Havuç, yemeklerin içerisinde sık sık kullanılan sebzelerden biridir. Maydanozgiller familyasına ait bir bitki olan havuç, 'gelin parmağı, balkamış, yer otu, yerekaçan, kızıl ot' gibi farklı isimlerle de bilinir. Kökeni Orta Asya'ya dayanan bu sebze, Akdeniz ülkelerinde, Avustralya'da, Afrika'da, Yeni Zelanda'da, ve Amerika'da yaygın olarak yetiştirilir. Havucun ortalama 60 farklı türü olduğu düşünülmektedir. Havucun en yaygın olan türü, Daucus sativus'dur.
Havuç, ülkemizde en çok Akdeniz Bölgesi'nde yetiştirilir. Doğu Anadolu haricindeki tüm topraklarda yetiştirilmeye elverişli bir bitkidir. Havucun en çok yetiştirildiği iller ise Antalya, Hatay, Ankara ve Mersin'dir.
Havuç üretiminde ilk sırada yer alan ülke 20 milyon tonla Çin'dir. 2017 verilerine göre Çin'den sonra ise Özbekistan, Rusya ve ABD gelmektedir. Türkiye, havuç üretiminde 9. sırada yer almaktadır.
Havuç, serin ve kısa gün iklim bitkisidir. Özellikle çimlenmeden sonraki dönemlerde soğuğa karşı dayanıklıdır. Ilıman bölgelerde kış aylarında yetiştirilir. Yetişme anında sıcaklığın düşük olması, verimin azalmasına ve havucun renginin açılmasına neden olabilir. Yüksek sıcaklıklarda ise hem rengi, hem de şeklinde değişmeler görülür. Havuç yetiştirmek için en uygun sıcaklık, 15-20 derece arasıdır. Havuç yetiştiriciliğinde nemin ve yağışın da önemi büyüktür. Sürekli yağış oluyorsa, bu durum verimin düşmesine yol açar.
Havuç, toprak bakımından da seçicidir. Organik bakımından zengin, uygun miktarda kireç içeren tınlı-kumlu veya kumlu-tınlı topraklar, havuç yetiştiriciliği için en ideal olanlarıdır. Erkencilik için kumlu-tınlı, verim içinse milli ve tınlı topraklar seçilmelidir. Havuçlar, orta dereceli tuzlara dayanıklıdır ancak toprak asidine karşı oldukça hassastır. Toprak pH'sı 6,5-7,5 arası olmalıdır. 5'in altında olan topraklarda istenen verim alınamaz.
Havuç, bir kış sebzesidir. Havucun ekim zamanı, Şubat-Haziran ayları arasındadır. Hasat zamanı ise Temmuz, Ağustos, Eylül ve Ekim aylarıdır. Havucun çeşidine göre hasat zamanı değişiklik gösterebilir.
Şunlara da göz atın;