyamayanları böyle alalım. İç harcı haşlanmış patates ile doldurulan yufkalara gül şekli verdikten sonra, üzerine susam serpiştirebilirsiniz.
Hindi eti ve kestane ile hazırlanan çullama, hazır yufkaya sarılarak pişirilir. Pişen börekler dilimlenerek rulo şeklinde sunulur.
Börek yapımında hazır yufka kullanmak zamandan tasarruf etmenizi sağlar. Ancak 'ben kendi yufkamı hazırlamak istiyorum' diyenler için, böreklik yufka tarifimizi de buraya bırakıyoruz.
Şunlara da göz atın;