Hava fritözleri son zamanların en popüler mutfak aletlerinden biridir. Pek çok yemeğin hazırlanması söz konusu olduğunda kullanışlı, sağlıklı ve çok yönlü olabilir, ancak tüm yiyecekler bu cihaza atılmamalıdır. Hangi ürünler hava fritözünde yapılır, hangisi yapılmaz sizler için anlattık. İşte, hava fritözünde yapılması ve yapılmaması gereken ürünler:
Dondurulmuş yiyecekler bir hava fritözünde güzel ve gevrek hale gelebilir. Hava fritözü, donmuş yiyecekleri yeniden ısıtmak veya pişirmek için harika bir cihazdır. Hava fritözünün konveksiyon işlevi nedeniyle yiyecekleri gevrek hale getirmek için harika bir iş çıkarır. Bu özellik, sıcak havanın yiyeceği çevreleyerek daha eşit ve hızlı bir şekilde pişmesini sağlar.
Brüksel lahanası, yağsız bile fritözde güzel ve çıtır olur. Brüksel lahanası gibi sebzelerde hava fritözüne uygundur. Hava fritözü, filizlerin gevrekleşmesine yardımcı olur ve yağın dağınıklığı ve yağlılığı ile uğraşmanıza gerek kalmaz.
Ön ısıtmaya gerek olmadığı için fritözde kurabiyeleri hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. Dondurucu da duran hazır kurabiye hamurlarını ön ısıtmaya kalmadan direk dondurucudan çıkartarak pişirebilirsiniz. Fritözü önceden ısıtmanız gerekmediğinden, 10 dakikada taze, ev yapımı kurabiyeleri pişirerek tüketebilirsiniz.
Pratik ve sabırla, fritözde güzelce pişirilmiş bir biftek yapabilirsiniz. Hava fritözleri minik fırın olarak kullanılabileceğinden biftek pişirmek içinde iyi bir tercihtir.
Kulağa uygun gibi gelmeyebilir ancak kabak ya da kabak noodle hava fritözleri için uygundur. Kabak oldukça sulu bir sebzedir. Hava fritözü içerisinde fazla nem sepetten aşağıya damlar. Bu sebeple lezzetli kabaklar elde edebilirsiniz.
ulu sonuçlar için tavuk göğüslerinizi fritözde yapın. Fritöz, fırından veya set üstü ocaktan çok daha sulu bir tavuk göğsü elde edilebilir. Sırlı tavuk da bir hava fritözünde güzelce pişirilir. Hava fritözün yüksek ısısı ve sürekli hava akışı ile, sır, kızarmış tavuğu tamamen başka bir seviyeye taşıyan tavuğun üzerinde karamelize olur.
Pastırma için hava fritözünü kullanmak, daha yalın ve daha temiz olduğu için gitmenin yoludur. Pastırmanın fazla yağı alt kısımdan damlar ve bu şekilde daha az yağlı, lezzetli pastırmalar elde edebilirsiniz.
Öte yandan, brokoli bir fritözde kuruyabilir. Brüksel lahanasının fritöz dostu olmasına rağmen brokolinin öyle olmadığını söyledi. Brüksel lahanası ile olan deneyimimizden sonra, brokoli çiçeklerinin süper gevrek ve lezzetli olacağını düşünebilirsiniz ancak brokoli oldukça kurur ve lezzetli bir sonuç olmaz.
Hava fritözüne büyük kızartmalar veya bütün tavuklar koymaktan kaçının. Havalı fritöz sepetine sığıp sığmayacaklarının ötesinde, daha büyük kızartmalar ve bütün tavuklar hava fritözünde eşit şekilde pişmez.
Islak hamurlu yiyecekler hava fritözüne yerleştirilmemelidir. Ayrıca mısır unu veya tempura karidesi gibi ıslak hamurlu yiyecekleri hava fritözlerine koymaktan da kaçınmalısınız.
Peynir, bir hava fritözünde büyük bir karmaşa yaratabilir. Bir hava fritözü aslında bir fritöz değildir, bu nedenle, örneğin bir mozzarella çubuğu gibi bir şey için gerçekten derin kızartma peynirinden alacağınız anlık dış kabuk yoktur.
Orta derecede ya da az pişmiş burgerlerin bir hava fritözünde olması muhtemel değildir.
Taze yeşillikler hava fritözüne ait değildir çünkü her yere uçarlar. Ispanak, lahana gibi yeşillikler hava fritözüne koymaya uygun değildir. Bu tür ürünleri normal fırında hazırlamak daha iyi sonuç verecektir.
Aşırı baharatlanmış proteinler ve sebzelerden de kaçınılmalıdır. Etlerinizi ve sebzelerinizi fritöze koymadan önce aşırı baharatlamak başka bir büyük hatadır.
Şunlara da göz atın;